MEER uitjes in Drenthe en Groningen: vijf tips

Livestream in Diever. Foto: archief VanPlan

Of je nu van theater houdt of van rondleidingen; in Drenthe en Groningen is er weer meer dan genoeg te beleven deze week. Breng een bezoekje aan de expositie over Piet Cohen in Groningen, ga naar Assen voor een spannende expeditie of geniet thuis van Shakespeare tijdens een livestream.

Op kunstexpeditie in het Bargerveen

Into Nature is een kunstexpeditie door het Drentse landschap. Tot en met 24 oktober kun je fietsend en wandelend achttien werken bekijken van internationale topkunstenaars als Roger Hiorns, Marguerite Humeau en Otobong Nkanga in het Bargerveen bij Emmen.

Tickets voor Into Nature zijn te koop via intonature.net en ook bij de startlocatie, de ijsbaan, in Weiteveen. Koop je een ticket, dan ontvang je de reisgids met routekaart en audiotour. Op de kaart staan de routes beschreven en in de gids lees je alles over het landschap en de kunst die je onderweg tegenkomt.

Met de reisgids krijg je twee dagen toegang tot alle kunstwerken. Into Nature is open van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur.

Weiteveen – IJsbaan, t/m 24 oktober di t/m zo 10-17 uur

75 jaar Shakespeare in Diever: livestream

Diever is al sinds 1946 een plek waar regelmatig een stuk van Shakespeare op het podium wordt vertoond. Dit jaar wordt gevierd dat het openluchttheater al 75 jaar bestaat.

Er worden twee stukken van Shakespeare in één voorstelling gestopt, namelijk zijn kortste tragedie Macbeth en zijn kortste komedie Comedy of Errors . Beide stukken zijn voor de gelegenheid ingekort, zonder dat ze hun essentie verliezen. Uit de versies wordt ook duidelijk hoe grappig Macbeth en hoe verdrietig de Comedy of Errors kan zijn.

Alle fysieke voorstellingen zijn inmiddels uitverkocht, maar niet getreurd. Op 4 september is er nog een livestream van de voorstelling. Kaarten zijn te koop via VanPlan.nl.

Diever - Online, za 4 september 20.00 uur, 11.75 euro

Op expeditie in Assen

Families met kinderen van 4 t/m 12 jaar kunnen met hun smartphone op expeditie door de stad Assen. Expeditie van Lier is een speurtocht over het verleden.

Tijdens de route ga je terug naar de 18de eeuw. De tijd waarin ontvanger-generaal Johannes van Lier leeft. Samen met hem ga je op ontdekkingstocht door Assen. Tijdens de expeditie los je samen allerlei vragen op. Voor de speurtocht maak je gebruik van de gratis app Spacetime Layers.

De route is anderhalve kilometer lang en start bij het hek van het monumentale landhuis Overcingel aan de Oostersingel 27 in Assen. Expeditie van Lier kun je op een eigen gewenst moment volgen.

Er zijn twee verschillende routes beschikbaar: voor kinderen van 4 tot en met 7 jaar en 8 tot en met 12 jaar. De route staat tot en met 31 augustus op drentsmuseum.nl.

Assen – Landgoed Overcingel, t/m 31 augustus, gratis

Rondleidingen in de Aduarder Abdijkerk

In de Abdijkerk van Aduard vinden elke dinsdag tot en met zondag rondleidingen plaats. Van 1192 tot 1594 stond in Aduard het grootste cisterciënzerklooster van Noord-Europa.

De kerk was ooit de ziekenzaal van het klooster Sint Bernardushof en is een bouwwerk van het kloostercomplex dat bewaard is gebleven. Tijdens de rondleiding worden bezoekers geïnformeerd over de geschiedenis van het klooster en de grote invloed van de abdij op haar omgeving.

Na de rondleiding kan de expositie Van schrijfplankje tot schoolbord worden bekeken, die gaat over het onderwijs in Stad en Ommeland van 1200 tot 1800. Elk heel uur tussen 13.00 en 17.00 uur begint er een rondleiding.

Vooraf aanmelden is vereist en kan via kloostermuseumaduard.nl.

Aduard – Abdijkerk, t/m 31 oktober di t/m zo ieder uur, 5 euro (t/m 12 jaar 2 euro)

Design for living, living for design

Dit jaar is het veertig jaar geleden dat de synagoge in Groningen opnieuw in gebruik werd genomen. Dat gebeurde met een splinternieuw interieur, ontworpen door industrial designer Piet Cohen (Arnhem,1935).

Dit veertigjarig jubileum is aanleiding om deze zomer in Synagoge Groningen een expositie over deze veelzijdige en nog steeds zeer actieve Joodse ontwerper te organiseren. Over zijn leven, zijn Groningse sjoelontwerp en zijn vele ontwerpen die variëren van badkameraccessoires tot judaïca.

Groningen - Synagoge, t/m 1 oktober, di, wo en zo 13-17 uur, 4 euro (13 t/m 16 jaar 1 euro)

Meer uitjes vind je op dvhn.nl/uitagenda . Een evenement aanmelden kan via redactie.vanplan.nl .


Je kunt deze onderwerpen volgen
Vrij
menu