MEER Uitjes in Groningen en Drenthe: vijf tips

Vier samen met Boomker Boeken hun 100-jarig bestaan, maak kennis met Benin of op ga op reis met Lennon en McCartney. Drenthe en Groningen hebben de komende dagen weer van alles te bieden op cultureel gebied.

Pé & Rinus goan weer lös. Foto: archief VanPlan

Lees meer over
Eropuit

100-jarig bestaan Boomker Boeken in Haren

Boekhandel Boomker viert zijn 100-jarig bestaan. Dit lustrum vieren ze komende donderdag en vrijdag. Op vrijdag staan schrijvers centraal. Vanaf 11.00 uur presenteren diverse schrijvers uit de regio zich aan het publiek in het bakkerscafé in de winkel.

Schrijvers dragen voor, klanten kunnen met hen in gesprek en uiteraard ook een boek of bundel laten voorzien van een opdracht en handtekening. Vrijdagavond om 20.00 uur is schrijver en NRC-columnist Tommy Wieringa te gast in de Harener Ontmoetingskerk, waar hij onder meer zijn Gedachten over onze tijd (zoals de titel van zijn meest recente boek luidt) met het publiek deelt.

Wieringa studeerde Nederlands in Groningen en brak in 2005 door met zijn roman Joe Speedboot. Dit zijn de namen werd in 2013 bekroond met de Libris Literatuur Prijs en in 2018 ontving Wieringa voor De heilige Rita de BookSpot Literatuurprijs. Kaarten voor de lezing zijn verkijgbaar via geboektinharen.com .

Haren - Boomker Boeken en Ontmoetingskerk, vr 11 en 20 uur, lezing 10 euro

Slotakkoord van Ellington in de open lucht

Op het eerste gezicht lijkt het Sacred Concert een vreemde eend in de bijt van het omvangrijke oeuvre van de jazzicoon Edward Kennedy Ellington, maar bij nader inzien is het misschien wel te beschouwen als zijn magistrale slotakkoord. Hij schreef drie Sacred Concerts aan het eind van z’n leven en overleed een half jaar na de uitvoering van het derde Sacred Concert.

Het is een compositie voor koor en bigband waarbij koormuziek en swing bij elkaar komen. Vanwege de grote en niet alledaagse bezetting is het een stuk dat niet vaak wordt uitgevoerd. In Roderwolde wordt het concert zondag uitgevoerd door BigBand Friesland en het NHL Stenden koor en solist Eva de Wilde.

Roderwolde - Openluchttheater, zo 15 uur, 15 euro

Pé & Rinus goan weer lös!

In 2020 stonden Peter en Frank veertig jaar samen op het podium. In 1980 stonden ze voor het eerst als straatzangers Pé & Rinus in de Herestraat in Groningen. En hun liedjes als: Hoornse Plas, Hee Doe, Carnaval in t Noorden en Alcohol behoren zo langzamerhand tot het Groninger erfgoed.

In 2021 gaan de heren nog een keer de theaters in samen met hun begeleidingsband De Containers, bestaande uit: Herman Grimme, Mervyn Gerds en Jetse Goris. De mannen kijken terug op hun carrière, maar kijken ook vooruit want er is nog genoeg om over te zingen. Want na al die jaren is er nog steeds niks leukers dan samen op het podium te staan. Dus kiek oet, want Pé & Rinus goan weer lös!

Delfzijl - De Molenberg, morgen (wo) en do 20.15 uur, 20 euro

Op reis met Lennon en McCartney

Na vier succesvolle jaren met hun voorstelling Sounds of Silence hoefden Jop Wijlacker en Dennis Kolen niet lang na te denken over de logische vervolgstap hierop. Ze zijn beiden opgegroeid met de songs van het legendarische schrijversduo John Lennon en Paul McCartney.

In een intieme setting wordt de bezoeker tijdens Two Of Us - Lennon & McCartney Acoustic meegenomen op een nostalgische reis met het legendarische schrijversduo John Lennon en Paul McCartney. Langs het beroemde Strawberry fields, via de slaapkamer van Paul McCartney waar ze hun eerste hits schreven, langs de kroegen van Hamburg en uiteindelijk Across the Universe. De beelden, anekdotes en persoonlijke herinneringen, geven een nieuwe kijk op de tijdsbepalende songs.

Stadskanaal - Theater Geert Teis, morgen (wo) 20 uur, 19 euro

Maak kennis met het kleurrijke Benin

In het voormalige Brunapand in Emmen is een expositie te zien over het veelkleurige West Afrikaanse land Benin . De expositie laat de bezoeker kennismaken met niet westerse cultuur en niet westers cultureel erfgoed. Naast de geschiedenis van slavernij en het koloniaal verleden geeft de expositie ook een inkijk in het huidige leven van Benin rond thema’s als beroepen, landbouw, handwerkindustrie, godsdienst zoals voodoo en transport.

De Benin expositie is een initiatief van Kees Berkman uit Amsterdam en Rosemarie Merz uit Tubbergen van de organisaties ‘Ben-in-Connection’ en ‘United we stand for Africa’. Kees Berkman heeft 38 jaar in Benin gewerkt en heeft veel voorwerpen verzameld. De expositie is op meer plekken in Nederland te zien, maar Emmen heeft de primeur vanwege de Emmenaar Mouhamed Baparape Ali, de voormalige parkwacht in het Rensenpark, maar ook kroonprins in Kandi in Noord Benin.

Emmen - Voormalig Brunapand, t/m 31 oktober, vr t/m zo 13-17 uur, gratis

Meer uitjes vind je op dvhn.nl/uitagenda


Een evenement aanmelden kan via redactie.vanplan.nl .

Nieuws

menu