Meer

MEER Uitjes in Groningen en Drenthe: vijf tips

Beleef een dansvoorstelling vol energie en emotie, luister naar een avond vol mooie liedjes of kom de nieuwste documentaires kijken

Handsome Poets. Foto: Archief Uitservice

Lees meer over
Vrij

Hoeveel natuur leeft er nog in de mens? En hoeveel dier?

De Vlaamse choreograaf Wim Vandekeybus is vanavond - samen met zijn dansgezelschap Ultima Vez – te zien in Groningen met Traces , een dansvoorstelling vol energie en emotie, intuïtie en instinct, drift en drama. Vandekeybus is het prototype kunstenaar dat telkens nieuwe manieren vindt om zijn verhaal te vertellen.

Traces is een zinderende zoektocht die ver terug gaat. De Roemeense natuur, met de laatste oerbossen en beren van Europa, inspireerden Vandekeybus voor deze meeslepende dansante ontmoeting tussen de oeroude waarden en economische vooruitgang. Natuur versus asfalt. Hoeveel natuur zit er tegenwoordig nog in de mens? Hoe dierlijk zijn we nog? Tien dansers zoeken, op livemuziek van Marc Ribot en Trixie Whitley, een weg in het leven, naar een balans tussen oude tijden en nieuwe verlangens. Van een verstild duet tot een woeste groepsdans.

Groningen - SPOT/Stadsschouwburg, do 20.15 uur, 34 euro (t/m 29 jaar 12,50 euro)

Lieve schatten brengen ‘Lieve Schatten’

Tien jaar geleden ontmoetten de Handsome Poets elkaar toevallig aan een keukentafel in een boerderij in Gouda. Iedereen herkent de eerste noten van hit Sky on Fire , de tune van de Olympische Spelen. Zonder vooropgezet plan hebben ze inmiddels een volgepropte prijzenkast en alle grote poppodia en festivals van Pinkpop tot Lowlands plat gespeeld.

De Poets hebben zich nooit druk gemaakt om hun imago, dure studio’s of schrijfsessies in Londen of L.A. De keukentafel staat nog steeds centraal, zelfs na al die jaren. Het tafeltje staat voor hun vriendschap, het delen van leed, geluk, succes, drank en het schrijven van liedjes. Maar ook voor het spelen van liedjes van andere bands, gewoon omdat het zo leuk is. Na een succesvolle clubtour in 2018-2019 duiken de vier mannen nu eindelijk het theater in voor een muzikale avond vol mooie liedjes. Tijdens Lieve Schatten spelen de Handsome Poets liedjes van zichzelf en een schat aan (Nederlandstalige) liedjes van anderen. Het tienjarig jubileum in de schijnwerpers.

Hoogeveen - De Tamboer, vr 20.30 uur, 19,50 euro

Documentairefestival IDFA in Groningen

De satelieteditie van het International Documentary Festival Amsterdam (IDFA) is neergestreken in het Forum Groningen. Vanaf vandaag tot en met zondag wordt een dwarsdoorsnede van het festival in Amsterdam getoond en is dé kans om de documentairehits van komend jaar alvast op het grote doek te zien. Het programma bevat ruim dertig documentaires.

Van de openingsfilm The Velvet Queen tot de traditionele afsluiter Best of IDFA kun je als bezoeker genieten van verhalen, talkshows, inleidingen en nagesprekken. Bijvoorbeeld het monumentale Herr Bachmann und seine Klasse , het portret van een leraar die zijn leerlingen oneindig veel meer leert dan het standaard curriculum, of Prince of Muck , de eerste lange documentaire van de Rotterdamse filmmaker Cindy Jansen, gevolgd door een Q&A met Jansen zelf. Het volledige programma, festivalinformatie en tickets via forum.nl/idfa

Groningen - Forum Groningen, do t/m zo, 12/15 euro

Broodkapje en een stuk of zeven geitjes

Na de vorige succesvolle voorstelling Sneuwitje en een stuk of zeven dwergen zijn Bert Visscher, Alina Kiers, Jan Veldman, Carmen Schilstra en Frank den Hollander terug met een nieuw ‘sprookje’: Broodkapje en een stuk of zeven geitjes . Deze show voor de hele familie zit boordevol vrolijke muziek, slecht zittende varkenspakken en schaapskleren. Want De Wolf is weer in het land en dat is niet voor iedereen goed nieuws.

Bijvoorbeeld voor de grootmoeder van Broodkapje. “Je ligt toch wat minder rustig in je bed”, verzucht de oude vrouw. De drie Biggetjes zien de toekomst eveneens met gemengde gevoelens tegemoet. “Je zit toch wat minder lekker in je vel”, aldus big Ben. “We liggen er ’s nachts gewoon wakker van, dat mag je gerust weten”, beaamt big Mac. Ook moeder Geit is op haar hoede: “Ik heb toch al gauw een stuk of zeven kinderen om rekening mee te houden.” Alleen de Jager maakt zich geen zorgen: “Ik zie het zeg maar als een opportunity.” En de Wolf? Die heet de kinderen meer dan welkom. Yum!

Stadskanaal - Theater Geert Teis, do en vr 20 uur (try-outs), za 20 uur (première), 22,50 euro

Bruuter de Bruud

Comedian Ruud Smulders brak in één klap door met de veelbesproken Minuut van Ruud , zijn vaste rubriek in het praatprogramma De Vooravond . Daarna maakte hij met zijn onnavolgbare stijl een onvergetelijke indruk met zijn televisie debuutvoorstelling BRUUD . Nu is hij terug met een tweede show: Bruter dan BRUUD .

Deze show is een comedy special zoals je die kent van Netflix. Zestig minuten. Van de hak op de tak. Waar hilarische gedachtespinsels in rap tempo uit de bocht vliegen. Deze eigenzinnige maker is het publiek altijd één stap voor en de vorm altijd meester. Van rauwe stand-up tot fysieke slapstick en van improvisatie tot snoeiharde hiphopnummers. Maar tussen al dat comedy-geweld zien we soms een glimp van een jongetje dat net ontdekt heeft dat hij niet onsterfelijk is.

Roden - De Winsinghhof, vr 20.15 uur (try-out), 17 euro


Meer uitjes vind je op dvhn.nl/uitagenda .


Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl .

Wegens de onlangs aangescherpte coronamaatregelen is het mogelijk dat voorstellingen of evenementen worden geannuleerd, check daarom altijd nog kort van tevoren of een evenement doorgaat.

Nieuws

Meest gelezen

menu