Gastronomisch genieten van palinglippen bij Lyf's in Beetsterzwaag | restaurantrecensie

Ons team van foodlovers test restaurants, eettentjes, foodtrucks en andere hotspots in het Noorden. Deze keer was Stef bij Lyf’s in Beetsterzwaag.

Foto: Stef Altena

Foto: Stef Altena

Lees meer over
Eten en drinken

Waar zijn we?

Weinig straten in het Noorden waar zoveel restaurants van naam en faam op een kluitje zitten als de Hoofdstraat (en vooruit, we tellen ook een stukje van de Van Harinxmaweg mee) in Beetsterzwaag. Wij gaan naar Lyf’s, waar al sinds het begin van de eeuw op hoog niveau gekookt wordt. Sinds dik drie jaar is de zaak in handen van Moniek en Martijn Stroosma, die duidelijk hun best doen om de reputatie van de zaak hoog te houden.

Hoe zit het hier?

Relaxed. Weinig spannende fratsen qua inrichting en meubels. Wat barokke elementen, houten tafels en stoelen - die trouwens lekker zitten. Belangrijk als je een hele avond onder de pannen bent. We hebben zicht op de indrukwekkende koffiemachine, een Faema Emblema, en de open keuken. Daar zien we dat de chef en zijn team zich een slag in de rondte werken voor de vijf tafels die op deze doordeweekse avond bezet zijn.

Hoe is de bediening?

Top. De gastheer van de avond weet duidelijk hoe het moet. Hij let goed op wanneer een van zijn gasten iets nodig heeft. De dame aan een tafeltje verderop bijvoorbeeld heeft moeite met de (vele) kleine lettertjes op de kaart en binnen enkele ogenblikken tovert hij voor haar een leesbril tevoorschijn, ergens van achter de bar. Snel is-ie ook. Met het uitleggen van hoe de uitgebreide en uitflapbare kaart werkt misschien wel iets té snel.

Wat staat er op de kaart?

Best veel dus, zeker voor een restaurant uit het wat hogere segment. Er is op het moment van schrijven keuze uit drie voorgerechten (vis, vlees en vegetarisch), drie tussengerechten, vier hoofgerechten (twee keer vlees, vis van de dag en vegetarisch) en drie dessertopties. En dan hebben we het alleen nog maar over wat er mogelijk is voor het diner, want je kunt hier ook voor de lunch, high tea, high wine en borrel terecht. Voor die kaart mag de leesbril opnieuw op. Met simpelweg vlees of vis doen we de gerechten overigens veel te kort, want een optie als rundertournedos van black angus bijvoorbeeld gaat gepaard met uiencrème, schorseneer, madeira-jus, dooier van 63 graden, zwarte knoflook en enoki.

Wat kiezen wij?

Wij laten voor het gemak de chef voor ons kiezen: vijf gangen en dan maar kijken wat het wordt. Na een geinige amuse (canneloni en groentebouillon) is het voorgerecht wat ons betreft meteen de topper van de avond: een als sorbet vermomde filet van rauwe zeebaars en verder onder meer wasabimayonaise en rettich. Een heerlijke knipoog naar sushi. Elk gerecht ziet een prachtig uit. Het mooist is de crème van paling, in de vorm van een mond. ,,Gemaakt van palinglippen”, grapt de jongen van de bediening met een stalen gezicht. De kalfslende is wat aan de droge kant, maar dat wordt wel goedgemaakt door de super smaakvolle jus. Na het dessert moét er nog een espresso besteld worden uit die glimmende machine die ons al de hele avond aankijkt. Wat een feest.

Komen we terug?

Heel graag. Dan wel iets beter opletten bij de uitleg van het menu. En de leesbril mee.

Restaurant Lyf's

www.lyfs.nl

Budget: ++++

Vega-friendly: +++

Rolstoeltoegankelijk: ++

Parkeren: +++++

Kindvriendelijk: +++