Meer

MEER Uitjes in Groningen en Drenthe: vijf tips

Neem afscheid van de 5-koppige Nederlandse band en cabaretformatie Het Groot Niet Te Vermijden, luister naar fado-versies van Charles Aznavour of kom alvast in de herfstvakantiestemming met Cinekid. Vijf leuke uitjes voor de komende tijd.

Still uit 'Captain Nova', de openingsfilm van kinderfilm- en mediafestival Cinekid. Foto: Boris Suyderhoud

Lees meer over
Vrij

Theatercollege Splinter Chabot

Splinter Chabot houdt vrijdag een theatercollege in De Fabriek van Theater Hofpoort in Coevorden. Zijn boek Confettiregen gaat over de ontdekking dat je anders bent dan je omgeving en anders dan wie je wil zijn. Hoewel de hoofdpersoon Wobie heet, betreft het een autobiografisch verhaal over Chabots coming-out. Zijn tweede boek Roze brieven is een bundel van de meest bijzondere, ontroerende, treurige en hoopvolle reacties op zijn eerste boek.

Splinter Chabot, zoon van dichter en schrijver Bart Chabot, is naast schrijver ook programmamaker en verschijnt regelmatig op televisie. Hij deed mee aan Wie is de Mol en werd in 2019 verkozen tot best geklede man van het jaar door Esquire.

Coevorden - De Fabriek, vr 20.15 uur, 15 euro

Cabaretquintet neemt afscheid van publiek

De vogeltjesdans omgetoverd in Arabische raï-muziek, 21 instrumenten bespelen in 3 minuten en Goeroe Boeroe Bhagwan komt je spiritueel oplichten. Krijgt Het Groot Niet Te Vermijden al deze creatieve invallen in die ene laatste theatervoorstelling? Uiteraard. Zoals het al die jaren is gelukt. Maar dan komt het onvermijdelijke moment dat er gedag gezegd wordt. Dat het publiek en Het Groot afscheid nemen van elkaar; dertig jaar gedeeld, zestien voorstellingen gemaakt – inclusief deze. Dat gebeurt geheel in de stijl van Het Groot: er moet gelachen worden. Zo erg kan het niet zijn. Een trots Het Groot Niet Te Vermijden viert hun afscheid in The last waltz.

Hoogeveen - De Tamboer, vr 20.15 uur, 27,50 euro


Fado-versies van Shaffy, Sting en Aznavour

Fado is veel meer dan alleen een Portugees muziekgenre. Om dat te laten zien speelt Quatro Ventos fado-versies van nummers van Ramses Shaffy, Sting, Charles Aznavour en Jacques Brel. Daarnaast brengt het ensemble de mooiste fado’s die ooit zijn geschreven. De Portugese zanger en gitarist Emanuel Pessanha is al twintig jaar de voorman van dit fadokwartet. De groep brengt een verrassende selectie Portugese versies van liedjes uit alle windstreken, eh… uit Quatro Ventos dus.

Hoogezand - Kielzog, do 20.15 uur, 17,50 euro


Film- en mediafestival Cinekid online van start

Iedere herfstvakantie vindt het kinderfilm- en mediafestival Cinekid plaats. De nieuwste films, televisieproducties, media-installaties, workshops en tutorials zijn tijdens de 35ste editie van het festival te zien. Pathé Amsterdam Noord is de hoofdlocatie, maar daarnaast zijn er veertig verschillende locaties door heel Nederland. Ook is er het onlinefestival Cinekid Play, dat de gehele maand oktober grotendeels gratis workshops en (korte) films aanbiedt. Ieder theater heeft het basis Cinekid-programma en voegt daar zelf activiteiten aan toe.

In het Noorden doet Forum Groningen mee met allerlei films, workshops en een digitale speeltuin vol installaties en games. De openingsfilm Captain Nova brengt het festival de wereldpremière van een sciencefiction-avontuur van eigen bodem met een duidelijke klimaatboodschap. De inclusieve animatieserie De avonturen van Anansi de spin laat kleuters kennismaken met volksverhalen uit de Afrikaanse cultuur. Cinekid is naast een kijkfestival ook een ‘doe-en-ervaar-evenement’. Met tal van workshops en het Cinekid Lab, de interactieve multimediapoot van Cinekid, komen kinderen tussen de 3 en 14 jaar de herfstvakantie wel door. Bekijk voor het programma www.cinekid.nl en www.forum.nl. Het onlinegedeelte, Cinekid Play, is de gehele maand oktober beschikbaar en te vinden op www.cinekidplay.nl.

Groningen - Forum, 13 t/m 31 okt, diverse tijden en prijzen

‘3 miljoen voetstappen naar Sicilië’

Actrice, theatermaker en schrijver Nhung Dam heeft in de coronaperiode elke dag gewandeld. Met het aantal afgelegde kilometers zou ze op Sicilië zijn aangekomen, al heeft ze in werkelijkheid Amsterdam niet verlaten. 3 miljoen voetstappen naar Sicilië is een eigenzinnige voorstelling over zoeken naar geluk, over leven, over onmacht en over schoonheid. Een hoopgevende ode aan fantasie, vol lichtheid en humor, door Nhung Dam gespeeld en door Koos Terpstra geregisseerd.

3 miljoen voetstappen naar Sicilië is een voorstelling over de ontdekking dat het leven dicht bij huis zoveel schoonheid biedt die je normaal nauwelijks opmerkt. De voorstelling is donderdag te zijn bij De Klinker in Winschoten, vrijdag bij De Molenberg in Delfzijl en volgende week woensdag bij Schouwburg Ogterop in Meppel.

Winschoten - Cultuurhuis De Klinker, do 20.15 uur, 18 euro


Meer uitjes vind je op dvhn.nl/uitagenda


Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl

Nieuws

Meest gelezen

menu