Een jaar lang elke dag een half uurtje TikTok is net zo vervuilend als bijna driehonderd kilometer met de benzineauto

Een mailtje hier, een avondje Netflix daar – alles wat je online doet, gebruikt energie en draagt bij aan de opwarming van de aarde. Maar hoe vervuilend is je digitale gedrag en hoe kun je dit minderen?

Lekker facebooken of even youtuben; alles wat je online doet, stoot CO₂ uit

Lekker facebooken of even youtuben; alles wat je online doet, stoot CO₂ uit Foto: Shutterstock

Lees meer over
Tech

We weten allemaal wat je kunt doen om groener bezig te zijn. Minder vlees eten, minder vliegen en niet te veel plastic rommel kopen. Maar ook ons internetgedrag draagt bij aan vervuiling van de aarde. Elke e-mail, videocall en download stoot CO₂ uit. Dat heeft niet alleen te maken met de stroom die je apparaat verbruikt. De datacenters die alle digitale inhoud opslaan – dat TikTok-filmpje, dat pdf’je van kantoor, die leuke meme – vreten energie. In 2020 werd geschat dat ‘online’ goed was voor 3,7 procent van de CO₂-uitstoot wereldwijd. De voorspelling is dat dit in 2025 is verdubbeld. Hoe hard de vervuiling precies door ons digitale gedrag gaat toenemen, is moeilijk in te schatten, omdat techbedrijven en datacenters sneller schoner opereren dan gedacht. Dat is goed nieuws. Het slechte nieuws is dat dankzij de toename van internetgebruikers en apparaten die meer aankunnen, steeds meer data worden verbruikt.

E-mail

Hoe vervuilend is het?

Een jaar lang dagelijks twintig e-mails van één MB versturen stoot evenveel CO₂ uit als 1000 kilometer rijden met een benzineauto (de lobbygroep voor de auto-industrie ACEA berekende dat in de EU in 2021 een auto gemiddeld 116,8 CO₂ uitstootte per gereden kilometer). Als je bedenkt dat we in 2022 wereldwijd ruim 333 miljard mailtjes per dag hebben verzonden, dan zijn dat bij elkaar heel veel kilometers (bron: databedrijf Statista).

Wat kun je doen om de uitstoot te verminderen?

Hoeveel mailtjes beantwoord je met ‘thx’ of ‘haha’? Mail alleen het noodzakelijke aan mensen die de informatie echt moeten hebben. Stuur geen gifjes mee en maak bijlages zo klein mogelijk of link naar een bestand dat elders staat. Mike Berners-Lee van de Lancaster University berekende in 2010 dat een mailtje zonder bijlage 0,3 gram CO₂ veroorzaakte, een brief 4 gram en een e-mail met een foto 50 gram CO₂. Vergeleken met ruim tien jaar geleden kunnen we dankzij betere techniek nu grotere bestanden sturen.

Leeg je vuilnisbak en je spam. Alles wat in een map staat, wordt bewaard in een datacenter. Kijk kritisch naar abonnementen op nieuwsbrieven.