Meer

Talkshow Talk of the Town is terug vanaf 3 september: 'Het maakt me niet uit hoe leuk die Netflixfilm is, bij ons heb je een veel leukere middag'

Ken je Talk of the Town al? Deze wekelijkse talkshow, live vanuit Forum Groningen, maakte in het voorjaar zijn debuut en keert vanaf vrijdag 3 september terug. Met interessante gasten en gespreksonderwerpen voor het hele Noorden. „Ik kan mij oprecht niet voorstellen dat er iets leukers is om te doen op de vrijdagmiddag.”

Talkshow Talk of the Town keert terug vanaf 3 september. foto: Siese Veenstra

Talk of the Town kijkt elke vrijdagmiddag terug op de week die was en werpt een blik vooruit op de week die komt. Met terugkerende ingrediënten als columns, optredens van noordelijke muziekhelden, en dé gast van de week. Voor het publiek, dat gratis mag aanschuiven (mits de coronavoorschriften dit toelaten natuurlijk), en voor de online kijkers is het drie kwartier aangenaam bijgepraat worden tijdens de vrijdagmiddagborrel.’

Lara Harbers en Nathan de Vries presenteren de show

De show wordt om 17.00 uur live uitgezonden in het Forum in de binnenstad van Groningen. Voor wie dat gebouw nog niet kent: Forum is een ontmoetingsplek ‘voor iedereen die nieuwsgierig is naar de wereld van nu en de mogelijkheden van morgen’, met onder meer een bibliotheek en allerlei culturele activiteiten. De perfecte plek voor een spraakmakende talkshow dus.

Presentatoren van de show zijn Lara Harbers en Nathan de Vries, ieder om de week. Harbers is een bekende in het Groningse culturele circuit, waar ze onder meer theaterinleidingen doet en interviews voor publiek geeft - ook in het Forum. Ze trad op als presentator bij Eurosonic Noorderslag en verder schrijft ze en maakt ze podcasts. Met nieuwsgierigheid, scherpe vragen en een flinke dosis humor zorgt ze voor prikkelende en interessante interviews.

Nathan de Vries is bekend van landelijke televisie, waar hij Spuiten en Slikken en Keuringsdienst van Waarde presenteerde en hij maakte Ajax TV voor Fox Sports. Hij is nieuwsgierig, ad rem en beschikt over de nodige zelfspot.

Gasten in het eerste seizoen

Het eerste seizoen van Talk of the Town liep van maart tot en met juni. Te gast waren bekende namen en onbekende mensen met mooie verhalen uit heel Nederland, maar vooral de drie noordelijke provincies. Denk bijvoorbeeld aan verslaggevers van Dagblad van het Noorden die aan het woord kwamen over grote actuele nieuwsverhalen, zoals een cocaïnewasserij die werd ontdekt in Nijeveen en de documentaire De Kinderen van Ruinerwold .

Nachtburgemeester van Groningen Merlijn Poolman kwam praten over dat ene weekend in de zomer dat er weer gedanst kon worden in clubs en bars. Een ethisch hacker vertelde over cybercriminaliteit en twee jonge vrouwen (24 en 25) over hun nieuwe escortbureau. De burgemeester van Groningen Koen Schuiling werd aan de tand gevoeld over de brievenactie die werd gehouden naar aanleiding van demonstraties vlakbij de abortuskliniek in de stad, die hij in eerste instantie toeliet. En Miss Nederland Denise Speelman uit Hoogezand vertelde over haar reis naar de VS, waar ze meedeed aan de Miss Universe verkiezing.

Voor het nieuws uitlopen

Voor het komende seizoen staan weer meerdere spraakmakende, bekende gasten en onderwerpen op de planning. Maar natuurlijk wordt er ook ingehaakt op de actualiteit. „Ik vind het leuk om heel grote namen te hebben, maar ook om gasten te hebben waarvan je weet dat je er nog veel van gaat horen”, vertelt Harbers. „Het is het afgelopen seizoen bijvoorbeeld vaak gebeurd dat wij iemand te gast hadden die een paar weken later aanschoof bij Op1 . Voor het nieuws uitlopen, dat vind ik erg leuk. Zo kunnen we mensen introduceren met nieuwe verhalen, onderwerpen waar ze nog niet veel over gehoord hebben of die ze zelf niet snel op zouden zoeken. Dat hebben we ook met bandjes. Dit seizoen gaat 3voor12 ons daarbij helpen.” Het platform voor popmuziek schuift eens per maand aan om onder meer te vertellen over nieuwe releases en de muziekagenda van de komende maand.

De talkshow gaat niet alleen over wat er in het Noorden of in de stad Groningen speelt. De onderwerpen en mensen die besproken worden kunnen uit het hele land komen, en gaan bijna altijd over thema’s die in elke stad of dorp belangrijk kunnen zijn. „Zo hebben we eens de Smooth Brothers geïnterviewd. Zij hebben smoothiezaken in Groningen en Utrecht waar het vaak heel druk is. Dat is dan de aanleiding, maar het gaat over hun verhaal. Hoe ze als Afghaanse vluchtelingen naar Nederland kwamen, jarenlang in een AZC woonden en nu succesvolle smoothiebars runnen. Meestal is het verhaal groot en kan iedereen er wel iets in vinden.”

„Het eerste seizoen hebben we from scratch opgebouwd en toen moesten we alles nog ontdekken. Nu voelt alles vertrouwder en kunnen we meer op details letten. Wat ik vooral nu heel lekker vindt, is dat ik weet hoe de showbank zit en ik de mensen ken die aan de show meewerken”, vertelt Harbers.

Het publiek bij de show betrekken

De talkshow wordt opgenomen bij het Camera Café in Forum Groningen. Harbers: „Wat hopelijk anders gaat zijn dit seizoen is dat er meer live publiek kan komen en de bar open kan. Dat lijkt me fantastisch. Het leuke aan live publiek is dat je mensen bij de show kunt betrekken. Soms schiet iemand in de lach, en dan kan je ook zeggen: ik zie dat iemand in een deuk ligt. Even kijken wat daar gebeurt. Soms voel je gewoon aan dat iemand het ergens absoluut niet mee eens is en dan vind ik het leuk om te kijken of die persoon even wil reageren. En heel vaak willen mensen dat wel.’’

De onderwerpen zijn dingen die vooral ook leven onder de jongere doelgroep, tot zo’n 40 jaar. ,,We willen echt het vrijdagmiddagborrel-gevoel creëren in het Forum. De week zit erop, het is vrijdagmiddag, ik heb zin om een biertje te drinken en naar iets leuks te luisteren.”

Waarom iedereen in het Noorden Talk of the Town zou moeten kijken? Harbers: „Ik kan mij oprecht niet voorstellen dat er iets anders is op de vrijdagmiddag wat zo gezellig, creatief en prikkelend is. Het maakt me niet uit hoe leuk die Netflixfilm is, het zal best, bij ons heb je een veel leukere middag.”

menu