Pasta e fagioli (Italiaanse bonen met pasta) | wat eten we vandaag

Wij zijn dól op van die recepten die je praktisch met alles uit je voorraadkast kunt maken. Neem nou deze pasta e fagioli: pasta met bonen en smaakmakers. Echt zo’n gerechtje uit de cucina povera, de Italiaanse armeluiskeuken. Heerlijk in al zijn eenvoud.

FOTO NANCY VAN BATENBURG

Lees meer over
Eten en drinken

Ingrediënten

Voor 4 personen:

  • 225 gram gedroogde bonen, bijvoorbeeld cannelinibonen
  • 225 gram kleine, korte pasta (mini conchiglie of mini penne of evt. kleine macaroni)
  • 1,5 liter water
  • 80 ml olijfolie
  • 5 tenen knoflook, gepeld en licht geplet
  • 7 blaadjes salie
  • 1 citroen
  • 1/2 theelepel gedroogde chilivlokken
  • 1 winterpeen, in kleine blokjes
  • 2 stengels bleekselderij, in kleine blokjes
  • 1 theelepel zout + extra

Zo maak je het:

  • Begin een nachtje van tevoren door de bonen in een grote kom met water te laten weken.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Giet de bonen af en doe ze in een pan met deksel die in de oven kan. Voeg het water toe, de tenen knoflook, olijfolie, de salie en de chilivlokken. Breng aan de kook en haal ze dan van het vuur af.
  • Halveer de citroen en laat de twee helften ongeveer 3 minuten bakken in een koekenpan, tot de snijkant bruin en gekarameliseerd is. Doe ze bij de bonen in de pan.
  • Leg de deksel op de pan maar laat een klein kiertje open. Zet de pan in de oven en laat de bonen daarin 2 uur lang garen. Check af en toe even of je ze zachtjes ziet sudderen, dan gaat het goed.
  • Voeg na 90 minuten het zout toe aan de bonen.
  • Kook de pasta ongeveer 15 minuten voordat de bonen klaar zijn gaar in ruim gezouten water. Voeg er ook de blokjes wortel en bleekselderij aan toe. Giet ze af en meng ze daarna door de bonen en het kookvocht.
  • Breng de pasta e fagioli op smaak met zout en peper en vis de citroenhelften eruit.

Nieuws

menu