Voor de liflafjes uit het biggenbakje komen onze 'doeldieren' Beer en Zussie onmiddellijk hun warme strobed uit | biggetjesjournaal 6

Met twee honden, een poes, vijf hennen, een haan en man Paul woont Janna Zuiderveld op het Friese platteland. Ze begonnen aan een nieuw avontuur: twee biggen grootbrengen, om ze uiteindelijk op te eten.

Beer en Zussie zijn dol op brood.

Op ons aanrecht staat sinds een paar maanden een plastic bakje. Het biggenbakje. Hierin komen de restjes eten die we dagelijks overhouden. Broodkapjes, rijst, schillen van appel en peer en zo meer. Meestal geven we de liflafjes wanneer we ’s avonds de laatste ronde met de honden maken. Dat weten biggen Zussie en Beer inmiddels, ze komen er onmiddellijk hun warme strobed voor uit. Alles gaat schoon op, tot en met de laatste rijstkorrel. Basmati of zilvervlies, je hoort ze er niet over.

Dat ze niet genoeg hebben aan slechts ons plantaardig ‘afval’ hadden we wel gedacht. Maar dat ze zó veel zouden vreten (en liters water drinken), nee. Zoals er bij ons elke dag brood op het menu staat, eten zij daarom biologische varkenskorrel en muesli. Als bijvoer dienen voederwortels, kastanjes (die wroeten wij net zo zen als onze varkens op eigen erf op, maar dan met de neus van de schoen), gekregen appeltjes, oude sneetjes brood van de buurvrouw. Onverzadigbaar zijn ze.

Op de verpakking van die krachtvoerkorrels staat ‘voldoet aan VLOG’. En ‘uitsluitend te gebruiken voor doeldieren’. Al sla je me dood. Wat betekent VLOG? Wat is een doeldier? VLOG staat voor Verband Lebensmittel Ohne Gentechnik. Een aanduiding dat er geen genetisch gemanipuleerde soja is gebruikt. Dat is fijn, maar neemt niet weg dat ook onze varkens soja eten waarvoor in Zuid-Amerika voetbalvelden tegelijk worden ontbost. Ons land is veel te klein om het voedsel voor onze 12 miljoen varkens en 4 miljoen koeien zelf te produceren. Het is een onhoudbare situatie.

De aanduiding ‘doeldier’ is een term bedacht door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Diervoederbedrijven moeten bij de NVWA laten registreren voor welke beestengroep ze voer maken. Is het doeldier het pelsdier? Een voedselproducerend dier, gezelschapsdier, niet-voedselproducerend of landbouwhuisdier? Wat voor doel dienen onze biggen eigenlijk? Ze houden ons gezelschap, maar misschien eten we ze ook wel op. Daarmee vallen ze in maar liefst vier van de vijf categorieën. Worden er andere eisen gesteld aan voer voor een dier dat voor menselijke consumptie geschikt moet zijn? Vast.

In de intensieve varkenshouderij bestaat het voer voor een kwart uit akkerbouwresten. 75 procent is zogeheten brijvoer: producten als bierbostel, brood, banket, snoep, chips, friet – alles wat wij niet (meer) kunnen of willen eten en daar een waterige, bruine pap van. Ik gun elk varken een biggenbakje op het aanrecht. En qua varkensvlees ieder mens ook.

#

janna.zuiderveld@mediahuisnoord.nl

#

Volgende keer: Een roze wolk

Nieuws

menu