Neem je kinderen mee naar buiten, een overzicht met leuke wandelroutes in Drenthe en Groningen

Vraag jij je ook af hoe jij jouw kind in no time van de bank afkrijgt voor een wandeling in de wifi-loze wildernis in Groningen of Drenthe? Zoek dan samen met je kind een wandeling uit waarbij wat leuks te doen is.

Op wandelavontuur. FOTO: SHUTTERSTOCK

Lees meer over
Gezond
Eropuit

Loop langs een toffe uitkijktoren, in een historische borg of door een speelbos. Of ga op speurtocht, bijvoorbeeld met behulp van een app.

Opeens is wandelen dan nog leuker dan eerst! Met de routes die we voor je uitgezocht hebben loop je dus niet zomaar een route, maar een kindvriendelijke wandeling die net dat beetje extra’s te bieden heeft.

Gelukkig zijn deze er in Groningen genoeg! Wij hebben hieronder de leukste voor je op een rijtje gezet.

Groningen:

VOGELKIJKHUT DE KIEKKAASTE NIEUWE STATENZIJL

Trek de natuur in en ga vogels, zeehonden en andere dieren spotten vanuit de Kiekkaaste . Deze bijzondere locatie, aan de rand van het wad, is bereikbaar via een houten vlonderpad door het riet. Vanuit de hut heb je een prachtig uitzicht over het water, het riet en de landerijen. Zo kun je eenden, vogels en met een beetje geluk zeehonden spotten, al dan niet vergezeld door hun jongen.

BEZOEKERCENTRUM DOLLARD TERMUNTEN

Op een markante plek, net naast de dijk, ligt voormalige boerderij Bezoekerscentrum Dollard . Leer alles over eb en vloed en bewonder de verschillende soorten vogels. Vanaf het bezoekerscentrum kun je een mooie wandeling maken naar de vogelhut om bijzondere vogels te spotten of – in de periode eind april tot half september – zelfs zeehonden!

De zeehonden en hun pups kun je, zonder ze in hun slaap of tijdens hun lunch te storen, bekijken vanachter de zeehondenkijkwand.

ACTIVITEITENCENTRUM LAUWERSNEST LAUWERSOOG

Activiteitencentrum Lauwersnest is het ideale startpunt voor een bezoek aan Nationaal Park Lauwersmeer. In en rond het activiteitencentrum vind je allerlei informatie over vogels en het Dark Sky Park. Vanuit het centrum loop je met je kind hier zo de natuur in. Je vindt er verschillende wandelroutes en naast het centrum ligt het nestbouw-bos waar kinderen met natuurmaterialen zelf een eigen nest mogen bouwen en lekker kunnen spelen.

SPEELBOS HOUWERZIJL

Naast De Theefabriek vind je Speelbos Houwerzijl , een fijne plek om even te spelen! Het Speelbos Houwerzijl ligt achter en naast het parkeerterrein van De Theefabriek. Het is een combinatie van een ecologisch aangelegd en beheerd bosje, waardoor en -langs een paar leuke wandelpaadjes lopen en een speelweide met een aantal stoere speelinstallaties voor de dapperste kinderen.

PERFECT EARTH ANIMALS GRONINGEN

In de natuurgebieden van Staatsbosbeheer in Groningen zijn virtuele dierenkaarten verstopt! Met de gratis app Perfect Earth Animals kun je hiernaar op zoek. De app lijkt op Pokémon GO, maar nu ga je virtueel speuren naar bestaande dieren. Je leert zo alles over de verschillende dieren die in Groningen leven en je bent lekker in beweging in de natuur!

ABELTJE OP ONTDEKKINGSREIS WESTERKWARTIER

Een hele leuk manier om met kinderen meer van Groningen te ontdekken is via Abeltje op ontdekkingstocht in het Westerkwartier . Er zijn vier leuke wandelingen die je loopt met een interactieve app of via de doeroute die je vanaf de website kunt downloaden. Je kunt kiezen uit de routes ‘Ridders van Nienoord’, ‘Het boerenleven, ‘Leven met het water’ en ‘Kikkers en vreemde vogels’.

MAMMOETPAD MUNTENDAM

Op zoek naar een leuke avontuurlijke wandeling met kinderen? Die vind je bij de Heemtuin in Muntendam. Tijdens de wandeling over het Mammoetpad passeer je spannende bruggetjes vlak over het water, ga je met je blote voeten in de blubsie, trek je je met een vlot over het water en sluip je door het hoge riet. Er zijn klimtoestellen en een uitkijkpost. Ook kan er worden gezwommen.

