MEER Uitjes in Groningen en Drenthe: vijf tips

Izaline Calister zingt traditionele muziek van Curaçao en jazz met Afro-Caraïbische invloeden. Ze won een Edison in 2009. Foto: Hester Doove

Lees meer over
Vrij

‘Kunst in Opstand’ bij Forma Aktua

In meerdere opzichten is 2021 een bijzonder jaar voor Galerie Forma Aktua. De galerie bestaat 40 jaar en het is 35 jaar geleden dat de oprichter van de galerie, Henri de Wolf, overleed. In dit jubileumjaar organiseert het bestuur allerlei activiteiten in de geest van het idealisme van De Wolf. De jaren waarin hij en andere kunstenaars actief waren, werden gekenmerkt door allerlei politieke, economische en sociale kwesties zoals de Vietnamoorlog, de Koude Oorlog, oliecrisis en racisme. Naast deze kwesties zijn er nieuwe bijgekomen, zoals klimaat, milieu, migranten, seksisme, privacy en social media.

De expositie Kunst in Opstand legt met werk van 16 à 20 noordelijke kunstenaars de verbinding tussen activistische kunst uit verschillende tijden. Naast de expositie zijn er woensdag 20 oktober en 3 november om 20.00 uur films, gedichten en een bijdrage over de geschiedenis van het strijdlied.

Groningen - Forma Aktua, t/m 7 nov, wo t/m zo 13-17 uur, gratis

Lopen voor Afrikaanse kinderen in nood

Voor het zestiende achtereenvolgende jaar houdt de Andreas Manna Stichting (AMS) uit Hoogeveen de Afrikaloop. Al wandelend passeren wandelaars prachtige natuurgebieden, historische plaatsen en oude wandelpaden in Drenthe. Dagelijks is er keuze uit vier etappes van 10, 15, 25 en 35 kilometer. Op elke route zijn onderweg pauzeplaatsen met toilet en is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee. De start en finish zijn elke dag vanuit een andere plaats.

Minicamping Schonewille in Nieuweroord biedt voor 20 euro overnachtingen aan voor deelnemers aan de Afrikaloop. Dit bedrag, evenals het inschrijfgeld voor het wandelen, komt geheel ten goede aan de kinderen in nood in Kenia en Oeganda, waarvoor de Afrikaloop wordt georganiseerd. Wandelaars kunnen zich ook laten sponsoren door familie, vrienden of collega’s.

Hoogeveen - Hotel Hoogeveen, di (vandaag) t/m vr 8.30-17 uur, 20 euro

Doedagen bij museum Veenpark

Tijdens de herfstvakantie is er van alles te beleven in openluchtmuseum het Veenpark. Vroeger begonnen de mensen in de herfst met de voorbereidingen voor de winter. Ze moesten zorgen voor voldoende eten en turf voor in de kachel. In de winter was er weinig werk en probeerden ze dingen zelf te maken. Het is leuk en leerzaam om te zien hoe dat ging, maar nog leuker om zelf te helpen.

Bezoekers kunnen meel malen, pannenkoeken bakken, appelmoes maken, groenten wecken, worst maken, bonen drogen, wassen en strijken, koffiebonen malen, marshmallows roosteren, kleding verstellen en kantklossen. Daarnaast is er het Drents kampioenschap turfstapelen, een parapluspeurtocht en is het Veenpark normaal geopend, rijden de treinen en zijn de bakker, kruidenier en klompenmaker aan het werk.

Barger-Compascuum - Veenpark, wo en do 10-17 uur, 15,50 euro (t/m 4 jaar gratis)

Marlene Bakker met band naar Geert Teis

De Groningse Marlene Bakker zette haar eerste stappen als zangeres in Theater Geert Teis en woensdag speelt ze hier nog één keer haar voorstelling Raif (Gronings voor gereedschap). Op haar gelijknamige debuutalbum zingt ze ‘Elkenain het zien raif, elkenain het zien tied’ waarmee ze wil zeggen: iedereen heeft een eigen gereedschap, een eigen talent en een gegeven tijd om daarmee iets te doen. Bij Marlene Bakker zijn dat haar stem en Groningse liedjes.

Bakker ontving de Streektaalprijs voor haar album Raif en de Bosklopper Bokaal met Waarkhanden voor beste Groningstalige single. De single Waarkhanden gaat over teruggaan naar je roots na lang te zijn weggeweest. Heimwee en angst om terug te keren zijn vermengd in dit lied waarbij je kan concluderen dat het bloed kruipt waar het niet gaan kan.

Stadskanaal - Theater Geert Teis, wo 20 uur, 19,50 euro

Jazz met Afro-Caraïbische invloeden bij Martinus

Zangeres Izaline Calister, gitarist Ed Verhoeff en trompettist Angelo Verploegen treden woensdag op bij Brouwerij Martinus in Groningen. Izaline Calister, Edison-winnares (2009), werkt sinds tien jaar met Ed Verhoeff en samen met Angelo Verploegen grijpen zij terug op een muzikale ontmoeting lang geleden, in de zoektocht naar een derde instrument. De muziek van Calister is een fusie tussen de traditionele muziek van haar geboorteland Curaçao en jazz met Afro-Caraïbische invloeden. Soms ingetogen, dan weer opzwepend. De nummers Wow’i Kariño, Kanta Hélele, Sa Sa Na Awasa, Bendisiona en meer recentelijk Reina di Pardon leverden de Antilliaanse zangeres in het Caribisch gebied meerdere nummer 1-hits op.

Ed Verhoeff is in zijn inmiddels 25-jarige carrière te beluisteren in een verscheidenheid aan stijlen, gekenmerkt door een persoonlijke benadering en eigen geluid. Angelo Verploegen is bekend van jazzsextet The Houdini’s en speelt daarnaast met het Amsterdam Jazz Trio, Paul van Kemenade’s Three Horns and a Bass, het Jazz Orchestra of the Concertgebouw en het Metropole Orkest. Het repertoire van het trio bestaat uit originals en bewerkingen. Het geeft Calister daarbij de ruimte tot haar sterke interpretatie van een breed scala aan stijlen. Meer informatie en tickets via www.stichtingjazzingroningen.nl.

Groningen - Brouwerij Martinus, wo 20.45 uur, 15 euro

Meer uitjes vind je op dvhn.nl/uitagenda


Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl

Nieuws

Meest gelezen

menu