MEER Uitjes in Groningen en Drenthe: vijf tips

Kom naar het theater, doe mee aan een workshop of bezoek een expositie. Er is de komende dagen weer genoeg te doen in Groningen en Drenthe.

Duda Paiva Company. FOTO CONNI TROMMLITZ

Lees meer over
Eropuit

Kom in Formule 1 sferen

Robert Doornbos en Rob Kamphues delen hun liefde voor de racerij op televisie met miljoenen kijkers en dat doen ze met humor, verstand van zaken en een heleboel passie. Hun eerste theatertournee trok zoveel volle zalen dat het naar meer smaakt. Daarom zijn de mannen tijdens deze Formule 1 winterstop te zien in de theaters. Vanavond staan ze in De Tamboer in Hoogeveen .

De mannen beloven een avond vol anekdotes. Over legendes in de autosport, over ‘onze’ Max Verstappen, over acts die circusartiesten en coureurs gemeen hebben. Maar vooral veel verhalen over Rob en Roberts eigen ervaringen in een raceauto. Hoe de één zich in de vangrail boorde, nog voor de race begonnen was. Of over hoe bang de ander was toen hij voor het eerst met 400 kilometer per uur door een kombocht ging. Zaterdag is de voorstelling ook te zien in Martiniplaza in Groningen .

Hoogeveen - De Tamboer, do 20 uur, 29,50 euro

Verval en kwetsbaarheid in het theater

In zijn nieuwe komedie Bruce Marie gaat poppenspeler en danser Duda Paiva op zoek naar een onbeperkt leven, door middel van een digitale ingreep. Wat als er een chip is die mensen alle fysieke beperkingen van het lichaam doet overstijgen? Dan moet je het geluk hebben dat je hem krijgt. Binnen in het laboratorium zit Bruce, een gespleten persoonlijkheid, dragqueen op leeftijd, een man met een lichaam dat niet meer wil, maar wel: iets dichter bij zo’n chip dan de rest. In het lab zit ook Muffin, een aap waarop al uitgebreid geëxperimenteerd is en die al een chip heeft. En er is Dioginis, een cynisch hond die alleen nog maar in een digitale 3D-wereld lijkt te kunnen leven.


Bruce Marie is gebaseerd op een niet te stoppen realiteit. Een voorstelling over verval en kwetsbaarheid in tijden waarin alles te beïnvloeden lijkt, mits je maar genoeg middelen hebt. In deze komedie met scherpe dialogen en gewaagde choreografieën tussen speler en poppen, laat Paiva alle facetten van zijn talent zien. De voorstelling wordt opgevoerd in toegankelijk Engels in combinatie met veel beeldend werk.

Hoogezand - Kielzog Theater, vr 20.15 uur, 17,50 euro

Maak een geborduurde papiercollage

Beeldend kunstenaar Vivian Rozenbeek combineert in haar werk papier en karton met garen. Daarnaast maakt ze ook veel gebruik van herhaling en werkt ze met restmaterialen. Je ziet haar werk in de tentoonstelling Transformatie bij CBK Emmen. In het kader van deze expositie geeft docent en kunstenaar Mariet Rankenberg zondag een workshop waarbij je zelf aan de slag kunt .

Tijdens deze workshop leer je hoe je een kunstwerkje kunt maken met borduurtechnieken en papier. Nadat je samen met Rankenberg de kunstwerken van Vivian Rozenbeek hebt bekeken ga je aan de slag in het atelier. Van restjes mooie papiersoorten maak je een geplakte collage die je versiert met een eigen geborduurde tekening. Aanmelden kan via cbkemmen.nl.

Emmen - CBK Emmen (De Fabriek), zo 13.30-15.30 uur, 5 euro

Carel Kraayenhof eert muzikaal idool Astor Piazzolla

Voor bandoneonist Carel Kraayenhof is Astor Piazzolla - de vader van de tango nuevo - een muzikale godfather, een ware held, die zijn hele leven beïnvloed en gevormd heeft. In 2021 was het honderd jaar geleden dat Astor Piazzolla werd geboren. Met de muziektheatervoorstelling 100 jaar Piazzolla eren de musici van het Carel Kraayenhof Quartet hun muzikale idool.

De vier tangueros reizen al meer dan tien jaar gezamenlijk over de wereld, met hun Sexteto Canyengue en met het Carel Kraayenhof Ensemble. Ook namen zij samen acht CD’s op. Speciaal voor dit theatrale concertprogramma formeerden zij nu het Carel Kraayenhof Quartet. In 100 jaar Piazzolla worden instrumentale juweeltjes afgewisseld met kleurrijke persoonlijke verhalen van Kraayenhof en zijn muzikale compañeros.

Middelstum - Hoeksteenkerk, za 20 uur, 22,50 euro

Rix Wierenga te gast in Atelier Henk Kraayenzank

In de reeks duo-tentoonstellingen ‘Gasten’ ontvangt Henk Kraayenzank dit keer collega Rix Wierenga . In het recente werk van Wierenga worden in veel gevallen twee werelden tegen elkaar aangezet: de betrekkelijk anonieme realiteit van een foto met daarop een dier, een landschap, een straat tegenover een heel persoonlijke wereld van ogenschijnlijk spontaan getekende gezichten, vogels, een hertje, een lama, een kabouter. Verschillende werelden die zich tot elkaar moeten zien te verhouden.

De afbeelding van een kind samen met een dier is altijd schattig, toch … maar niet heus. De kleine jongen ziet er wat ongerust uit naast zijn konijn of haas; een andere raakt door de ontmoeting met een hertenkalf nogal gespannen en gealarmeerd lijkt het. En heeft die vrouw eigenlijk wel mensenogen of is ze zelf half dier? Wat voor plannen en gedachten hebben al die personages op dit werk? Waarover gaat het? Verschillende werelden die zich tot elkaar moeten zien te verhouden. Ze verrassen en verontrusten elkaar, de onderlinge omgang is nooit simpel. Het is aan de kijker is er zijn eigen betekenis aan te geven.

Groningen - Atelier Henk Kraayenzank, t/m 6 maart, zo 13-17:30 uur, gratis

Meer uitjes vind je op dvhn.nl/uitagenda.

Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl.

In verband met de coronamaatregelen is het mogelijk dat voorstellingen of evenementen worden geannuleerd, check daarom altijd nog kort van tevoren of een evenement doorgaat.

Nieuws

menu