Migraine. Wat is het en hoe kom ik er af? En helpt seks bij migraine?

Iedere dag hebben meer dan 70.000 Nederlanders een migraineaanval. Een op de vijf Nederlanders krijgt in zijn leven migraine. Regelmatig hoor je dat seks helpt bij hoofdpijn maar is dat ook zo? Stilt seks pijn?

Veel vrouwen hebben last van migraine wanneer ze ongesteld zijn.

Veel vrouwen hebben last van migraine wanneer ze ongesteld zijn. FOTO Shutterstock

Veel mensen kennen het: bonzende hoofdpijn, meestal aan één kant van het hoofd. Als je daarbij ook nog misselijk bent of geen geluid en licht kunt verdragen, dan heb je vrijwel zeker migraine. Wie pech heeft is er drie dagen zoet mee, maar het kan ook na een paar uur weer over zijn. De eerste migraineaanval treedt vaak op in de puberteit of vlak erna. Vanaf middelbare leeftijd nemen de aanvallen meestal af of verdwijnen.

Veel mensen gaan nooit naar de huisarts met hun migraine. Bijvoorbeeld omdat ze niet weten dat ze migraine hebben, of omdat ze denken dat de huisarts niets voor ze kan doen. Ze kopen pillen bij de drogist en die helpen meestal wel, maar lang niet altijd optimaal. Bij een deel van de patiënten wordt de hoofdpijn het meest effectief bestreden met paracetamol, een andere groep was juist het meest gebaat bij ibuprofen en weer andere patiënten waren het beste af met triptanen.

Migraine-aanval

Iemand die lijdt aan migraine is tijdens een onbehandelde aanval voor 43,3% invalide en kan dan niet veel meer dan in het donker in bed liggen. Werkgevers moeten zich realiseren dat migraine een serieuze aandoening is. Het is niet zomaar een hoofdpijntje. Werknemers met migraine verzuimen naar schatting gemiddeld drie tot zeven dagen extra als gevolg van hun ziekte, en dat is lang niet altijd nodig als tijdig een goede behandeling is gevonden.

Spanningshoofdpijn

Ruim een derde van alle migraine patiënten (37%) denkt mogelijk te maken te hebben met spanningshoofdpijn, wat betekent dat zij wellicht verkeerd of onvoldoende behandeld worden. Migraine is de duurste hersenaandoening en kost Nederland 1,7 miljard euro per jaar door verzuim en productiviteitsverlies. 35,9% van de Nederlandse beroepsbevolking zou het vervelend vinden te werken met een collega met migraine.

Erfelijk

In bepaalde families komt het meer voor. Heb je een vader, moeder, broer of zus met migraine aura (de aanval begint met schitteringen, tintelingen of een verlamd gevoel)? Dan heb je een vergrote kans op deze vorm van migraine.

Waarom de een zelden een aanval heeft en de ander heel vaak is niet bekend. Meestal is er geen duidelijke aanleiding. Soms ontstaat een aanval door een onregelmatig leven, na lang slapen, uitslapen of juist te kort slapen, na een nachtdienst, na vasten of na stress.

Vrouwelijke hormonen

Vrouwelijke hormonen hebben invloed op de migraine. Sommige vrouwen krijgen steeds migraine rond de menstruatie. ,,Veranderingen in geslachtshormonen voorafgaand aan de menstruatie verhogen de gevoeligheid voor migraineaanvallen”, zegt hoogleraar Neurologie Gisela Terwindt. ,,Daarom zien we dat bij een grote groep vrouwen de menstruatie gepaard gaat met migraine”.

Bij gebruik van de anticonceptiepil kan de migraine verergeren of juist verminderen. Tijdens de zwangerschap kunnen de klachten verminderen. Na de overgang blijkt de migraine bij een kwart van de vrouwen te verminderen; bij de helft verandert er niets; bij een kwart neemt de migraine toe. Bepaalde stoffen in voedingsmiddelen kunnen de aanvallen uitlokken, bijvoorbeeld smaakversterker (in Chinese en kant- en klaargerechten), sulfiet (in wijn), nitraat (in bleekselderij, andijvie, spinazie, sla, venkel, koolrabi, spitskool, Chinese kool en rode bieten) en aspartaam (kunstmatige zoetstof).

Wat zijn de verschijnselen van migraine?

  • Migraine is hoofdpijn die in aanvallen komt. De hoofdpijn komt plotseling op, soms midden in de nacht zodat je er wakker van wordt
  • De pijn zit meestal aan één kant van je hoofd
  • De pijn is matig tot heftig, stekend of bonzend
  • Door inspanning wordt de pijn erger
  • Vaak ben je ook misselijk en moet je overgeven
  • Fel licht en hard geluid kun je vaak slecht verdragen
  • Je kruipt het liefst in bed

Helpt seks als je migraine hebt?

Als je migraine hebt, wil je er zo snel mogelijk van de pijn af. Misschien is het dan de moeite van het proberen waard. Onderzoekers van de universiteit van Münster ontdekten in 2013 dat seks bij een deel van de migrainepatiënten verlichting brengt tijdens een aanval.

Van de achthonderd deelnemers aan het onderzoek heeft een derde wel eens seks gehad tijdens een migraineaanval. Bij zestig procent namen de klachten af of verdween de hoofdpijn zelfs helemaal. Bij de rest werd de pijn helaas alleen maar erger. Hoe dat kan kunnen de onderzoekers niet helemaal verklaren. Ze vermoeden dat de endorfine die tijdens het vrijen vrijkomt pijnstillend werkt en dus de migraine laat verdwijnen. Nu is geen mens gelijk en bij de een komt dan ook meer endorfine vrij dan bij de ander. Heb je geen partner? Geen probleem. Vooral bij het orgasme komt er endorfine vrij. Dus masturbatie werkt ook prima.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Gezond
menu