Een zelfrijdende auto? Vier op de tien Nederlanders stuurt liever zelf

Lijkt een zelfrijdende auto jou wel wat? Of moet je er juist niet aan dénken? Uit een recent onderzoek blijkt dat 44% van de Nederlanders nooit in een zelfrijdend voertuig wil stappen.

Foto Shutterstock

Lees meer over
Vervoer

De belangrijkste reden hiervoor is veiligheid, zo blijkt uit onderzoek van MisterGreen onder 1.091 Nederlanders met een rijbewijs. Vier op de tien respondenten denkt dat zogenaamde full self-driving (FSD) auto’s vaker verantwoordelijk zijn voor ongelukken dan menselijke bestuurders.

Vooral vrouwen zijn terughoudend ten opzichte van zelfrijdende auto’s. Zo wil 53 procent van hen nooit in zo’n voertuig stappen en is de helft ervan overtuigd dat ze meer ongelukken veroorzaken dan wanneer er een persoon achter het stuur zit. Onder mannelijke respondenten bedragen deze percentages 35 en 34 procent. “Nieuwe technologieën zijn altijd spannend en roepen vaak weerstand op”, zegt Caroline Asselbergs-Van Dijl, CEO van MisterGreen.

Bang om stuur uit handen te geven

Behalve veiligheid lijkt angst voor het onbekende een belangrijke reden waarom veel Nederlanders liever niet in een zelfrijdende auto stappen. Zo blijkt uit het onderzoek dat maar liefst driekwart van de respondenten het eng vindt wanneer de auto de volledige besturing overneemt. Dit komt mogelijk doordat 77 procent niet precies weet wat zelfrijdende auto’s tegenwoordig allemaal kunnen.

Ook nu zijn het vooral vrouwen die bang zijn om het stuur uit handen te geven (84 procent) en onvoldoende op de hoogte zijn van de FSD-technologie (86 procent). Onder mannelijke respondenten bedragen deze percentages 65 en 67 procent.

Toekomst

Ondanks het scepticisme en de angst voor het onbekende denkt alsnog zestien procent van de Nederlanders dat we binnen tien jaar alleen maar zelfrijdende auto’s op onze wegen terugzien. Hier zit niet iedereen op te wachten: drie op de tien respondenten vinden dat de overheid de ontwikkeling van full self-driving tegen moet houden. Dit laatste geldt aanzienlijk meer voor veertigplussers (36 procent) dan respondenten jonger dan veertig jaar (20 procent).

Nieuws

Meest gelezen

menu