Meer

MEER Uitjes in Groningen en Drenthe: vijf tips

Bezoek een absurdistische cabaretvoorstelling van Zoutmus, kom luisteren naar James Bond klassiekers of bezoek Vera voor een dosis rock en elektronica.

Elske DeWall Foto: Archief Uitservice

Lees meer over
Vrij

Janne Schra komt met Nederlandse chansons

Janne Schra en band brengen parels uit de Nederlandse muziek van de vorige eeuw naar het podium. Daarnaast laten ze eigen Nederlandstalige chansons met wortels in de jazz en gipsy horen. Met haar nieuwe theatershow zoekt Janne Schra opnieuw het avontuur op. Ze laat een nieuw geluid horen in het muzikale landschap. Haar stijl is nog het meest te vangen in een beeld van een art-deco theatertje, kristallen glazen, een piano met kandelaars en een donkere glitterjurk. Schra zong eerder al veel door jazz en folk geïnspireerde popliedjes. Als frontvrouw van de band Room Eleven vloog ze de wereld over en was haar stem al te horen op verschillende Engelstalige albums.

Sinds ze drie jaar geleden de gedichten van M. Vasalis op muziek zette met Het Noordpool Orkest, raakte ze steeds meer vertrouwd met het zingen in haar moedertaal. Toen ze daarna Ramses Shaffy met Het Metropool Orkest, Annie M.G. Schmidt in Carré en Diep in Mijn Hart van Tante Leen bij De Wereld Draait Door op een jazzy manier vertolkte, samen met Tony Roe, smaakte dat naar meer. Janne zocht haar oude vrienden van Room Eleven weer op om samen te werken aan haar nieuwe repertoire. Daarmee kan het publiek kennis maken met een nieuwe show die het experiment niet zal schuwen. Geen voorstelling is hetzelfde, met af en toe een zangmeditatie of een oude Engelstalige hit. Het publiek mag ook zelf nummers aandragen tijdens het optreden.

Winschoten - Cultuurhuis De Klinker, do 20.15-22 uur, 18 euro

De Meiden van Toen over de vrouwen van nu

De Meiden van Toen vertellen in hun voorstelling Leven nu! over het leven van de jonge vrouw van nu. Mariska Pronk, Catherine Sorgdrager en Kim Perfors stellen grote levensvragen. Dertigers hebben verwachtingen, twijfels, teleurstellingen en huilbuien. Ze zijn zelfverzekerd, flirten er soms op los, komen dichter bij hun doelen en wandelen hoopvol de rest van hun leven tegemoet.

Ze hebben dagen waarop ze zich hyper voelen en intens gelukkig. Ze hebben vandaag, het leven in het nu. Dit allemaal onder toeziend oog van de huidige maatschappij en hun volgers op Instagram. Moedig en gewapend met een grote dosis humor, trotseren de vrouwen in hun voorstelling allerlei levensvragen.

Delfzijl - De Molenberg, do 20.15-22.30 uur, 16 euro

Zoutmus komt terug met absurdistisch theater

Het cabaretgezelschap Zoutmus begon in 2010 op Over het IJ Festival in een container. Twee jaar later brachten ze bij muziektheatergezelschap Orkater twee eigen voorstellingen: De Ongelukkige Dag en Half Krab/Half Winegum . De laatste show Kuikens van beton was wederom absurdistisch, snel, komisch, muzikaal en energiek theater.

Hun absurdistische insteek wordt, zoals verwacht, ook weer op hun nieuwe show toegepast. Zoutmus is terug met de voorstelling Jungleprinter . Ze breiden hun wereld uit en zetten alles in de tweede versnelling. De muziek voert de boventoon en het publiek duikt nog dieper het zoute universum in. Met hun nieuwe voorstelling gaat Zoutmus precies verder waar ze gebleven zijn. Waar dan? Naar eigen zeggen helemaal nergens. Zaterdag is de show ook te zien in Steenwijk bij De Meenthe.

Assen - Theater DNK, do 20.30 uur, 19,50 euro

Band Nordmann slaat een nieuwe weg in

De band Nordmann gebruikt de combinatie van improvisatie jazz en rock om een unieke sound te laten horen. Op hun debuut Alarm uit 2015 wisten ze de kracht van hun performances op plaat vast te leggen en The Boiling Ground leverde hen een tour op van meer dan 50 optredens in België, Nederland, Duitsland en Tsjechië.

Voor de band is het tijd voor een nieuw hoofdstuk, een nieuwe evolutie van Nordmann in de vorm van In Velvet , een gelaagd studioalbum waarop rock ingeruild wordt voor elektronica. Songs en melodie staan centraal, terwijl het instrumentarium werd uitgebreid met drumcomputers en synths om uiteenlopende ideeën vorm te geven. Donderdag staan ze op het podium bij Vera.

Groningen - Vera, do 22-0 uur, 10 euro

25 jaar titelsongs van James Bond

Al 25 jaar zijn de James Bond films en hun titelsongs een wereldwijd bekend begrip. Wereldsterren staan in de rij om een Bond nummer te mogen componeren en voor diverse artiesten betekende de vertolking van de titelsong de start van hun carrière.

Donderdag brengen een 42-koppig orkest en solisten Jim van der Zee en Elske DeWall 25 titelnummers van de bekende films. Samen met het Noordpool orkest, dat onder leiding staat van dirigent Reinout Douma, zingen zij de nummers Skyfall , Live And Let Die , Diamonds Are Forever , Goldfinger en alle andere Bondhits in een spannende orkestversie.

Groningen - MartiniPlaza, do 20-21.30 uur, 37,50 euro, excl. servicekosten, incl. pauzedrankje en garderobe

Nieuws

Meest gelezen

menu