Opleving van aloude gourmetten: ’Zelf koken is gezellig en scheelt in het budget’

Wat zetten we op tafel met kerst? ’Gourmet’, klinkt het in koor, als je het aan de supermarkten vraagt. Heel veel Nederlanders gaan met de kleine pannetjes en de grillplaat in de weer. „Sinds oktober zoeken mensen op onze website al naar miniversies van zalm en beef wellington”, klinkt het bij Albert Heijn. „Het is informeel, voor ieder wat wils en betaalbaar.”

Voor elk wat wils: gourmetten blijft populair.

Voor elk wat wils: gourmetten blijft populair. Foto: ANP

Na jaren waarin het gourmetten in de feestmaand december leek te degraderen van Kerstmis naar het Sinterklaasfeest, is het nu weer helemaal terug. „Naar schatting gaat meer dan de helft van onze klanten gourmetten met de feestdagen”, zegt Jumbo. „Gourmetten is een favoriet, dat zien we ook in de zoekopdrachten op onze website”, is de ervaring bij Aldi. Online supermarkt Picnic merkt dit jaar ’een enorme vraag naar ons gourmet-assortiment’ waarbij de mini-versies van de hamburger, de biefstuk en de slavink topverkopers zijn.