MEER Uitjes in Groningen en Drenthe: vijf tips

Leer meer over maritieme schilderkunst, bezoek een expositie over het slavernijverleden of ontdek hoe je rechercheur kunt worden.

Vrije Inloop Voorjaarsvakantie. FOTO MARIEKE KIJK IN DE VEGTE

Lees meer over
Eropuit

De Groningse geschiedenis van maritieme schilderkunst

Nederland is altijd een zeevarende natie geweest. De zee is dan ook een groot terugkerend thema bij onze grote schilders; of ze hun werk nu maakten in de Gouden Eeuw, tijdens de Haagse school of nu, ze wisten altijd een breed publiek te boeien met de zee, de stormen, de handel en de beroemde zeeslagen. Vele Groningers weten dat veel Nederlandse kapiteins in de negentiende eeuw afkomstig waren uit Pekela, Veendam en Groningen.

Peter Tholen, beeldend kunstenaar, verhalenverteller en lid van de AKKA Groningen, geeft woensdag een lezing over maritieme schilderkunst. Hij gaat in op hoe de zeegeschiedenis op het schilderdoek werd gezet. Ook spreekt hij over de kunstwerken in de tentoonstelling De Klassieke Verbinding tussen Letland en Groningen. Na afloop van de lezing loopt hij samen met de bezoekers langs de werken om te zien hoe de 19 kunstenaar hun visie op de zeevaart naar Riga hebben geschilderd of gebeeldhouwd. Aanmelden voor de lezing Hoe schilders de zee zien kan via info@veenkoloniaalmuseum.nl.

Veendam - Veenkoloniaal Museum, wo 19.30 uur, 5 euro

Junior Rechercheurs gezocht in de gevangenis

In samenwerking met Actief Veenhuizen is er in de voorjaarsvakantie een speciale opleiding voor kinderen die graag rechercheur van de politie willen worden. Echte speurneuzen en scherpe denkers mogen hun skills laten zien bij het Gevangenismuseum in Veenhuizen. In de voorjaarsvakantie mogen kinderen de politie komen helpen met het oplossen van een echte misdaad.

Tijdens een digi-speurtocht en ze op verschillende locaties terecht in gevangenisdorp Veenhuizen. De speurtocht is geschikt voor kinderen vanaf acht jaar. Jongere kinderen kunnen meedoen met behulp van een ouder. De tocht is ongeveer drie kilometer en je hebt een smartphone nodig met GPS en werkende camera.

Veenhuizen - Gevangenismuseum, dagelijks t/m 6 maart, 11-14 uur

Experimenteren in de voorjaarsvakantie

Kinderen van vier tot en met twaalf jaar zijn in de voorjaarsvakantie welkom bij VRIJDAG om aan de slag te gaan in het atelier. Van dinsdag tot en met donderdag kunnen er leuke activiteiten worden ondernomen op het gebied van muziek, theater en beeldende kunst. Het thema is Kek iz tak, over (fantasie)taal, geluid en groei, geïnspireerd op het voorjaar en het gelijknamige boek van Carson Ellis.

De vrije inloop trapt af met een korte introductie van het thema en een uitleg over de vier verschillende activiteiten van de dag. Kinderen mogen ter plekke kiezen wat ze willen doen. Na afloop van de vrije inloop presenteren de kinderen aan hun ouders wat ze hebben gedaan.

Groningen - VRIJDAG Walstraat, di t/m do 13-16 uur

Aandacht voor het slavernijverleden

In de expositie Bitterzoet Erfgoed wordt regionaal aandacht gevraagd voor de sporen van het slavernijverleden in de stad en provincie Groningen. De plek van de Akerk kan historisch gezien in verband worden gebracht met de West-Indische Compagnie; de kerk zelf bevat tastbare sporen van het slavernijverleden.

De Stichting Oude Groninger Kerken reflecteert op deze geschiedenis door middel van beeldende kunst. Naast de tentoonstelling maakt de stichting ook deel uit van het educatieve aanbod gedurende de manifestatie, zorgt zij voor een uitgebreid publieksprogramma en initieert de stichting diepgaander onderzoek naar sporen van het slavernijverleden in haar kerken. Er zijn dagelijks werken van Aimée Terburg, Faisel Saro, Esli Tapilatu en Hedy Tjin te zien.

Groningen - Akerk, dagelijks t/m 3 juli

Van protestsongs naar Bob Dylan vertalingen

Na zijn hippieperiode met CCC Inc. en het succes van het door hem opgerichte Doe Maar ging Ernst Jansz solo. Inmiddels heeft de zanger en schrijver vijf albums op z’n naam staan en heeft hij net zoveel boeken geschreven. Hij blijft een verhalenverteller in hart en nieren en schroomt ook niet waar mogelijk een protestsong te laten horen.

Voor zijn voorstelling van vrijdag verzamelde hij zijn mooiste nummers en combineert deze met enkele Bob Dylan vertalingen. De doorgewinterde muzikanten die hem begeleiden zijn Aili Deiwiks op viool, Guus Paat op gitaren en Richard Wallenburg op bas.

Delfzijl - De Molenberg, vr 20.15 uur, 21 euro


Meer uitjes vind je op dvhn.nl/uitagenda .


Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl .

Nieuws

menu