Meer

Kombucha: gegiste thee met heel klein vee. Een fris drankje gemaakt met een zwam dat geen zwam is

Een fris drankje gemaakt met een zwam dat geen zwam is, die je thuis kunt maken maar steeds vaker in supermarkten en horeca opduikt. Over de opmars van een fermentatie-lieveling.

Kombucha

Kombucha FOTO: SHUTTERSTOCK

Lees meer over
Culinair

Ooit kwamen we het als drijvende zwam in een glazen pot tegen in de kelderkeuken van de oude Librije van Jonnie Boer. We konden er uitgebreid over lezen in het onderhoudende fermentatieboek Over Rot (2015) van Meneer Wateetons. We knutselden zelf een poosje in de eigen keuken om eigen flesjes te vullen. Maar nu heeft het zijn weg gevonden naar de hippe horeca en de schappen van ecologische winkels en zelfs supermarkten: kombucha. Een drankje dat we misschien het beste kunnen omschrijven als koude zure thee met soms een prikkeltje. Sommige gezondheidsopvoeders geven hoog op van de voordelen van kombucha voor maag en darmen en het algemeen welzijn, maar vooralsnog zijn daar geen wetenschappelijke bewijzen voor. Wel kan het een zeer smakelijke drank zijn dat een alternatief kan zijn voor het standaard frisje of alcohol in de kroeg.

Nieuws

Meest gelezen

menu