Kokkels met knoflook en zwarte bonensaus | wat eten we vandaag?

Wij zijn dol op kokkels. Met spaghetti (als een Hollandse versie van pasta vongole), met fregola of gewoon lekker met peterselie-olie, zoals we ze onlangs bij Bambino in Amsterdam aten. Vandaag serveren we ze op z’n Aziatisch: kokkels met knoflook en zwarte bonensaus.

Foto Nancy van Batenburg

Lees meer over
Eten en drinken

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 330 gram kokkels,
  • 2 eetlepels olie,
  • stukje gember ter grootte van een halve duim, fijngehakt,
  • 2 tenen knoflook, in dunne plakjes,
  • 1 bosui, in ringetjes,
  • 2 eetlepels gefermenteerde zwarte bonen,
  • 1 eetlepel Shaoxing rijstwijn,
  • 1 eetlepel rijstazijn,
  • 1 theelepel suiker,
  • 1 theelepel sesamolie,
  • 1 theelepel maizena (losgeroerd met 1 theelepel water),
  • handje koriander, fijngehakt,
  • 1 rode chilipeper, in dunne ringetjes

Optioneel:

  • Rijst of noedels, voor erbij
  • Chinese chili-olie
  • Krokant gebakken knoflookschijfjes

Zo maak je het:

Was de kokkels een paar keer in koud water en check of er open schelpjes tussenzitten. Tik er even op: gaan ze dicht, dan kunnen ze mee. Blijven ze open of zijn ze kapot, gooi ze dan weg.

Verhit een wok op hoog vuur en doe de olie erin. Doe de gember erin en laat ongeveer 30 seconden bakken. Voeg de knoflook, bosui en gefermenteerde zwarte bonen toe en wok dit een paar seconden. Doe dan de kokkels erbij. Giet de Shaoxing wijn en de rijstazijn erbij en dek de wok af met een deksel.

Laat de kokkels zo ongeveer 3 minuten stomen, tot ze allemaal open zijn.

Roer de suiker en sesamolie erdoorheen. Check of je nog dichte schelpjes ontdekt en gooi die weg.

Proef en voeg indien nodig nog wat smaakmakers toe. Roer dan de maizena door het mengsel en laat even indikken.

Bestrooi met de gehakte koriander en de rode chilipeper en serveer met rijst of noedels.

Nieuws

menu