MEER Uitjes in Groningen en Drenthe: vijf tips

Luister naar country, easy listening of klassiek, wandel door de Graanrepubliek of bekijk het leven van boer Egbert Stellink in virtual reality.

Dominic Seldis. Foto: Mark Engelen

Lees meer over
Eropuit

‘Back to the Country - Part 11’

Back to the Country is na het tweede lustrum de langstlopende countrymuziekproductie in Nederland. Ook dit elfde seizoen hebben zanger en gitarist Dick van Altena en de band Savannah een pakket liedjes samengesteld om van te smullen. Hoofdgerecht is de twee uur durende show waarin ruim dertig titels de revue passeren.

Met klassiekers uit de rijke countryhistorie en uitstapjes naar aanverwante stijlen zijn alle ingrediënten aanwezig voor een onvervalst avondje nostalgie. Na het reguliere programma krijgt het publiek een toetje in de vorm van een afterparty in de foyer.

Emmen - Atlas Theater, do 20 uur, 21,50 euro

Voorjaarstour van Roon Staal

Roon Staal, die onlangs zijn negende filmfestivalprijs ontving als Official Selection van de New York Independent Cinema Awards voor zijn muziekvideo Dreamer, doet donderdag Sellingen aan met zijn easy listening-muziek. Na zijn onderbroken kersttour van 2021 trekt de zanger en pianist ditmaal door het land met een voorjaarstour.

Staal deed ervaring op in het Michaëlskoor uit Oosterland, speelde Gavroche in Les Misérables en diverse rollen in musicals als Tommy, Rembrandt en Petticoat. Voor zijn rol in die laatste musical werd Staal genomineerd voor een prijs in de categorie beste mannelijke bijrol in een grote musical. Tijdens zijn voorjaarstour speelt Staal nummers van Art Garfunkel, Paul Simon, Abba, Ede Staal en Gavin Sutherland, maar ook eigen werk als Promise, By her side en Als je mij zoekt. Staal is ook te zien op vrijdag in de kerk in Borgsweer en zaterdag in Het Witte Kerkje in Breede.

Sellingen - Hervormde Kerk, do 20 uur, 20 euro (t/m 17 jaar 12,50 euro)

Luisterwandeling door de Graanrepubliek

Tijdens de luisterwandeling Huilende Bruiden van Peergroup beluisteren deelnemers het verhaal van documentairemaker Tom Tieman. Wie over de uitgestrekte vlakten van Oost-Groningen rijdt, ziet ze al van verre opdoemen: enorme, statige herenboerderijen. Nu verkommeren veel van deze monumentale boerderijen en dreigen ze onverkoopbaar te worden. Het herstel en onderhoud is te kostbaar: schuren storten in, voorhuizen verpauperen en pleisterwerk bladdert af. Huilende Bruiden worden ze ook wel genoemd. Dit erfgoed van de Graanrepubliek staat op het punt van instorten.

De luisterwandeling voert langs de Hamdijk bij Bad Nieuweschans, waar enkele Oldambtster boerderijen staan. Huilende Bruiden is een persoonlijke zoektocht die voert langs boerderij-eigenaren, historici en erfgoedbewakers. Een luisterwandeling over erfgoed, vergankelijkheid en de noodzaak van bewaren.

Bad Nieuweschans - Mellemaheerd, wo t/m zo 10-16.30 uur, 15 euro

VR-documentaire over boer Egbert

De virtual reality-documentaire The last chair van Anke Teunissen en Jessie van Vreden over boer in ruste Egbert Stellink, nestblijver uit Ruinen, is te zien bij café Luning in Ruinen. In 2017 ging de documentaire in première tijdens het IDFA Doclab in Amsterdam. Met hulp van Rutger Hauer en Derrek de Lint, die de Engelse stemmen van Egbert en Fred inspraken, kon de film worden vertoond op filmfestivals over de hele wereld.

Het bekijken van de documentaire in Ruinen kan als start of einde van de wandeling of fietstocht Foodsteps dienen. Deze route voert deelnemers langs verschillende lokale voedselproducenten. Café Luning heeft een ruimte ingericht waar VR-deelnemers zich kunnen onderdompelen in het sobere maar tevreden leven van Nestblijver Egbert.

Ruinen - Café Luning, wo t/m zo 10-16.30 uur, 12,50 euro

Music, Maestro!

Dominic Seldis staat vrijdag in schouwburg Ogterop in Meppel met zijn Engelstalige show Music, Maestro! Seldis is vooral bekend als het sympathieke jurylid van de populaire tv-serie Maestro en als presentator van de tv-programma’s De nieuwe Stradivarius en Het orkest van Nederland . Sindsdien is hij onder Nederlandse televisiekijkers een van de favoriete Engelsmannen. Ook in zijn rol als dirigent en musicus – Seldis is aanvoerder van de contrabassen in het Koninklijk Concertgebouworkest – laat Seldis geen gelegenheid voorbijgaan om klassieke muziek te promoten onder een zo breed mogelijk publiek.

In Music, Maestro! neemt de Brit bezoekers met zijn negenkoppige toporkest mee op an entertaining and spectacular musical journey’, vol Britse humor, persoonlijke verhalen, videobeelden en natuurlijk heel veel muziek. En wie weet bent u de geluksvogel die voor even dirigent mag zijn.

Meppel - Schouwburg Ogterop, vr 20.15 uur, 32,50 euro

Meer uitjes vind je op dvhn.nl/uitagenda.

Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl.

Nieuws

menu