MEER Uitjes in Friesland: vijf tips

Bezoek een tentoonstelling over Lara Croft, doe een sneeuwballengevecht met de Gruffalo of luister naar een audioroute door Meppel.

Winter Popp-en-Route. Foto: Studio Matusiak - Eddy Wenting & Paulina Matusiak

Lees meer over
Vrij

Over de immer strijdvaardige Lara croft

Wie kent de stoere en immer strijdvaardige Lara Croft niet? Door haar eerste optreden in de videogame Tomb Raider , exact 25 jaar geleden, werd Croft in één klap beroemd. Dit jubileum wordt gevierd met de expositie van Storyworld Spotlight, The World of Lara Croft , die van 22 december tot en met 6 maart bij Forum Groningen te zien is. Lara Croft werd in 1996 bedacht door gamestudio Core Design, in Derby, Engeland. De studio was op zoek naar een geschikt hoofdpersonage voor een nieuw 3D-avonturenspel voor de eerste PlayStation. In het spel verkent de speler mysterieuze tombes onder piramides. Daarom moest de hoofdpersoon er avontuurlijk uitzien en voldoende toegerust zijn om moeilijke missies te overleven.

Dit werd Lara Croft, een jonge vrouw uit de Britse aristocratie, die even raadselachtig en intelligent was als stoer en zelfredzaam. In de tentoonstelling van Storyworld Spotlight ontdekken bezoekers meer over het succes van Tomb Raider. De presentatie staat stil bij de geschiedenis van de game, legt uit waarom de hoofdpersoon zoveel mensen aanspreekt en duikt in de mysterieuze achtergrondwereld met spannende verhalen, puzzels, vijanden en valkuilen.

Groningen - Forum Groningen, di t/m zo 10-17 uur

Kerst-Natuurvaartochten in De Weerribben

Het riet begint weer goudgeel te kleuren, wat vraagt om een natuurtocht met overdekte platbodem rondvaartboot, dwars door het moerasgebied en de rietvelden. Vanaf Bezoekerscentrum de Weerribben gaat de boot de natuur in waar deelnemers zich alleen op de wereld wanen. Omdat de rietoogst half december is gestart, is het in Nationaal Park Weerribben-Wieden in de kersttijd een oase van rust.

De boot is wind en waterdicht en zelfs verwarmd als het koud is. De kerstrondvaart is op vrijdag 24 en maandag 27 tot en met vrijdag 31 december te boeken. Ook in de eerste week van januari is de tocht nog te maken. Aanmelden voor de vaartocht kan via 06 537 84 651.

Ossenzijl - Buitencentrum Weerribben, vr en ma t/m vr 13 uur, 15 euro (kinderen t/m 4 jaar 7,50 euro)

Sneeuwballengevecht met De Winter Gruffalo

De succesvoorstelling De Gruffalo van theatercollectief Meneer Monster is deze winter te zien als speciale sneeuw-editie. Alle kinderen uit Hoogeveen en omgeving kunnen woensdag 29 december hun muts en handschoenen meenemen naar de Tamboer in Hoogeveen. Daar kunnen zij nog eenmaal genieten van de avonturen van de Muis.

Voor deze editie is zelfs Slang wakker geworden uit zijn winterslaap. De Gruffalo is een spannende fysieke slapstickvoorstelling voor iedereen van drie jaar en ouder. De voorstelling is een bewerking van het gelijknamige meesterlijke kinderboek van Julia Donaldson & Axel Scheffler. Extra leuk: na afloop vindt er een sneeuwballengevecht plaats in de zaal. De voorstelling wordt twee keer opgevoerd: om 13.30 en 16.00 uur.

Hoogeveen - De Tamboer, wo 29 dec 13.30 en 16 uur

Met het hele gezin struinen over het Dwingelderveld

Tijdens de OERRR Natuurontdektochten gaan kinderen samen met hun ouders met de boswachter van Natuurmonumenten mee om te struinen door de bossen van het Dwingelderveld. Het is bij iedere tocht een verrassing wat er op hun pad komt: misschien stuiten ze op bijzondere diertjes, op modder, vruchten, bladeren, zand…. Alles is mogelijk en de kinderen mogen alles vragen aan de boswachter.

Deze activiteit is leuk voor ouders en kinderen van 4 tot en met 8 jaar en vindt plaats op maandag 27 en donderdag 30 december en dinsdag 4 en woensdag 5 januari. De OERRR Natuurontdektochten starten om 14.00 uur vanaf Bezoekerscentrum Dwingelderveld in Ruinen. In verband met de coronamaatregelen is het aantal deelnemers voor deze excursie beperkt tot 12 personen. Aanmelden vooraf is daarom noodzakelijk en kan via natuurmonumenten.nl/bezoekerscentrum-dwingelderveld.

Ruinen - Bezoekerscentrum Dwingelderveld, ma 14 uur, 8,50 euro

Winter-Popp-en-Route deze editie als audioroute

Van maandag 27 tot en met donderdag 30 december houdt Puppet International de Winter-Popp-en-Route. Het publiek kan genieten van een route door het centrum van Meppel, met onderweg drie theatervoorstellingen. Speciaal voor deze editie is een audioroute gecreëerd. In de audioroute neemt het personage Aaltje haar luisteraars mee naar het Meppel van begin 20e eeuw. Het jonge meisje liep voor het eerst alleen naar Meppel om medicijnen te kopen voor haar zieke oma. Onderweg kijkt ze haar ogen uit en op drie plekken komt ze iets heel bijzonders tegen en vertelt hierover. Op die drie plekken zijn voorstellingen te zien.

Zo is het Nederlands-Braziliaanse Duda Paiva Company te gast. Ze staan wereldwijd bekend om de schuimrubberen figuren die écht tot leven lijken te komen. Een lantaarnist laat de magie van toverlantaarns zien; in een spel van donker en licht verschijnen kleurrijke beelden en wonderlijke verhalen. De route sluit af met de voorstelling De koning die niet dood wilde van Ida van Dril, een ontroerend sprookje voor volwassenen.

Meppel - Diverse locaties, ma 12.30, 14 en 15 uur, di t/m do 11.30, 12.30, 14 en 15 uur


Meer uitjes vind je op dvhn.nl/uitagenda .


Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl .


Wegens de onlangs aangescherpte coronamaatregelen is het mogelijk dat voorstellingen of evenementen worden geannuleerd, check daarom altijd nog kort van tevoren of een evenement doorgaat.

Nieuws

Meest gelezen

menu