Bumble BFF, sliden in DM's en verloren contacten weer opzoeken: Nieuwe vrienden maken na je 25ste, hoe doe je dat?

Werk, verhuizingen, nieuwe relaties: oude vriendschappen kunnen om allerlei redenen verwateren. Nieuwe vrienden maken is een stuk lastiger als je niet meer studeert en wel een volle werkagenda hebt, merkt redacteur Carleen de Jong. Hoe pak je dat aan?

Acht tips om nieuwe vrienden te maken na je 25ste.

Acht tips om nieuwe vrienden te maken na je 25ste.

Acht praktische tips om na je 25ste nog nieuwe vrienden te maken; zo probeerde ik het:

Vriendendates via Bumble BFF

Bumble is een datingapp, die heel erg op Tinder lijkt, maar dan wat vrouwvriendelijker. Naast zoeken naar een nieuwe liefde, kunnen vrouwen op deze app ook swipen langs mensen die op zoek zijn naar potentiële nieuwe vriendinnen. Als je allebei naar rechts swipet bij elkaar (op basis van wat foto’s en wat de ander verder aan informatie prijsgeeft) kun je met elkaar chatten. Zelf heb ik hier een wandelmaatje gevonden. Ook heb ik bij drie verschillende matches voorgesteld een groepje te maken, omdat ik eigenlijk vond dat ik al genoeg een-op-een contacten had. De app is vooral ingericht voor dat laatste, maar als je een beetje extra moeite doet kun je dus ook best een vriendinnengroepje vinden via Bumble BFF.

Oude contacten nieuw leven inblazen

Vriendschappen kunnen om heel veel verschillende redenen verwateren, maar als er geen kwaad bloed is hoeft er geen enkele reden te zijn om niet weer contact op te nemen. Zonder te verwachten dat ze weer mijn beste vriendinnen zouden worden, nam ik contact op met een paar mensen die ik lang niet had gezien of gesproken. En dat was zonder uitzondering heel erg leuk. Als je elkaar ooit heel aardig hebt gevonden, maar door een druk leven, een verhuizing, een reis of wat dan ook, het contact verloor, dan hoeft dat niet te betekenen dat je een paar jaar later niet nog steeds hele goede gesprekken met elkaar kan hebben.

Contact zoeken met collega’s

Door het thuiswerken van de laatste anderhalf jaar hebben we sommige collega’s al heel lang niet gezien, dus vrienden worden bij de koffieautomaat ging niet gebeuren. Alsnog heb je wel je werk als verbinder, dus als je een collega aardig vindt kan je best voorstellen om eens buiten werk af te spreken. Je hebt zijn of haar nummer toch al, dus trek de stoute schoenen aan en stuur een appje: ‘Volgens mij hebben wij veel dezelfde interesses, zin om een keer een wandeling te maken of wat te drinken?’ Alleen een onaardige collega zou daar negatief op reageren, en daar wil je toch geen vrienden mee zijn.

Op sociale media in DM’s sliden

Er zitten heel veel nadelen aan apps als Twitter en Instagram, maar niemand kan ontkennen dat het je sociale leven zeer kan verrijken. Dat laat #eenzamejongeren al zien. En als je je alleen voelt kan een DM van een leuk iemand je dag al wat beter maken. Ik reageerde eens op een Instagramstory van iemand die een eetclubje wilde beginnen, waarna een hele gezellige avond met zes jonge vrouwen volgde. En door te reageren op posts en stories van andere mensen of zelf reacties te krijgen kunnen hele fijne gesprekken ontstaan. Online actiever worden kan offline dus ook voor mooie dingen zorgen.

Ga eens mee met een bestaande vriend of vriendin

Als je vriendin iemand graag mag, is de kans groot dat jij die persoon ook aardig vindt, toch? Zij heeft smaak, want ze gaat met jou om. Nou moet iedereen er wel open voor staan om vriendengroepen te mengen, maar als je dat niet voorstelt, weet je nooit of het een optie is. Dus gaat een vriend of vriendin elke zaterdag spelletjes doen met anderen en staat die groep ervoor open een nieuw iemand te adopteren? Dan is de keuze snel gemaakt lijkt mij.

Dates die vriendschappen worden

Het is mij tot nu toe nog niet gelukt, maar als het klikt met iemand en er is verder geen fysieke aantrekkingskracht (meer), waarom zou je dan geen vrienden kunnen worden met iemand die je bijvoorbeeld via datingapps Tinder, Happn of Bumble hebt ontmoet? Al is dit natuurlijk geen optie als je al een vaste relatie hebt en je niet begeeft in de datewereld.

Groepen mensen opzoeken

Bij een clubje mensen met eenzelfde hobby gaan, een stamkroeg vinden, een sportclubje opzoeken, naar feestjes gaan die je normaal zou overslaan omdat je er niemand kent, alleen naar evenementen gaan als er even niemand is om met je mee te gaan: allemaal manieren om nieuwe mensen te ontmoeten die ik nog uit ga proberen. Dit alles is wel wat moeilijker dan wanneer je iemand voor het eerst een appje stuurt om te vragen of ze willen afspreken en vervolgens onder een dekentje kruipt omdat je het spannend vindt om te wachten op de reactie. Nee, je moet op dat moment open en sociaal zijn om uitnodigend over te komen naar anderen. Dus stop je telefoon weg, hou je hoofd omhoog en je blik open, kijk wie je aardig lijkt en stap erop af. Is dit een peptalk voor mezelf? Misschien.

Schrijf er een verhaal over voor je werk

Als ik iets heb geleerd het afgelopen jaar is het wel dat anderen méér open staan om nieuwe mensen te ontmoeten dan ik dacht, en dat ze uit de meest onverwachte hoeken kunnen komen. Dus: zin om een keer wijn te drinken of uit eten te gaan? Stuur me een DM op Instagram! Gebruik ik mijn werk nu als een soort contactadvertentie? Ja. Is dat gek? Ja. Maar dat hoort erbij als je je open probeert te stellen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leven
menu