Kunstmatige intelligentie van ChatGPT krijgt boost. 'Chatbot is gevaar voor Google'

Het begint er aardig op de lijken dat we aan het begin van het kunstmatige intelligentietijdperk staan. Techbedrijven storten zich massaal op de zogeheten generative artificial intelligence, dat tekst en beeld genereert op basis van menselijke input.

ChatGPT and OpenAI

ChatGPT and OpenAI

Lees meer over
Tech

Sinds dinsdag is er een nieuwe versie van het taalmodel dat het populaire ChatGPT gebruikt. Met GPT-4 is de chatbot met kunstmatige intelligentie een stuk betrouwbaarder, creatiever en kun je hem genuanceerdere instructies geven volgens de makers.

Stiekem is de chatbot ook nog eens multimodaal. Dat betekent dat je hem niet alleen tekst kunt voeren, maar ook plaatjes. Helaas is dat nog niet toegankelijk voor het grote publiek, omdat de makers deze technologie nog verder willen verfijnen. Het model GPT-4 is op het moment overigens ook alleen te gebruiken met het betaalde abonnement ChatGPT Plus en voor een select groepje mensen via Microsofts zoekmachine Bing, maar dat zal ongetwijfeld tijdelijk zijn.

Multimodaliteit brengt in potentie enorme mogelijkheden met zich mee. Sommige media pikten dit eerder verkeerd op door te stellen dat GPT-4 niet alleen tekst, maar ook bijvoorbeeld video zou kunnen genereren. Maar plaatjes als input is eigenlijk net zo interessant, vindt ook techexpert Danny Mekić. “Het kan nu nog niet, maar op den duur is het goed voorstelbaar dat je een foto maakt van een aantal ingrediënten in je koelkast, waarna een chatbot drie recepten geeft die je kunt koken. Of dat je een foto kunt maken van een plant met bladluis, waar je maar niet vanaf komt, zodat ChatGPT je kan adviseren wat je in dit specifieke geval het beste kunt doen. Een nieuwe versie van ChatGPT geeft me een soort iPhone-gevoel, waarbij je ook altijd reikhalzend uitkeek naar de nieuwe features en gaat fantaseren over wat je ermee kunt.”

Taalmodel GPT-4 is bovendien slimmer. Zo werd hij getest met 26 examens, met onderwerpen van wiskunde tot rechten en biologie tot kunstgeschiedenis. In bijna dan de helft van de gevallen scoorde versie vier meer dan dubbel zo goed als versie 3,5. Ook kan hij veel langere en genuanceerdere opdrachten aan. “Het is net een opgroeiende peuter. Je hoeft je input minder vaak te herformuleren, hij analyseert beter en geeft verfijndere antwoorden. Waar voorheen een alinea nodig was, heeft hij nu soms aan een paar woorden uitleg genoeg. De vooruitgang van dit soort kunstmatige intelligentie gaat echt ontzettend snel.”

Dat Microsoft vol inzet op generative AI met zoekmachine Bing en Google terughoudend is, verbaast Mekić niet. “Het is een gevaar voor Google. Zij hebben alles te verliezen. Maar waarom zou je uiteindelijk nog speuren op een pagina met linkjes als je ook direct antwoord kunt krijgen van een chatbot waar je op een natuurlijke manier mee communiceert? En toch zal er altijd menselijke controle moeten zijn. Het blijft een hulpmiddel. Hij maakt fouten en weet niet precies wat jij wilt. Ook moeten de bronnen in de toekomst veel transparanter zijn. Dat is nu nog niet het geval.”

Nu is een chatbot als ChatGPT nog gratis, maar dat kan wel eens veranderen, denkt Mekić. “Ons brein wordt nu gevoed met de mogelijkheden ervan. Maar wellicht krijgen we straks een soort app-winkel waarin we chatbots voor specifieke onderwerpen kunnen downloaden. Ik hoop dat ik over een paar jaar bij het boeken van een vakantie alleen mijn voorkeuren voor accommodaties, vervoer en landen door hoeft te geven, toegang tot mijn agenda kan geven en dat een chatbot me dan de drie goedkoopste reispakketten voorschotelt waar ik uit kan kiezen.”