'Pien ervaart dat het beter met haar gaat, waarom zou ze dan in hemelsnaam stoppen met therapie?' | column Irma van Steijn

Irma van Steijn is psycholoog en seksuoloog en samen met haar man Bernhard Maarsingh eigenaar van Maarsingh & van Steijn, een psychologenpraktijk in Leeuwarden en Groningen. Zij schrijft wekelijks een geanonimiseerde column over wat zij meemaakt in de spreekkamer.

Irma van Steijn.

Irma van Steijn.

Pien had er lang tegenaan gehikt, in therapie gaan vond ze eigenlijk voor watjes. Ze had echter zoveel angst- en stressklachten ontwikkeld dat ze op advies van haar huisarts toch was gekomen.

We zijn nu drie maanden verder en het gaat gelukkig beter met Pien. Of dat door de therapie komt, is overigens zeer de vraag, ze werd in dezelfde periode namelijk ook aangenomen bij een fijne werkgever en was hiermee uit de financiële problemen. In plaats van ‘s nachts te piekeren slaapt ze weer zes uren achter elkaar en ze is veel handiger geworden in het reguleren van haar eigen stress. Ze heeft geleerd hoe ze haar stress kan gebruiken en wat ze kan doen om ook op tijd weer te ontspannen. Ook ontdekte ze dat wanneer ze dat onhandig doet, zoals we allemaal geregeld doen, dat haar klachten dan weer opspelen. Ze heeft voldoende meegekregen om er zelf mee verder te kunnen, maar……Pien wil de therapie niet stoppen.

Niet willen stoppen met therapie, of überhaupt met iets dat je een tijdje hebt ingezet, is een menselijke trek. Wanneer het gaat om dingen waar je baat bij hebt is dat goed te begrijpen, Pien ervaart dat het beter met haar gaat, waarom zou ze dan in hemelsnaam stoppen?

Baat hebben bij iets op de korte termijn maakt dat we datgene niet kwijt willen. Maar baat op de lange termijn is iets anders. Het is bijvoorbeeld begrijpelijk om bij een aflopende relatie nog een tijdje samen te blijven, omdat het tijd kost om zaken als wonen en financiën goed te regelen. Maar niet doorzetten en blijven plakken in een ongelukkig huwelijk, dat heeft vooral met angst voor onveiligheid te maken. En angst is een flinke rem op ons gedrag. Het ongewisse in de toekomst maakt dat we doorgaan met gewoontes, ook als we eigenlijk weten dat die gewoontes ons op de lange termijn niet helpen.

Samen zoeken Pien en ik naar voorbeelden uit ons leven waarin we toch iets zijn gestopt en wat dat uiteindelijk heeft opgeleverd. Ik vertel haar over het stoppen met een opleiding en wat een vrijheid mij dat opleverde. Pien vertelt dat ze ooit een fysiotherapeut bezocht om fitter te worden met rugklachten. Toen dat goed hielp wilde ze nooit meer bij die fysiotherapeut weg, maar uiteindelijk vond ze toch een sportclub waar ze het ontzettend leuk heeft en er ook vrienden heeft gemaakt.

Pien begint te denken in belangen op de lange termijn, heel goed, maar wil nog steeds niet stoppen. Ik geef toe aan haar druk en vertel haar dat het akkoord is om nog een tijdje te verlengen, maar dat mijn werkrooster gaat veranderen en er alleen nog op dinsdagochtend ruimte is. Pien reageert prachtig: “Dan heb ik altijd werkoverleg in mijn nieuwe baan, dat is toch echt belangrijker dan therapie”. Ik kijk haar lachend aan en ook Pien schiet in de lach “Shit, je luist me er gewoon in”.

i.vansteijn@maarsinghenvansteijn.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leven
Persoonlijkheid
menu