Klassieke pepernoten | wat eten we vandaag?

Chocoladekruidnoten, chocoladeletters met bizarre smaken en allerlei ander snoepgoed, met Sinterklaas ligt de supermarkt vol lekkers. Maar de klassieke pepernoten blijven toch wel onze favoriet. En al helemaal als je ze zelf maakt! Daarom hebben het ultieme pepernoten recept voor je.

Foto: Nancy van Batenburg

Foto: Nancy van Batenburg

Lees meer over
Eten en drinken

Pepernoten bakken doe je zo!

Ingrediënten:

250 gram bloem

Half zakje bakpoeder

100 ml honing

4 kruidnagels

1 eetlepel stroop

4 zwarte peperkorrels

1 theelepel anijszaadjes

1 theelepel geraspte nootmuskaat

3 theelepels kaneelpoeder

1 theelepel kardemompoeder

2 dl water

Plantaardige olie

Snufje zout

Voorbereiding: 10 minuten

Hoe maak je klassieke pepernoten?

Verwarm de oven eerst voor op 170-175 graden en doe bakpapier op de bakplaat.

Maal alle specerijen in een kom en maak er zo een mengsel van. Doe de honing in een steelpannetje – alleen als hij wat harder is – en smelt deze samen met de stroop.

Zeef het bakpoeder en de bloem en doe deze in een andere kom. Voeg hier een snufje zout aan toe en doe vervolgens het specerijenmengsel erbij, gevolgd door de stroop en honing. Roer dit goed door elkaar.

Zet wat water op tot dat het goed warm is. Let op: het hoeft niet te koken! Voeg 1 dl van dit water toe aan het mengsel. Als het deeg nu nog te droog is, doe er dan nog wat meer water bij. Als het soepel genoeg is, kun je het deeg gaan kneden.

Vet een grote ovenschaal in met olie of gebruik bakpapier op de bakplaat. Snijd het deeg in kleine blokjes of maak er balletjes van. Net wat je zelf wilt! Druk ze nog even plat en bestrijk dan met een kwastje de pepernoten met warm water.

Laat ze 15 tot 20 minuten bakken tot ze gaar en lichtbruin zijn. Haal ze daarna uit de oven en laat de pepernoten helemaal afkoelen.

De pepernoten kun je drie dagen van te voren al maken, maar zorg wel dat je ze in een afgesloten trommel bewaart.

menu