Congee met gember, kip en knoflook | wat eten we vandaag?

Congee is een Chinese variant op rijstepap, die vaak ook hartig wordt geserveerd. Deze variant met véél gember, kip, gefrituurde schijfjes knoflook, rode peper en koriander gaat je favoriet worden.

Foto Nancy van Batenburg

Foto Nancy van Batenburg

Lees meer over
Eten en drinken

Het is doodeenvoudig te maken, altijd lekker en perfect als je ’t koud hebt (herfst!) of ziek bent (herfst!).

Vanwege het hoge gehalte aan knoflook in dit recept is het misschien wel handig om de volgende dag geen afspraken te plannen. Daarentegen: daar heb je zelf toch geen last van.

Voor 4 personen

380 gram rijst, bijvoorbeeld pandanrijst of jasmijnrijst

1 blokje runderboullion

2 kipfilets, in blokjes

Vissaus

Sojasaus

Gember, een stuk ter grootte van je duim, geraspt

10 knoflooktenen

Bosje koriander, gehakt

2 rode pepers, in ringetjes

Rijstazijn (of witte wijnazijn)

Zonnebloemolie

4 eieren

Hoe maak je het?

Kook de rijst in 10 minuten gaar en laat ‘m daarna net zo lang staan met de deksel erop. Dit geeft je mooi de tijd om de kip en de andere ingrediënten alvast te snijden. Zet je waterkoker aan.

Giet kokend water bij de rijst (totdat alles onderstaat is genoeg) en laat de rijst met het bouillontablet, een scheut vissaus en sojasaus (naar smaak), gember en de kip 30 minuten zachtjes doorkoken. De rijst moet in feite stuk koken, zodat ‘ie de structuur van rijstpap krijgt.

Check af en toe even of je de rijst moet roeren, zodat ‘ie niet (te erg) aan de bodem gaat plakken. Houd een beetje kokend water achter de hand, voor het geval het water al helemaal is opgenomen, maar de congee nog niet klaar is.

Frituur ondertussen de schijfjes knoflook in een laagje olie op matig vuur tot ze goudbruin zijn. Laat ze uitlekken op een stukje keukenpapier. Bewaar de olie in een kommetje, want je hebt nu tegelijk knoflookolie gemaakt.

Meng in een apart bakje de ringetjes rode peper met de azijn. Zet de gehakte koriander ook klaar in een apart bakje. Doe de crispy knoflookschijfjes bij de knoflookolie.

Zodra de rijst klaar is, breek je boven elk kommetje een (rauw) ei. Bedek het ei met de hete rijst en laat een paar minuten staan. Roer het daarna door elkaar, om het ei te laten stollen. Stolt je eitje niet snel genoeg? Dek je kommetje dan even af, bijvoorbeeld met een omgekeerd bord. Maak je congee af met een flinke hand koriander en de krokante knoflook en sprenkel er wat van de rode peper in azijn overheen.

menu