FAMILIEWADLOOPTOCHT PIETERBUREN

Altijd al een keer willen wadlopen met je kind, maar bang dat het te zwaar is? Met deze familiewadlooptocht kunnen kinderen vanaf 6 jaar heel goed meelopen. Je gaat krabbenvangen, visjes zoeken, slik trappen en natuurlijk kijken of je zeehonden tegenkomt op het Wad.

Duur: 2.5/3 uur

KABOUTERPAD LAUWERSMEER

Lekker naar buiten met de allerkleinsten van de familie? Loop dan het kabouterpad in Lauwersmeer . Bij activiteitencentrum Lauwersnest van Staatsbosbeheer ligt een knapzak gevuld met lekkers voor je klaar. Met een puntmuts op en je wangen rood geschminkt loop je samen met je begeleider een route van 500 tot 1500 meter. Onderweg luister je naar een verhaal uit het kabouterboek en doe je kabouteropdrachten. Zoek onderweg naar het volgende kabouterpaaltje voor de juiste route.

Afstand: 0.5 km (voor de allerkleinsten) en 1.5 km

KABOUTERPAD SELLINGEN

Kabouters zijn de hele dag druk in de weer. Waarmee? Als je het kabouterpad in Sellingen loopt kom je daar vanzelf achter. Vergeet onderweg niet te zoeken naar kaboutersporen! En met een beetje geluk kom je een echte kabouter tegen. Je krijgt een knapzak mee en natuurlijk een rode puntmuts op!

Afstand: 1.3 km

KABOUTERPAD ROEGWOLD KOLHAM

Wist je dat in ‘t Roegwold kabouters wonen? Overal zie je kaboutersporen. Kleine voetafdrukken in het zand, wielsporen van een kruiwagentje en soms zelfs een kabouterdrolletje. Volg het kabouterpad Roegwold en met een beetje geluk kom je een echte kabouter tegen... Je krijgt een knapzak met lekkers mee, een rode puntmuts op en je wangen worden rood geschminkt.

Afstand: 1.5 km

HET BLOTEVOETENPAD OPENDE

In het Westerkwartier ligt een bijzonder pad: het Blotevoetenpad Opende . De naam zegt genoeg: schoenen en sokken uit en lopen maar! Op je blote voeten lopen door de modder, over water en gras. Over boomstammen klimmen of via een touw een sloot over. Heeft het geregend? Dan is er extra modder!

Afstand: 1.6 (voor de allerkleinsten) en 3.4 km

KNUPPELPAD ROEGWOLD SCHILDWOLDE

Het Knuppelpad is een houten vlonderpad van 750 meter dwars door het moeras van ’t Roegwold en laat je wandelen over het water. Superleuk met kinderen! Het weer, de lucht, de dieren en de planten zijn er elke dag anders waardoor het telkens een heel nieuwe beleving is. Het pad is relatief smal en daardoor ook reuze spannend.

Afstand: 2 km

WANDELROUTE ABEL TASMAN LUTJEGAST

Ontdek dit bijzondere wandelpad in Lutjegast! De wandelroute Abel Tasman is vernoemd naar de ontdekkingsreiziger die hier honderden jaren geleden zijn jeugd doorbracht. De Grootegastermolenpolder is onderdeel van het Natuur Netwerk Nederland, dat verschillende natuurgebieden met elkaar verbindt. Wanneer je de wandeling maakt zie je een grote variatie aan planten en dieren zoals watervogels, libellen, salamanders en kikkers.

Afstand: 2.3 km

KABOUTERPAD STEENDAM

Het kabouterpad in Steendam is niet alleen geschikt voor de allerkleinsten, maar ook leuk voor wat grotere kinderen. Via beschildere kabouterpalen kun jij hier je weg vinden door het Steendamsterbos. Laat je kind op zoek gaan naar de volgende paaltjes; de weg kwijt raken kan bijna niet. De route is 2.3 kilometer. Als je deze te lang vindt, kun je ook kiezen voor de versie van 1 kilometer.

Afstand: 2.3 km

EGELPAD SELLINGEN

Ontdek allerlei leuke weetjes over egels tijdens het lopen van het Egelpad Sellingen . Tijdens deze route wijzen de egels je de weg. Onderweg doe je verschillende opdrachtjes. Kun jij net zo snel rennen als een egel? Of weet jij welke pootafdruk de egel heeft?

Op deze en nog veel meer vragen krijg je tijdens het lopen van dit pad antwoord.

