MEER Uitjes in Groningen en Drenthe: vijf tips

Waarom gaat de tijd soms zo snel of juist zo langzaam? En hoe wordt de verandering in seizoenen vertaald naar dans? Ontdek het in het museum of in het theater.

Toon Hermans. FOTO GABY HERMANS

Lees meer over
Eropuit

Waarom een tandartsbezoekje zo lang duurt

We vragen het ons soms af: hoe kan het dat wachten zó lang duurt, terwijl vakantie in een fractie van een seconde voorbij vliegt? Waarom lijkt het zitten in de tandartsstoel eeuwen te duren en kan de tijd bij een leuke ontmoeting zo snel voorbij gaan? In de interactieve tentoonstelling Time Will Tell wordt aan de hand van verschillende experimenten blootgelegd hoe de interne klok in ons hoofd werkt. Wetenschappers van de afdeling experimentele psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen onderzochten dit tijdsbesef in ons hoofd.

Bezoekers komen er tijdens de tentoonstelling achter hoe goed zij zelf de tijd ervaren. Ook wordt in deze interactieve tentoonstelling in de tijd teruggegaan naar het bijzondere laboratorium van de Groningse psycholoog Gerard Heymans (1867-1930). Als eerste psycholoog in Nederland gebruikte hij proefpersonen om wetenschappelijk onderzoek te doen. Zijn experimenten en instrumenten over onder andere tijdsbesef zorgden voor grote doorbraken in de psychologie. De ‘high-tech’ expositieruimtes van Time Will Tell bieden een contrast met de rest van het historisch ingerichte museum. Reserveren kan via rug.nl/museum.

Groningen - Universiteitsmuseum, di t/m zo 12-17 uur, 5 euro (t/m 18 jaar gratis)

The Hoochie Coochie Tour

The Muddy Waters Tribute Band gaat op The Hoochie Coochie Tour en brengt daarmee blues naar de Molenberg in Delfzijl. Op 7 januari 1954 werd Hoochie Coochie Man uitgebracht; één van de bekendste blues nummers allertijden. Het is dus al bijna 70 jaar geleden dat Muddy Waters dit nummer wereldberoemd maakte.

The Muddy Waters Tribute Band wil geen kopie zijn van de oorspronkelijke Muddy Waters Band, maar geeft een eerbetoon aan de Father of the Blues. De band speelt een dwarsdoorsnede van de muziek van een van de belangrijkste, invloedrijkste en bekendste blues artiesten die er ooit bestaan heeft.

Delfzijl - De Molenberg, za 21 uur, 18 euro

Powerballads en muzikale momenten

De Vlaamse zangeres Dana Winner zit meer dan dertig jaar in het vak. Haar versie van One Moment In Time in het programma Liefde voor Muziek werd meer dan 65 miljoen keer bekeken. De dochter van Dana is inmiddels 21 jaar, dus is het hoog tijd voor nieuwe muziek.

Ze reist langs de Nederlandse theaters met haar theaterconcert One Moment . Persoonlijker dan dit wordt het niet want ze zingt over alles wat er in haar leven speelt. Dat het een emotionele en onvergetelijke avond wordt, staat vast. Uiteraard komen haar grote Nederlandstalige en Engelstalige hits aan bod. Dana wordt begeleid door haar vaste muzikanten.

Veendam - Cultuur- en Congrescentrum vanBeresteyn, za 20.15 uur, 29,50 euro

Golven in de natuur en in dans

Dansgezelschap Another Kind of Blue laat zaterdag in Cultuurhuis De Klinker in Winschoten de cyclische bewegingen van de natuur zien. Choreograaf David Middendorp onderzoekt in de nieuwe voorstelling Wave met vier stukken hoe techniek deze golfbewegingen van ons bestaan beïnvloedt.

Het veranderen van de seizoenen, de golven in de zee, maar ook geluidsgolven en signaalgolven. Ze komen en gaan in een niet-aflatende stroom van beweging. Het leven is vervlochten met deze golfbewegingen, het is een natuurlijk dynamisch principe dat ook de dans in hoge mate bepaalt.

Winschoten - Cultuurhuis De Klinker, za 20.15 uur, 21,50 euro

Ode aan legende Toon Hermans

De one-man-show werd in Nederland geïntroduceerd door legende Toon Hermans. De cabaretier wist als geen ander hoe hij ‘van niets iets’ kon maken. Met een nauwkeurige timing en charismatische uitstraling wist hij een positief levensgevoel op te roepen. Het is inmiddels meer dan twintig jaar geleden dat Hermans overleed.

Met Michael Prins, Lissa Meyvis en Tommie Christiaan brengt het Metropole Orkest zijn mooiste en ontroerendste liedjes. Van 24 Rozen tot Lente me en Als de liefde niet bestond. Het geheel staat onder leiding van dirigent Maurice Luttikhuis.

Groningen - SPOT/De Oosterpoort, vr 19.30 uur, 32,50 euro


Meer uitjes vind je op dvhn.nl/uitagenda .


Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl .

Nieuws

menu