Hoe hoogte en verschil in luchtdruk je smaakbeleving verandert

Ons eten smaakt anders bovenop de berg waar we straks gaan skiën of van de zomer gaan wandelen. En al helemaal in vliegtuigen die op op 10 kilometer hoogte het luchtruim doorkruisen.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Lees meer over
Eten en drinken

Een aantal jaren geleden aten we in restaurant L’Oxalys in Val Thorens. Twee Michelinsterren, een jonge chef, Jean Sulpice. Maar dat was niet het bijzonderste. Sulpice bracht de gastronomie naar de top, maar dan letterlijk: het restaurant bevond zich op 2300 meter hoogte. Een enorme uitdaging, vertelde Sulpice: ,,Want op deze hoogte kookt het water al rond de 80 graden in plaats van 100, waardoor een ei koken twee keer zo lang duurt.’’

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's