Op zoek naar nieuwe vrienden of spontane activiteiten? Vanaf vandaag vind je die in Groningen en Leeuwarden via de nieuwe app Amigos

Zin om nieuwe mensen te ontmoeten, een willekeurig feestje te vinden om de nacht bij door te halen of een goed gesprek met picknick te organiseren in het park? De nieuwe app Amigos - vandaag gelanceerd in Leeuwarden en Groningen - kan je daarbij helpen.

In de app kan je op een kaart zien wie allemaal wat leuks willen doen en welke activiteiten er worden georganiseerd.

In de app kan je op een kaart zien wie allemaal wat leuks willen doen en welke activiteiten er worden georganiseerd. Screenshot: DVHN

Nieuwe mensen ontmoeten is het afgelopen anderhalf jaar dankzij corona moeilijker geworden. Bovendien zijn er nogal wat (jonge) mensen die het leven wat saai vonden de afgelopen tijd. Dat inspireerde een Utrechts bedrijf om een app te ontwikkelen die het makkelijk zou moeten maken spontane activiteiten en ontmoetingen te organiseren.

Op de app Amigos kan je je inschrijven in de nu beschikbare steden - in het Noorden zijn dat sinds vandaag Groningen en Leeuwarden - en aangeven in wat voor activiteiten je interesse hebt. Denk aan een huisfeestje, wat drinken, sporten, een culturele activiteit of een wandeling. Vervolgens kan je aangeven aanwezig te zijn bij een activiteit, spontaan ergens bij aansluiten of chatten met anderen die op zoek zijn naar hetzelfde als jij. Ook kan je zelf activiteiten organiseren voor die dag of later in de week of maand.

Sinds juni gelanceerd in zes steden

De app heeft qua gebruiksgemak nog wel wat verbeterpunten. Zo is het niet makkelijk om jezelf onzichtbaar te maken op de kaart, waardoor onbekenden er vrij makkelijk achter kunnen komen waar je woont of werkt. Je kan jezelf wel offline zetten door linksonder in het scherm je zogenaamde mood in te stellen op offline. Ook is de kaart nog wat onoverzichtelijk, maar dit is één van de punten waar op het Amigos hoofdkwartier nog aan wordt gewerkt, vertelt Sharyn Karsten van Amigos.

„Het plan was om in juni eerst te beginnen met een pilot in Utrecht en volgend jaar uit te breiden naar andere steden. Maar we kregen zoveel reacties uit andere steden, waar mensen ook behoefte hadden aan gezelligheid, dat we de inschrijving voor de zestien grote steden een maand geleden hebben geopend”, vertelt Karsten. Inmiddels is Amigos actief in Utrecht, Zwolle, Nijmegen, Leeuwarden, Breda en Groningen.

Hoe weet je of iemand betrouwbaar is op de app?

De vraag is natuurlijk of het niet blijft bij plaatjes en plannen op een app. Gaan mensen ook echt naar activiteiten toe die via de app worden georganiseerd? „Je kan op het profiel van mensen zien hoe vaak ze iets hebben georganiseerd, hoe vaak ze ergens bij zijn geweest en hoeveel sterren iemand heeft. Een ster krijg je van iemand anders. Daarmee geef je aan dat het gezellig was met iemand en dat diegene een goede amigo is”, aldus Karsten.

En op die manier kan je de onbetrouwbare types die wellicht op zoek zijn naar wat anders dan onschuldige gezelligheid er - als de app een tijdje actief is in een stad - redelijk makkelijk uitfilteren. Daarnaast wordt er - op basis van feedback van gebruikers - gewerkt aan verschillende manieren om de ervaring voor mensen veiliger te maken. Zo kan je instellen dat niet iedereen zich zomaar bij een activiteit bij jou thuis kan aansluiten, worden er binnenkort chatverzoeken geïntroduceerd (zodat niet iedereen zomaar een bericht naar je kan sturen) en wordt er gewerkt aan een functie om andere amigos te blocken.

„Het voordeel van Amigos ten opzichte van de meeste gewone feestjes is dat niemand elkaar kent. Het ijs is dus heel snel gebroken, omdat iedereen bij een activiteit bij voorbaat al openstaat voor nieuwe contacten en gesprekken.”


Zoek je inspiratie voor meer leuke manieren om nieuwe vrienden te maken? Op 21 augustus staat in het nieuwe MEER Magazine en op MEER Online een verhaal waarin redacteur Carleen ontdekt hoe het komt dat nieuwe vrienden maken zoveel moeilijker is na een bepaalde leeftijd en tips geeft hoe je tóch je sociale kring kan uitbreiden na je 25ste.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leven
menu