MEER Uitjes in Groningen en Drenthe: vijf tips

Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht. Foto: archief VanPlan

Geniet van orgel muziek, ga weer naar het theater of bezoek een expositie over uitgeprocedeerde asielzoekers. Er is de komende dagen weer genoeg te doen in Groningen en Drenthe.

Slotconcert zomerserie

Ben van Oosten verzorgt het slotconcert van de zomerserie orgelconcerten in de Martinikerk te Groningen. Ben van Oosten werd in 1955 te Den Haag geboren. Hij studeerde orgel en piano aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam en vervolgens in Parijs.

Op 11-jarige leeftijd kreeg Ben van Oosten zijn eerste aanstelling als kerkorganist en vier jaar later debuteerde hij als concertorganist in zijn geboorteplaats. Sindsdien treedt hij met groot succes op in de belangrijkste orgelcentra over de gehele wereld.

Op het beroemde Schnitger-orgel speelt Van Oosten morgen werken van Mozart, J.S. Bach, Mendelssohn, Saint-Saëns en Dupré. Ben van Oosten sluit zijn concert af met de befaamde Fantasia en Fuga g-moll BWV 542 van Johann Sebastian Bach.

Groningen – Martinikerk, wo 20 uur, 10 euro (13 t/m 17 jaar 5 euro, studenten 8 euro)

Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht

Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht laat de wereld zien door de ogen van iemand die met autisme leeft en daardoor alledaagse dingen soms als onbegrijpelijk ervaart. Tegelijk levert dat ook een volstrekt originele kijk op de wereld om ons heen op.

Christopher, een 15-jarige jongen die met een vorm van autisme leeft, treft de dode hond van de buurvrouw in de tuin aan. Hij wordt verdacht van de moord op de hond en gaat op onderzoek uit om de dader te achterhalen. Tijdens zijn zoektocht komt Christopher achter onverwachte waarheden die zijn wereld op zijn kop zetten.

Deze productie van de Theateralliantie is gebaseerd op de roman The curious incident with the dog in the nighttime van Mark Haddon. Het is de eerste keer zijn dat The curious incident with the dog in the nighttime in een Nederlandse vertaling te zien is.

Groningen – MartiniPlaza, vandaag en morgen 20 uur, 44,70 euro

Vrije inloop voor kinderen

Kinderen, musici, theatermakers en kunstenaars werken elke woensdagmiddag van 14.30 tot 17.00 uur samen bij VRIJDAG in de Walstraat 34 in Groningen. VRIJDAG biedt iedere middag drie verschillende activiteiten aan: twee beeldende activiteiten en afwisselend een muziek- of theateractiviteit.

De Vrije Inloop is voor kinderen tussen 4 en 12 jaar. De aftrap is om 14.30 uur met een korte introductie van het thema en de activiteiten van de dag. Aanmelden is niet nodig, maar vol is vol. Dus wie vooraf een ticket koopt is altijd verzekerd van een plek.

Groningen - VRIJDAG Walstraat, wo 14.30 uur, 8 euro (Stadjerspas gratis)

Hulp aan uitgeprocedeerde asielzoekers

De tentoonstelling 30 jaar INLIA in Beilen laat het werk zien van INLIA aan uitgeprocedeerde asielzoekers. INLIA staat kerken en lokale overheden bij in de hulp aan deze vluchtelingen.

De expositie geeft met tien panelen een beeld hoe in de afgelopen jaren onterechte uitzettingen van mensen zijn voorkomen en daarmee vervolging en marteling werden afgewend. Het begon met kerkasiel voor Tamils met vandaag de dag de ‘Bed-, Bad- en Broodregeling’. Eén paneel gaat over de noodopvang tentenkamp Lheebroek. Daar werden 25 jaar geleden op straat gezette asielzoekers opgevangen door de kerken van Beilen.

Beilen- Bibliotheek, t/m 25 september, ma en wo 14-17 uur, di en do 11-17 uur, vr 14-20 uur en za 10-13 uur, gratis

Kijk mee in het hoofd van Blauwbaard

Yuri Honing is een van de meest gevierde Nederlandse saxofonisten en brengt zijn nieuwe theaterconcert Bluebeard donderdag naar Schouwburg Ogterop in Meppel. In de voorstelling neemt hij de luisteraar mee in het hoofd van Blauwbaard.

Ze treden binnen in het mysterieuze klanklandschap van de iconische Blauwbaard. Ook de topmusici Wolfert Brederode (piano), Gulli Gudmundsson (bas) en Joost Lijbaart (drums) spelen mee.

Meppel - Ogterop, do 20.15 uur, 20 euro

Meer uitjes vind je op dvhn.nl/uitagenda .

Een evenement aanmelden kan via redactie.vanplan.nl .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Vrij
menu