Zeeduivel met gebrande prei en romescosaus | wat eten we vandaag?

Prei is typisch zo’n groente waarvan we altijd vergeten hoe lekker ‘ie is. Op de een of andere manier zien we ‘m vaak over het hoofd, bij de groenteboer. Terwijl de smaak van prei echt fantástisch is. Tijd om die prei dus eens in het zonnetje te zetten. Daarom bedachten we dit recept voor zeeduivel met romescosaus en gebrande prei.

Foto: Nancy van Batenburg

Lees meer over
Eten en drinken

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 2 stukjes zeeduivel (of andere stevige witvis)
  • 4 gewone preien of 6 kleine preien, goed gewassen
  • Klont boter
  • Zout & peper

Voor de romescosaus:

  • 350 gram geroosterde rode paprika’s uit een pot, uitgelekt
  • 50 gram gehakte amandelen
  • 1,5 eetlepel tomatenpuree
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • Sap van ½ citroen
  • 3 eetlepels verse peterselie
  • 2 eetlepels gehakte basilicum
  • Snuf gerookt paprikapoeder
  • Zout & peper

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Leg de preien op een bakplaat met bakpapier. Rooster ze in de oven tot ze geblakerd zijn, dat duurt ongeveer 40 tot 50 minuten (korter voor dunne, kleine preien). Keer ze halverwege om.
  • Maak ondertussen de romescosaus. Doe daarvoor alle ingrediënten in een blender of keukenmachine en maal tot een saus (hoeft niet helemaal glad).
  • Haal de zeeduivel aan beide kanten door de bloem. Smelt een klont boter met een beetje olijfolie in een koekenpan op medium vuur en bak de zeeduivel aan beide kanten rustig gaar. Vijf à zes minuten zou genoeg moeten zijn.
  • Pel de preien en verwijder ook het groene gedeelte. Snijd de rest van de prei in stukken (of laat ze heel, het is jouw feestje).
  • Schep de romescosaus op de borden en leg de geblakerde prei erop. Leg de zeeduivel daar weer bovenop. Maak af met wat olijfolie, zout & peper en eventueel nog wat extra peterselie en basilicum, ter garnering.

Nieuws

menu