Een smashburger van kip | wat eten we vandaag?

Bij Culy zijn we dol op smashburgers: dunne burgers die worden geplet tijdens het bakken, waardoor ze supersnel gaar zijn en een overheerlijk krokant korstje krijgen. Een behoorlijke foolproof burger om thuis klaar te maken. Wij maakten een kipburger in smashburger-stijl met een spannende gochujang-mayo.

Een smashburger van kip

Een smashburger van kip

Lees meer over
Eten en drinken

Dit heb je nodig

Voor 4 kipburgers:

500 gram kipgehakt

4 luxe hamburgerbroodjes

Klein bosje koriander, de steeltjes fijngehakt (de blaadjes kun je bewaren voor iets anders)

Scheutje vissaus

Scheutje sojasaus

4 blaadjes sla

1 vleestomaat, in plakken

Zonnebloemolie

Gebakken uitjes (optioneel)


Voor de gochujang-mayo:

4 eetlepels mayonaise

2 theelepels gochujang (toko )


Voor de zoetzure komkommer:

1/2 komkommer

1 rode ui, in dunne ringen

3 eetlepels azijn

3 eetlepels suiker

Snufje zout

Zo maak je het

Maak eerst de zoetzure komkommer. Verwarm azijn, suiker en zout tot de suiker is opgelost. Giet over de komkommer en ui en laat afkoelen. Schep af en toe om en zet in de koelkast tot gebruik.

Meng het kippengehakt met fijngehakte koriandersteeljes, een scheutje vissaus en dito sojasaus.

Bak een beetje van het gehakt in een pan om te proeven of het voldoende op smaak is. Verdeel het gehakt in vier porties. Je hoeft er geen mooi ronde ballen van te vormen; het geheim van een smashburger zit ‘m in een los hoopje gehakt.

Giet een scheutolie in een hete pan op hoog vuur en doe de hoopjes gehakt in de pan. Druk ze meteen goed plat met een spatel.

Keer de kipburgers na ongeveer 2 minuten om, als de bodem een mooi krokant korstje heeft gekregen. Als het goed is, laat de burger vanzelf los van de pan. Laat nog 2 minuten bakken aan de andere kant.

Haal de burgers uit de pan. Snijd de hamburgerbroodjes open en laat ze op de snijkant even kort toasten in de pan. Let op dat ze niet verbranden, want dit kan hard gaan.

Roer de gochujang door de mayonaise. Besmeer de broodjes met een grote likgochujang-mayo en beleg ze met sla, tomaat en een smashburger.

Maak elke burger tot slot af met zoetzure komkommer, rode ui en desgewenst wat gebakken uitjes.