Longkanker werd vorig jaar bij 14.700 mensen vastgesteld. Alles over de symptomen en de behandeling

Longkanker is kanker in de longen ook wel aangeduid als longcarcinoom. In 2019 kregen 14.300 patiënten te horen dat ze longkanker hebben. in 2021 waren dat er ondanks de corona-achterstanden in de zorg 400 meer. Deze cijfers maken longkanker de derde meest gediagnosticeerde kanker in Nederland. Borstkanker neemt de eerste positie in, gevolgd door huidkanker.

FOTO SHUTTERSTOCK

FOTO SHUTTERSTOCK

Lees meer over
Gezond

Er zijn 2 soorten longkanker

  1. Het kleincellig longcarcinoom. Hierbij zijn de kankercellen kleiner dan de normale cellen in de longen. Deze soort longkanker komt bij 20% van de gevallen voor. Dit is een snel groeiende vorm die heel vaak al is uitgezaaid. Die uitzaaiingen zijn overigens niet altijd aan te tonen.
  2. Het niet-kleincellig longcarcinoom. De meeste mensen krijgen deze soort van longkanker. Bij niet-kleincellige longkanker zijn de kankercellen even groot of zelfs groter dan de gewone cellen. Niet-kleincellige longkanker groeit relatief langzaam. De longtumor kan al jaren in het lichaam zitten voordat de diagnose wordt gesteld. De soort zaait ook minder snel uit dan kleincellige longkanker. Toch kan ook een niet-kleincellige tumor soms ook hard groeien. Niet-kleincellige longkanker is ook weer onder te verdelen in 3 subsoorten.

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's