MEER uitjes in Drenthe en Groningen: vijf tips

Erik Harteveld Bluesband. Foto: archief VanPlan

Of je nu van theater houdt of van lekker buiten in de natuur zijn; in Drenthe en Groningen is er weer meer dan genoeg te beleven deze week. Breng een bezoekje aan een van de 51 hunebedden, ga naar het Onderduikersmuseum voor een fietspuzzeltocht of leer hoe je vuur in de natuur kunt voorkomen.

60 jarig bestaan openluchtspel: Dahlia’s en Winterwortels

Het openluchtspel Roderwolde bestaat dit jaar 60 jaar. Opgevoerd wordt het blijspel Dahlia’s en Winterwortels geschreven door Jannes Bennen.

Het stuk gaat over een dorp dat 250 jaar bestaat en dat wordt gevierd met een dorpsfeest. De verschillende buurten worden door de organiserende commissie gevraagd om mee te doen aan het feest. Er mag een praalwagen worden gemaakt, of mooie straatversiering. Dit is aan de buurt zelf.

De commissie stelt een grote prijs, een reis naar Euro Disney Parijs, beschikbaar voor de winnende buurt. Ze hopen dat de buurten hiermee gestimuleerd worden om hun uiterste best te doen om goed voor de dag te komen. Hilbert heeft een aantal buurtbewoners opgetrommeld om bij hem in de schuur te komen werken aan hun aandeel.

Moeder Trees aanschouwt alles nukkig en houdt de boel scherp in de gaten. Broer Koos pakt het heel anders aan in zijn buurt en daar is niet iedereen van gecharmeerd…. Dat iedereen er voor wil gaan blijkt. De handen worden uit de mouwen gestoken. Maar er wordt niet alleen hard gewerkt….er lijkt iemand roet in het eten te gooien. Zou er nou serieus iemand de boel saboteren?

Uiteindelijk wordt, na een aantal komische verwikkelingen, duidelijk hoe de vork in de steel zit en kunnen er toch nog een aantal mensen naar Parijs. Maar wie…en waarom??

Roderwolde - Openluchttheater, vr, za, di en wo 20.30-23 uur, 8 euro

Buitendag: Vuur in de natuur

In de zomer kan het behoorlijk droog zijn, en daar hebben planten en dieren flink last van! Weet jij hoe vuur in de natuur ontstaat en hoe je het kunt blussen? Of hoe je het juist kunt voorkomen?

Tijdens de speurtocht Vuur in de natuur met opdrachten leer je alles over vuur. Na afloop krijg je een knutselpakket mee naar huis. Deze speurtocht is ontwikkeld in samenwerking met de brandweer en voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar.

Drouwen – Buitencentrum Boomkroonpad, di en do t/m 2 sept, 10-15 uur, 5 euro

Fietsen en puzzelen vanaf het Onderduikersmuseum

Vanuit het Onderduikersmuseum in Nieuwlande is een zomer fietspuzzeltocht te rijden. De twintig kilometer lange route gaat langs de belangrijke monumenten en onderduikplekken in het gebied.

Aan de hand van een puzzelmap fietsen deelnemer van opdracht naar opdracht. De route is deze week nog van donderdag tot en met zondag te fietsen. Deelnemers kiezen zelf hun eigen starttijd. De route kost 4 euro.

De fietstocht is te combineren met een bezoek aan het museum. Hier is te zien wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog allemaal in deze buurt gebeurde.

Nieuwlande - Onderduikersmuseum De Duikelaar, do t/m zo 10-17 uur, 4 euro

Erik Harteveld en 50 jaar blues

Erik Harteveld viert morgen in Oosterwijtwerd zijn 50-jarig jubileum als blues muzikant. Hij begon als mondharmonicaspeler in de Black Belt Bluesband. In de Kopstubbers speelde hij gitaar en zong de blues in de Drentse taal.

Nu bestaat de Erik Harteveld Bluesband uit: Erik Harteveld (zang, blues harp en gitaar), Hans Lass (bas) en Marcel Wolthof (drums). Het concert is in Theater Oosterwijtwerd.

Alina Kiers (Voorheen De Bende, TIS en Sneuwitje) Rolf Schreuder (Audiotechnicus Radio, TV, Theater, Studio) en Carmen Schilstra (Pé en Rinus, Sneuwitje en Iemandsland) hebben de handen ineen geslagen en organiseren hier diverse concerten inclusief een maaltijd.

Oosterwijtwerd - Eetcafé De Boerderij (Theater Oosterwijtwerd), do 19.30-20.30 uur, 34 euro incl. maaltijd

Bezoek bekende en onbekende hunebedden

Het Hondsrug UNESCO Geopark, Staatsbosbeheer, Het Drentse Landschap en het Hunebedcentrum organiseren tot en met 12 september extra activiteiten rondom hunebedden.

Wandelroutes, tips voor het maken van een fietstocht, de omgeving in met een gids of van alles leren over zwerfstenen, er wordt van alles aangeboden tijdens de hunebedweken . Van verborgen parels tot routes langs hunebedden die je niet zou willen missen.

Drenthe heeft namelijk maar liefst 52 hunebedden. De activiteiten zijn gratis en vaak hoeft er ook niet gereserveerd te worden. Het programma is te vinden op de website van het Hunebedcentrum.

Prov Drenthe - Diverse locaties, t/m 12 september

Meer uitjes vind je op dvhn.nl/uitagenda . Een evenement aanmelden kan via redactie.vanplan.nl .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Vrij
menu