Afstand: 2.5 km

KINDERWANDELING APPELBERGEN GLIMMEN

Trek je wandelschoenen aan en proef de geschiedenis van het gebied rond de Appelbergen ! Onderweg ontdek je prehistorische pingoruïnes uit de laatste ijstijd en middeleeuwse karrensporen, die als diepe geulen in het veld liggen. Volg de gele paaltjes die verspreid staan over het gebied en laat je meevoeren van bos tot grasland. Wat kan jij allemaal ontdekken onderweg?

Afstand: 3.5 km

WANDELROUTE ZANDENPAD OPENDE

De wandelroute Zandenpad brengt je langs de landschapsvormen van het Zuidelijk Westerkwartier, die al gevormd werden in de ijstijd. Op de route zie je schapen en met een beetje geluk spot je een roerdomp, watersnip, graspieper, ree of een groene glazenmaker. Aan het startpunt van de route ligt Theetuin Blotevoetenhof. Hier kan je terecht voor wat te drinken en iets lekkers.

Afstand: 5 km

WANDELING NOORDLAARDERBOS NOORDLAREN

De wandelroute Noordlaarderbos en Vijftig Bunder ligt op de overgang tussen de Hondsrug en het beekdal van de Drentse Aa. Onderweg is er een galgenberg, karrenspoor en tankgracht te zien. Of misschien spot je wel een roofvogel zoals een sperwer, havik of ransuil. Ook lopen er reeën door het bos en scharrelen hier na zonsondergang de steenmarter en de das rond.

Afstand: 5.9 km

Drenthe:

BOOMKROONPAD

Wil je het bos eens vanuit een ander perspectief bekijken, maak dan een wandeling over het Boomkroonpad . Dit wandelpad leidt je hoog langs de toppen van de bomen. Ook vind je bij het buitencentrum het Speelbos Lorken .

Afstand: 125 meter, belevingsduur ongeveer 30 minuten

EEN REIS DOOR DE WERELD VAN OERRR

Bij bezoekerscentrum Dwingelderveld is een leuke speurtocht verkrijgbaar die kinderen op een andere manier naar hun omgeving laat kijken. Ook is er rondom het bezoekerscentrum van alles te zien en te doen. Een natuurlijke speelplek met waterplassen, een waterpomp waar je naar hartelust water kunt oppompen, dammen kunt maken, zandkastelen kunt bouwen en nog veel meer. Ken je het ‘Mozespad’ al? Als je daar door loopt waan je je bijna onder water. Je kunt precies zien wat er in, op en onder water gebeurt.

DIERENVRIENDJESPAD HOLTINGERVELD

Kom je ook spelen in de natuur? Samen met de Dierenvriendjes van Staatsbosbeheer ga je op het Dierenvriendjespad Holtingerveld op ontdekkingstocht en beleef je avonturen in het Drents-Friese Wold.

Je krijgt een spel mee met een aantal opdrachten. Zoek met de kleurenwijzer naar takjes voor een vogelnest, loop als een eend of spring als een kikker. Kwaak, kwaak!

Afstand: 1 km

SPEELBOS EN BELEVINGSPAD HET ROEKPAD

‘t Roekpad loopt door het Kraaienbosch. De vijf zintuigen staan centraal tijdens deze wandeling: proeven, voelen, horen, voelen en ruiken. Loek de Roek zal je de weg wijzen tijdens deze wandeling van ongeveer 1 kilometer.

Afstand: 1 km

STRUIN EN DUIN BELEVINGSPAD NORG

Langs het 1.5 kilometer lange Struin en Duin belevingspad van IVN Norg, vind je leuke weetjes over de prachtige natuur rondom Norg. Klauter over de balansbrug, roetsj over de bult-glijbaan en kom er achter waarom een slak soms geen huisje heeft. Even uitrusten doe je in een hangmat of op één van de bankjes.

Afstand: 1.5 km

HET SABELTANDTIJGERSPOOR

In het sprookjesachtige Hunzebos ligt het Sabeltandtijgerspoor , een speelroute voor kinderen van ongeveer 2 kilometer. Je kunt hier op avontuur langs het spoor van de sabeltandtijger. Het spoor slingert over heuvels uit de ijstijden. Je springt, klimt, zwiept met de kabelbaan naar beneden, balanceert op een touwbrug en beleeft nog veel meer. Onderweg kun je spannende games doen met de app en bijvoorbeeld ontdekken of je slimmer, sterker of sneller bent dan de sabeltandtijger.

Afstand: 2 km.

