Boeren toeren met verlichte trekkers door dorpen in het Westerkwartier

Boeren brengen kerstgroet aan bejaarden

Een optocht van verlichte trekkers trok woensdagavond veel bekijks in het Zuidelijk Westerkwartier. Tientallen boeren toerden door onder meer Doezum, Noordwijk en Jonkersvaart. In Marum en Leek brachten ze een kerstgroet aan de bewoners van verzorgingshuizen De Hoorn en Vredeveld.
Lees meer over
Westerkwartier

Kinderen wachtten de trekkers een halfuur voor de doorkomsttijd al enthousiast op bij het winkelcentrum van Marum. ,,Meneer meneer. De trekkers komen eraan! Gaat u straks ook kijken?’’ roepen ze onbekende voorgangers toe vanaf hun fiets.

Het weer kan niet beter: zacht, droog en windstil

Verderop staan mensen in groepjes langs de route, turen op hun mobieltjes. Waar de wegen op de kaart van navigatiesysteem oranje en rood kleuren -vertraging!- rijden de trekkers. Ze zijn in aantocht vanuit Doezum en op weg naar Tolbert via plaatsen als Noordwijk, De Wilp en Jonkersvaart. Een urenlange kersttocht met het mooiste weer van de wereld: zacht, droog en windstil. Dat kon niet beter.

Bij Zonnehuis De Hoorn in Marum schuifelt een groep bewoners, familieleden en verzorgenden naar buiten om de stoet te begroeten. Al even enthousiast. Ze rijden bijna over de tenen van de toeschouwers heen: tientallen feestelijke verlichte trekkers -van klein tot reusachtig, van oud tot nieuw, twee met een aanhangwagen- en allemaal mooi tot schitterend verlicht. De lampen wensen de kijkers alvast prettige feestdagen en een ‘lichter’ 2022 toe.

Initiatief van Westerkwartier Boert Bewust

En dan rijden ze het dorp alweer uit, op weg naar het volgende. In Leek is verzorgingshuis Vredewold op verzoek in de route opgenomen. De lichtjesoptocht was een initiatief van de nieuwe boerenorganisatie Westerkwartier Boert Bewust. Die deed jong en oud er zo te zien een groot plezier mee. Mogelijk wordt het een jaarlijkse traditie. Vrijdag is er in het gebied alweer een lichtjestocht, maar dan andersom: de organisatie nodigt burgers uit voor een autotoertocht langs verlichte boerderijen.

Nieuws

menu