Meer

Leuke uitjes deze week in Groningen, Friesland en Drenthe

Doe inspiratie op voor een leuk uitje deze week. Wat dacht je van een stadswandeling? Of op je gemak rondsnuffelen tussen allerlei spullen? Er is in Friesland, Groningen en Drenthe zoals gewoonlijk meer dan genoeg moois te beleven.

Open bijenstal in Sneek. Foto: Robin Meinen

Herinneringen ophalen uit de naoorlogse tijd

Het verbouwde Museum De Wemme in Zuidwolde (Dr.) doet in september mee met de actie Gekleurd Grijs . Tijdens Gekleurd Grijs worden er allerlei activiteiten voor senioren georganiseerd.

In De Wemme worden onder het genot van een kop koffie met iets lekkers herinneringen uit de naoorlogse tijd, de wederopbouw, opgehaald. Daarna volgt een rondleiding onder leiding van een gids door de tentoonstelling Dankzij de Vrijheid . Zo worden samen nog meer verhalen uit het geheugen opgeroepen.

Herinnert u zich de vrijheidsrokken nog? Of dat grappige driewielige autootje? Welke handkarren reden er zoal rond? En hoe zat het ook alweer met de Bescherming Bevolking? Hoe zag de huiskamer er in die tijd uit. Hadden jullie al een douche? En kon u toen al televisie kijken? Hoe verging het de boeren? En waarom emigreerden zoveel mensen in de jaren 50? Ook zijn er filmpjes uit die jaren te zien in de mini-Cineac.

Deze Gekleurd Grijs activiteit vindt plaats op alle woensdagmiddagen van 13.30 - 15.00 uur of van 15.15 - 16.45 uur. De prijs bedraagt 5 euro. Aanmelden is verplicht en kan via info@dewemme.nl of 0528-373332. De groepsgrootte is, in verband met corona, ongeveer 6 personen.

•dewemme.nl

Femke van Dam opent haar tuin

De Tuin van de Tijd van landschapskunstenaar Femke van Dam in Bunne is een omvangrijke tuin waar landschap en geschiedenis samenkomen. Langs de zichtlijnen en spiegelsculpturen ervaren bezoekers een nieuwe belevenis van tijd en ruimte.

De 7.500 m2 grote tuin is zondag 29 augustus zonder afspraak geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Woensdagmiddag 1 september is de tuin ook geopend, dan moet er wel een afspraak gemaakt worden. Deze openstelling is in het kader van Gekleurd Grijs . De entree bedraagt 5 euro, inclusief koffie/thee en iets lekkers en een routebeschrijving van de tuin.

•femkevandam.nl

Struinen langs de Dollard en door Polder Breebaart

Het Groninger Landschap organiseert zondag een leerzame middag voor kinderen van de basisschool-leeftijd. Gidsen gaan met de kinderen struinen langs de Dollard en door Polder Breebaart. Wat ze precies gaan doen besluiten ze ter plekke, de natuur staat centraal.

In ieder geval gaan ze op de kwelder met schepnetjes onderzoeken welke beestjes er allemaal in het slib en de geulen aanwezig zijn. Aanmelden is verplicht en kan via de website van het Groninger Landschap. Start is bij het Bezoekerscentrum Dollard in Termunten.

•groningerlandschap.nl

Wandelen door Winschoten

In het historische centrum van Winschoten vind je bijzondere architectuur, drie historische molens, het stadhuis, de toren d’Olle Witte en vele panden in Amsterdamse Schoolstijl.

Onder leiding van een gids van het Gilde van Stadsgidsen kun je iedere woensdag tot en met september een wandeling maken door het oude centrum van Winschoten. Vertrek is om 14.00 uur vanaf het station in Winschoten.

• facebook.com/stadsgidsen.winschoten.3

Bijen, bijen en nog meer bijen

De bijenstal van bijenvereniging NBV Sudwest Fryslân in Sneek is zaterdag 28 augustus van 10.00 tot 16.00 uur gratis te bezoeken . Leden van de vereniging vertellen over het bijenhouden.

Daarnaast is er aandacht voor het belang van de biodiversiteit. Er wordt informatie gegeven over manieren waarop je deze biodiversiteit zelf kunt stimuleren. Door de intensieve landbouw, het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en de verstening in de stadstuinen is de biodiversiteit enorm afgenomen.

Deze ontwikkelingen hebben er toe geleid dat de bijen en andere insecten in hun voortbestaan worden bedreigd. Insecten vormen een onmisbare schakel binnen de voedselketen, zij worden weer gegeten door vogels en dergelijke.

Wanneer de insecten verdwijnen zijn andere levensvormen binnen de voedselketen ook gedoemd om te sterven. Bovendien zijn ze onmisbaar voor de bestuiving van wilde planten, landbouwgewassen en fruitbomen.

Om de bijen en andere insecten te helpen is het belangrijk om te zorgen voor voldoende drachtplanten die hen gedurende het hele jaar van nectar en stuifmeel voorzien. Dit is alleen mogelijk wanneer de naaste omgeving “bij- en insectenvriendelijk” wordt ingericht.

Ook is er verkoop van honing, waskaarsen, bijenwas, mede, honingzeep en andere bijenproducten.

•sneek.bijenhouders.nl

Sneupen bij de Spitkeet

Sneupen’ of ‘strúnen’ is de Friese vertaling voor op je gemak rondsnuffelen tussen spullen. Terwijl de een het voorwerp als rommel ziet, kan de ander een schat vinden.

In het Weinhok bij De Spitkeet in Harkema wordt van maandag 30 augustus t/m zaterdag 4 september een verkoop van spulletjes uit grootmoeders tijd gehouden. Gezellig sneupen en profiteren van goede gebruikte spullen tegen voordelige prijsjes. De entree is gratis van maandag 30 augustus t/m vrijdag 3 september. Op zaterdag 4 september, tijdens de oude ambachten dag, betaal je de normale toegangsprijs van het museum.

•despitkeet.nl


Meer leuke uitjes vind je op vanplan.nl .


Een evenement aanmelden kan via redactie.vanplan.nl .

menu