Meer

MEER Uitjes in Groningen en Drenthe: vijf tips

Bekijk de Eemsdelta door de ogen van kunstschilders uit de 20ste en 21ste eeuw, luister naar pianoduo Paul Komen en Nata Tsvereli of verwonder je over het leven van vader en zoon Klei dat in beeld is gebracht door fotograaf Ben Vulkers.

Een jaar lang fotografeerde Ben Vulkers op het erf van vader en zoon Klei, melkveehouders in Zwolle. Foto: Ben Vulkers

‘Verbinding in Beeld’ gemeente Eemsdelta

Sinds 1 januari 2021 zijn de gemeenten Appingedam, Delfzijl en Loppersum gefuseerd tot de gemeente Eemsdelta. Drie musea uit deze voormalige gemeenten laten bezoekers kennismaken met het culturele erfgoed uit dit gebied, waaronder werk van Groninger kunstkring De Ploeg.

Museum Stad Appingedam, MuzeeAquarium Delfzijl en Museum Helmantel Westeremden laten elk hun eigen omgeving zien door de ogen van kunstschilders uit de 20ste en 21ste eeuw. Voor Appingedam zijn dat stadsgezichten, voor Loppersum kerken en voor Delfzijl de haven. Het zijn drie verschillende tentoonstellingen, maar toch duidelijk ‘verbonden’. Informatie over openingstijden en activiteiten rond de tentoonstellingen zijn te vinden op de websites van Museum Stad Appingedam, MuzeeAquarium Delfzijl en Museum Helmantel Westeremden.

Gemeente Eemsdelta - Diverse locaties, t/m 15 nov

Te Gast-lezingen bij ‘Viva la Frida’

Het Drents Museum houdt tijdens de tentoonstelling Viva la Frida! een serie Te Gast-lezingen. Aanstaande zaterdag, in het eerste weekend van de tentoonstelling, zijn de Frida Kahlo-experts en gastconservatoren Circe Henestrosa uit Singapore en Gannit Ankori uit de VS te gast. De vrouwen vertellen over Frida Kahlo en de invloed van Nederlandse schilders op haar werk.

Zaterdag 13 november staan de schijnwerpers op inspirator Redouan Ait Chitt (artiestennaam Redo), die ondanks zijn fysieke beperkingen professioneel breakdancer is. Hij vertelt over het omgaan met vooroordelen en tegenslagen, en hoe je van je ‘zwakte’ je kracht kunt maken. Kunsthistorica Karin Haanappel, gespecialiseerd in vrouwelijke kunstenaars, houdt zaterdag 11 december een lezing waarin ze vertelt over het leven en oeuvre van Kahlo.

Assen - Drents Museum, za 14 uur, za 13 nov 12.30 uur, za 11 dec 12.30 uur, 6 euro (exclusief museumentree)

Foto’s van Zwolse fotograaf Ben Vulkers

Fotogalerie Lichtzone in Groningen toont tot en met 31 oktober foto’s van de Zwolse fotograaf Ben Vulkers. Hij studeerde in 1985 af aan de Kunstacademie in Kampen en fotografeert voor de provincie Overijssel, Waterschappen, Prorail, architecten en ontwikkelaars. Zijn werk focust zich op zowel het ontwerp als de inrichting van stad, landschap en infrastructuur.

In februari 2020 begon Vulkers met de fotoreportage Klei over het leven van vader en zoon Klei. Zij hebben gezamenlijk een melkveehouderij met 135 koeien in Zwolle-Noord. Hun perspectieven worden daar bepaald door de voorbijrazende drukte op de A28, de naburige zandwinning en de aanleg van het nieuwe klaverblad op hun land. Van ingrijpender orde is de bedrijfsovername van vader op zoon. Deze verloopt uiterst stroef: enerzijds spelen er sentimenten in de familie, anderzijds zijn er harde zakelijke eisen van de bank. Om de paar weken was Vulkers een dag op het erf en volgde wat zich daar afspeelde. Het resultaat is te bekijken bij Fotogalerie Lichtzone.

Groningen - Fotogalerie Lichtzone, t/m 31 okt, wo t/m zo 12-17 uur, gratis

Pianoconcert met vier handen in Eelde

Het pianoduo Paul Komen en Nata Tsvereli houdt zaterdag een quatre-mains concert bij muziekmuseum Vosbergen in Eelde. Beiden zijn nationaal en internationaal gelauwerde pianisten en hoofdvakdocenten aan het Prins Claus conservatorium. Paul Komen is bovendien artistiek leider van het Peter de Grote Festival.

Op het programma in Eelde staat een Frans programma met de Dolly Suite van Gabriel Fauré en de suite Ma mère l’oye – Moeder de Gans – van Maurice Ravel, waarin de werelden van sprookjes en fantasie worden verenigd. Ook Francis Poulenc komt aan bod, met de pittige en bondige Sonate voor piano-vierhandig. De uitsmijter van het programma is het beroemde werk La valse, wederom van Ravel, waarin alle registers worden opengetrokken.

Eelde - Museum Vosbergen, za 20 uur, 20 euro

Twee muziekduo’s komen dit weekend naar Amen

Het duo Opera Alaska (foto) treedt zaterdagavond op bij de Amer. Marien Dorleijn en Marzio Scholten kwamen elkaar tegen bij Ikea en zijn samen muziek gaan maken. Delicate muziek met speelse indieklanken, dansbare grooves en dromerige melodieën is het gevolg. Dorleijn en Scholten delen een liefde voor songwriting, apparatuur en muziek maken. Afzonderlijk van elkaar hebben beiden inmiddels hun sporen verdiend in de Nederlandse muziekscene.

Zondagmiddag is het de beurt aan de Duitse gitaarhelden Gregor Hilden en Richie Arndt, een must voor liefhebbers van elektrische blues. Het duo brengt eigen nummers, maar ook songs van helden die hen geïnspireerd hebben: Peter Green, Buddy Guy, Herman Brood, Jimi Hendrix en The Allman Brothers Band.

Amen - Café De Amer, za 20 uur en zo 14 uur, 25 euro per concert

Meer uitjes vind je op dvhn.nl/uitagenda

Een evenement aanmelden kan via redactie.vanplan.nl

menu