Moeite met klaarkomen? Met deze tips kan de seks niet meer stuk | Intiem met Marjan en Pauline

Hoe haal je de druk van het vrouwelijk orgasme? Er is vaak een groot verschil in frequentie tussen het orgasme van de man en het orgasme van de vrouw; de orgasmekloof. Vrouwen zitten te veel ‘in hun hoofd’ waardoor het niet lukt. Hoe kun je dit voorkomen?

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Marjan is arts seksuoloog NVVS, Pauline is verleidkundige, sensualiteitstrainer en intimiteitscoach. Iedere week leggen wij hen vragen van lezers voor, die zij ieder vanuit hun eigen expertise beantwoorden.

Seksuoloog Marjan - Samen op onderzoek

Nog niet zo heel lang geleden was het vrouwelijk orgasme nauwelijks van belang. De ware grootte van de clitoris is zelfs pas in 1998 ontdekt. In mijn praktijk spreek ik nog veel vrouwen die nooit gemasturbeerd hebben en niet weten of ze ooit een orgasme hebben gekregen. Van mannen wordt inmiddels verwacht dat ze pas een goede minnaar zijn als ze een vrouw een orgasme kunnen laten krijgen. Zo wordt het orgasme gezien als een teken dat de seks goed gegaan is, of ‘gelukt’ is. Het wordt een prestatie. Op deze manier ontstaat er voor beide zijden druk en wordt vergeten dat er zoveel meer aan een vrijpartij te beleven valt, zoals het genieten van elkaar aanraken en zoenen. Ook wordt er vaak weinig de tijd genomen om goed opgewonden te worden. Veel vrouwen hebben daarbij nodig dat de aanrakingen niet direct op het kruis gericht zijn maar dat ook de rest van het lichaam aandacht krijgt. Zeker de borsten en tepels. Terwijl je daarmee bezig bent, krijgt het hoofd ook de gelegenheid wat meer op ‘uit’ te gaan. Ga samen op onderzoek en ontdek of het prettig is om ergens stevig of juist subtiel aangeraakt te worden. Als je hier tijd voor neemt, is het verschil in frequentie misschien wel helemaal niet zo belangrijk meer. En kan de seks niet meer ‘mislukken’ vanwege het ontbreken van een orgasme.

Verleidkundige Pauline: Verboden klaar te komen

Maak een bordje met ‘Verboden klaar te komen’ en hang dat aan de muur in je slaapkamer. Een prikkelend seksueel ‘verkeersbord’ voor zowel de man als de vrouw. Het verbiedt de bedpartners hun vrijpartij te eindigen met een verplicht hoogtepunt. Als je heel bewust de focus op het orgasme weghaalt, ontstaat er ruimte in het nu. Je brengt de aandacht naar wat er werkelijk gebeurt tussen jou en je vrijer (m/v). Ieder mens verlangt naar intimiteit. Als je niet kunt samenzijn in het nu, dus terwijl je vrijt, ben je eigenlijk niet echt samen. Terwijl dat is waar het volgens mij echt om draait. Alles mag er zijn. En spreek je uit! Het ‘verboden klaar te komen’ bord helpt het goede gesprek in bed op gang over wat je wel of niet lekker vindt. Dat zorgt voor verbinding. Het is leerzaam en het kan ook écht gezellig zijn. Daarbij is van belang dat je naar de ander luistert zonder oordeel en het niet op jezelf betrekt. Ik weet het, dát is een lastige, maar het kan: zonder oordelen luisteren naar wat je partner op een dieper level bezighoudt. Juist dan groeit intimiteit: dé voedingsbodem voor fijne seks. Alletwee klaarkomen is dan geen onoverkomelijk issue meer. Het klinkt paradoxaal, maar dit is nou precíes de ideale voedingsbodem voor het vrouwelijk orgasme. De kans is groter dat haar hoogtepunt zich dan ‘gewoon’ aandient.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leven
menu