Opgestaan met donker omrande ogen en een vermoeide blik? Met de volgende tips ga jij wallen tegen

Het kan zijn dat je vanmorgen met donker omrande ogen en een vermoeide blik uit je bed bent gestapt. Hoe ontstaan die wallen eigenlijk en wat kun je ertegen doen?

Vermoeid gezicht wallen

Vermoeid gezicht wallen FOTO: SHUTTERSTOCK

Allereerst is het belangrijk om op te merken dat er een verschil is tussen donkere kringen en wallen. Bij het eerste gaat het om schaduwachtige verkleuringen onder het oog, terwijl wallen eerder een verdikking zijn. Hou dat verschil je in het achterhoofd, want het heeft namelijk ook een effect op wat je er nu precies tegen kunt doen. Die blauwgrijze schaduw of kringen onder de ogen kunnen door heel wat verschillende dingen worden veroorzaakt. De grootste boosdoener is een tekort aan slaap na een nachtje doorzakken of door chronisch slaapgebrek. Maar ook een gebrek aan vitamine C en E en te weinig vocht kunnen kringen veroorzaken. Wallen daarentegen zijn vooral erfelijk bepaald en heb je te danken aan vocht- of vetophoping onder het oog.

Donkere kringen door bloedophoping of hyperpigmentatie? Het is soms moeilijk om het verschil te zien. Gelukkig kan je het makkelijk zelf bepalen. Kijk in een spiegel en druk met je wijsvinger een paar seconden op de donkere kring onder je oog. Haal je vinger weer weg, en kijk naar de kleur van je huid. Is die eventjes wit? Dan heb je waarschijnlijk last van bloedophopingen onder het oog. Blijft het donker? Dan heb je hyperpigmentatie.

De oplossing

In het eerste geval is een oplossing: slaap! Zo simpel kan het zijn. Kijk eens een Netflix-aflevering minder en kruip een halfuurtje vroeger onder de wol. Een tekort aan slaap zorgt er immers voor dat je lichaam extra cortisol aanmaakt, wat op zijn beurt collageen afbreekt. Daardoor wordt de huid onder onze ogen dunner, en zijn de onderliggende bloedvaatjes beter te zien. Bovendien zorgt het er ook voor dat die bloedvaten zich verwijden, waardoor ze extra opvallen. Behalve een betere nachtrust kan een oogcrème met lichtreflecterende deeltjes ook helpen. Die kan de kringen optisch al een stuk minder opvallend maken. Probeer om tijdens het aanbrengen van de oogcrème de onderoogleden zachtjes te masseren. Door de crème zachtjes kloppend aan te brengen, stimuleer je namelijk de doorbloeding.

Hyperpigmentatie

Worden de donkere kringen veroorzaakt door hyperpigmentatie, dan pak je het anders aan. Dit komt vooral voor bij mensen met een donkere huid. De paarsblauwe kringen ontstaan dan doordat de onderoogleden te veel pigmentatie hebben. In dit geval zal een uurtje slaap meer of minder weinig effect hebben en heb je meer baat bij een goede oogcrème. Je kiest dan ook het beste voor producten op basis van retinol of vitamine K, twee toppers in de strijd tegen donkere kringen. Let wel op met het gebruik van retinol, zeker als je een gevoelige huid hebt, wordt het aangeraden om zachtjes op te bouwen.

Ochtendlijke massage

Heb jij niet per se donkere kringen maar eerder een verdikking onder het oog? Dat zijn echt wallen. Ook dan kun je proberen om het vocht af te drijven met een ochtendlijke massage, bijvoorbeeld door een oogcrème met ingebouwde roller. Kies voor een product op basis van cafeïne, dat een vochtafdrijvende werking heeft.

Allergische reactie

Heb jij vooral in de zomermaanden gezwollen ogen? Dan is de kans groot dat jouw wallen het gevolg zijn van een allergische reactie, bijvoorbeeld door pollen. In dat geval kies je het beste voor een oogcrème in een tube, aangezien die net iets hygiënischer is, en blijf je ver weg van geparfumeerde crèmes of producten met een waslijst aan ingrediënten. Let ook op dat je de crème niet te dicht tegen je onderste ooglid aan smeert, anders loop je de kans dat het product in je oog terechtkomt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Looks
Beauty
menu