LAARZENPAD NORG

Wandelend naar de beek, het Oostervoortsche Diepje, kom je tijdens het Laarzenpad Norg onderweg opdrachtjes tegen over het leven van Kobus de Kikker. Kobus leeft samen met z’n dierenvriendjes op de Natuurplaats.

Langs de rand van de beek, bij het zandje, is het ondiep en kun je met een zoekkaart op zoek naar waterdiertjes. Welke beestjes kom jij er allemaal tegen?

Afstand: 2 km

HUNEBEDROUTE

De Hunebedroute van 2.2 kilometer leidt je vanaf de Toegangspoort Holtingerveld via een uitzichtplatfom naar de twee hunebedden. Onderweg kom je langs bomkraters, grafheuvels en het aardkundig monument.

Afstand: 2.2 km

MELKWEGPAD HOOGHALEN

Dit familiepad van 2.2 kilometer gaat langs het voormalige kamp Westerbork, het Hingsteveen en de radiosterrenwacht. Langs het Melkwegpad Hooghalen staan de planeten op relatieve afstand tot de zon aangegeven en staan er informatieborden met verdere uitleg.

Afstand: 2.2 km

THE NATURE GAME

Een spannende ontdekkingstocht voor het hele gezin met kinderen vanaf 8 jaar, dat is The Nature Game . Kinderen lopen met een tablet een route van ongeveer 2.5 kilometer waarbij de natuur wordt gecombineerd met virtual reality. Ze leren en beleven op een unieke manier de natuur, dieren, geschiedenis, mysteries, sagen en legendes van de plek.

Afstand: 2.5 km

BELEVINGSPAD HOOGERSMILDE

Je loopt langs tien leuke en spannende objecten waaronder een slangenkuil en een heus vliegtuig waarin je kunt spelen. Het belevingspad Hooogersmilde is onderdeel van de Natuurpoort Hoogersmilde. Hier ligt ook Brasserie de Reeënwissel, het klauterbos en de speelkooi.

Afstand: 2.5 km

FAMILIEPAD DWINGELDERVELD

Het Familiepad Dwingelderveld voert door het open heidegebied, met prachtige vergezichten en vlonders over het water.

Afstand: 3 km

BELEVINGSPAD HART VAN DRENTHE

Boompje klimmen, hutten bouwen, sporen zoeken of gewoon lekker genieten van de natuur: dat kan op Belevingspad Hart van Drenthe. Aan de hand van informatie en opdracht panelen kom je meer te weten over de vogels, zoogdieren, insecten en planten, die Boswachterij Hart van Drenthe rijk is. Maar je wordt ook uitgedaagd om actief bezig te zijn zoals insecten op je hand zetten, de leeftijd van een boom bepalen en een bosmozaïek maken. Het belevingspad Hart van Drenthe is ca. 3 kilometer lang.

Afstand: 3 km

IN HET SPOOR VAN DE MAMMOET

De Oertijd, op zoveel plekken in Drenthe te beleven. Er hebben écht mammoeten gelopen in Drenthe; er zijn bottenresten gevonden die dit bewijzen. Tussen de Buinerbrug en het Hunebedcentrum in Borger wandel je over het Mammoetpad , waarop verschillende plekken informatiezuilen staan.

Afstand: 5 km.


VOLG HET SPOOR VAN MOENO DE MAMMOET

Een speurtocht over het Holtingerveld van ongeveer twee uur waarbij je het spoor van Moeno de Mammoet volgt. Je gaat terug naar de oertijd. De tijd waarin mammoeten en mammoetjagers leefden.

Afstand: 5 km

HET WOLVENSPOOR

Het Wolvenspoor is een route van 5 kilometer dwars door het Hart van Drenthe. Een avontuurlijk pad door donkere bossen, over heidevelden en houten bruggen over vennen en beekdalen. Je loopt de route in ongeveer een uur. Het Wolvenspoor is geschikt voor iedereen die goed ter been is. Je herkent het Wolvenspoor aan keien met een witte wolvenpootafdruk.

Afstand: 5 km

TIJDREISROUTE LEEWAL

Met de Tijdreisroute Leewalze Tijdreisroute Leewal van 7.5 kilometer door bossen, heidevelden en stuifzand, langs hunebedden en akkers tussen Exloo en Odoorn maak je een tijdreis van 470.000 jaar. Je ziet indrukwekkende overblijfselen van de ijstijden en de raadselachtige Leewal die door het landschap kronkelt. Een tijdbalk geeft veel informatie over de historie van het Hondsruggebied.

Afstand: 7.5 km.

Nieuws

menu