Paprika: verwarrende vrucht met een rijke geschiedenis

De peperfamilie kent vele leden. En soms is het zelfs helemaal geen familie. De paprika is er wel lid van, maar is het bekendst in zijn gedroogde vorm. Anatomie van een verwarrende vrucht.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Lees meer over
Eten en drinken

Tja, het is wat met die paprika’s. Alom tegenwoordig in de supermarkt en roodglanzend familielid van de peper. Nee, niet die van de peperkorrels, maar van de hete pepers, of chili- of Spaanse pepers. We zullen de lezer maar niet rondsturen door de andere supermarkten van Europa, want als je paprika’s vraagt in Engeland kijken je bevreemd aan. Daar heten ze weer verwarrend genoeg peppers . De Fransen hebben het hebben over poivrons , terwijl de niet-verwante peperkorrel daar poivre heet en de hete pepers – wel familie – weer piment . En dan te bedenken dat het Hongaarse oorsprongswoord paprika juist weer de gemalen vrucht betekent, maar het woord is afgeleid van ‘pepertje’. Snap jij het nog?

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's