MEER Uitjes in Groningen en Drenthe: vijf tips

In de Schemering. Foto: Archief VanPlan

De komende dagen is er ontzettend veel muziektheater, worden er klassieke concerten gehouden en is er ook voor kinderen genoeg te doen. Vijf tips zetten we voor je op een rij.

De kracht van de verbeelding

Art of Wonder is een jeugdtheaterfestival voor alle leeftijden met de binnenstad van Assen als podium. De vierde editie van Art of Wonder zou eigenlijk plaatsvinden in juni vorig jaar, maar vindt nu uiteindelijk na meerdere verplaatsingen aanstaande zaterdag en zondag plaats. Op het programma staan onder andere voorstellingen van Meneer Monster, Het Kleine Theater, Garage TDI, Hoge Fronten/Lieke Benders, Simone de Jong en van een groep Italiaanse gezelschappen die werken onder de koepel Campsirago Residenza.

De internationale samenwerking met dit gezelschap brengt onder andere de luistervoorstelling Meesterlijke bomen ( Alberi maestri ), waarin luisteraars mee worden genomen door het Asserbos. In de Gouverneurstuin vinden verschillende workshops plaats. Kinderen kunnen bijvoorbeeld eigen ritmische muziekinstrumenten maken, kleding ontwerpen of een masker maken en daarmee spelen. Deelnemen aan de workshops is gratis. Het festival wordt georganiseerd door Drents JeugdTheaterGarage TDI uit Assen. Het volledige programma is te vinden op artofwonder.nl , hier kunnen ook kaarten worden gekocht.

Assen - Diverse locaties, za en zo, 6 tot 9 euro, kinderen 4 tot 6 euro

Vrije inloop voor volwassenen

Al jaren bestaat bij VRIJDAG in Groningen de Vrije Inloop voor kinderen. Omdat de volwassenen daar eigenlijk wat jaloers van werden, is VRIJDAG gestart met de Vrije Inloop voor volwassenen op vrijdagavond om 19.30 uur. Bezoekers kunnen zich laten verrassen door wat VRIJDAG die avond voor hen in petto heeft.

Iedere week staat een andere discipline centraal: beeldende kunst, muziek of theater. De ene keer is er een workshop djembé, de keer daarop kunnen bezoekers erop los zagen of solderen of hun frustraties eruit gooien tijdens een improvisatieworkshop theater. Elke week een andere groep, een andere docent en een andere workshop. Aanmelden is niet nodig, maar wie vooraf een ticket koopt is altijd verzekerd van een plek. Dit kan via bijvrijdag.nl .

Groningen - VRIJDAG Walstraat, vr 19.30-22 uur, 25 euro

Muzikale reis met poëzie en lichtschouwspel

Deze week is de voorstelling Overhoop! te zien in zowel de Stefanuskerk van Westerbork (vrijdag) als de Margarethakerk in Norg (zondag). De multimediale voorstelling, die tot en met januari volgend jaar op verschillende locaties wordt gespeeld, neemt de kijker mee in een muzikaal avontuur van donker naar licht. De klanken van de fluit en de harp vertalen emoties naar muziek.

In combinatie met poëzie, licht en geluid worden stukken van Andriessen, Badings, Ibert en Debussy ten gehore gebracht. Fluitiste Elisabeth Hopman en harpiste Nienke van Leijden zorgen voor de muzikale rode draad. Dichter Bart Schmittmann schreef een aantal gedichten voor de voorstelling. Het geheel wordt omlijst door een lichtschouwspel van Bernard Boumans.

Westerbork - Stefanuskerk, vr 19.30 uur, 17 euro

Schuberts Strijkkwintet in een nieuw daglicht

Stercelliste Larissa Groeneveld en het ADAM Quartet spelen tijdens hun concert In de ban van Schubert het Strijkkwintet in C van Schubert. Het stuk werd gecomponeerd in de periode dat een tyfusepidemie in Wenen Schubert persoonlijk raakte. In combinatie met zijn syfilis werd hij ernstig ziek. De emoties die hij doormaakte in deze tijd, verklankte hij in het kwintet.

Het stuk wordt door de musici in een nieuw, hedendaags licht getoond. Het ADAM Quartet wil daarmee een frisse blik bieden op het stuk, maar tegelijkertijd trouw blijven aan de essentie van het genre. Het concert van aanstaande vrijdag wordt mede mogelijk gemaakt door de balkonscenes subsidie van Fonds Podiumkunsten.

Groningen - Martinikerk, vr 20-21 uur, 15,79 euro

Ludiek stuk over een bizarre tijd

De concertperformance In De Schemering laat theater, muziek en literatuur door elkaar vloeien. De optredens worden gepresenteerd op bijzondere locaties verspreid over Nederland en hebben een plug & play-karakter.

Met de theaterreeks wordt er gereflecteerd op deze bizarre ‘tijd’, op een historische gebeurtenis van formaat. En dat wordt gedaan met de nodige dosis humor. Want lachen om de vreemde wending die het toch al vreemde leven ineens kreeg, is de beste manier om de energie te vinden om door te gaan. De (muzikale) hoofdrollen worden vertolkt door altvioliste Esther Apituley, acteur en trompettist Hans Dagelet en accordeonist Renée Bekkers.

Valthermond - d’Rentmeester, vr 20 uur, 19,50 euro

Je kunt deze onderwerpen volgen
Vrij
menu