Voor het eerst naar de sauna? De do’s en dont’s

Voor de lol in je blootje in een warme ruimte zitten. Is dat nou leuk? Zeker weten! Aangenaam, ontspannend en nog gezond ook. Een bezoek aan een sauna is wellness voor lichaam en geest. Maar je moet er wel voor met je billen bloot.

FOTO SHUTTERSTOCK

Lees meer over
Gezond

Bloot

Een saunabezoek betekent: met de billen bloot. Daar hebben sommige mensen in het begin moeite mee. Maar zodra je over de eerste gêne heen bent, ontdek je dat het juist heel fijn is om niet te belemmerd te worden door zwembroek, badpak of bikini. En omdat iedereen in zijn nakie rondloopt, val jij echt niet op. Dat doe je pas als je wél badkleding aan hebt. Heb je een probleem met in je blootje lopen maar wil je de sauna toch eens ervaren? Informeer dan of er tijdstippen zijn waarop je ‘gekleed’ de sauna kan bezoeken. Soms hebben sauna’s ook momenten alleen voor vrouwen.

Ultieme reinigingsbeurt

Een saunabezoek is een ontspannen bezigheid. In de warmte van de sauna kán je je ook niet druk maken. Het gaat er juist om dat je een tijdje niks doet en rustig blijft zitten. Terwijl je geest even pauze neemt, is je lichaam aan het werk: je hartslag gaat omhoog, de bloedvaten verwijden zich en je begint te transpireren. Het luie zweet eruit, net als de afvalstoffen. Een saunabad is de ultieme reinigingsbeurt. Het ritueel wordt afgesloten met een koelsessie. Ook dat doe je rustig aan, je lichaam heeft immers net een topprestatie geleverd. Eerst een tijdje uitwasemen in de buitenlucht, naar wens gevolgd met een koude douche of het dompelbad. Zo voorkom je duizeligheid en hoofdpijn. Ga als herboren minstens een half uur ontspannen, lezen of iets eten. En vooral drinken, want je verliest veel vocht tijdens een saunabad. Na een tijdje rust start je het reinigingsritueel opnieuw. Elk saunabedrijf of wellnesscentrum heeft meerdere en verschillende saunacabines, variërend in temperatuur, luchtvochtigheid, geuren en grootte. Probeer ze allemaal uit om te ontdekken wat het beste bij je past.

Dresscode

Een dag en/of avond naar de sauna is wat kleding betreft heel gemakkelijk: de dresscode is bloot. Maar je hoeft niet de hele tijd in je nakie rond te lopen. Je hebt drie dingen nodig: een handdoek, een badjas en slippers. Neem een grote handdoek en badjas mee of huur ze ter plekke. De handdoek heb je in een droge sauna nodig om op te zitten. Anders brand je je billen en voeten. Maar het is vooral hygiënisch. De badjas trek je aan om niet te veel af te koelen. En je draagt de badjas ook in het restaurant. Enige wat je verder nog nodig hebt, zijn slippers. Dat is, net als een handdoek, wel zo hygiënisch.

Niet doen

  • Kletsen. Niets irritanter dan pratende – of fluisterende – mensen als je net lekker aan het ontspannen bent;
  • Gewenste en ongewenste intimiteiten;
  • Alcohol drinken tijdens je saunadag. Ter afsluiting is geen probleem;
  • Slippers en flesjes water meenemen in de saunacabine.

Nieuws

Meest gelezen

menu