Voorjaarsvakantie in het Noorden! 12 tips voor leuke uitjes

Hoera! Het is weer tijd voor de voorjaarsvakantie! Nu iedereen weer veel thuis heeft gezeten is het gevoel bij de eerste vakantie van het jaar een beetje anders dan anders. Des te meer reden om er een extra leuke week van te maken en het voorjaar te vieren.

Word een DJ. FOTO ARCHIEF UITSERVICE

Lees meer over
Eropuit

Winter Wandel Weekend

Dorpshuis Overentinghe heeft in samenwerking met wandelvereniging DOS in het weekend van 19 en 20 februari wandelroutes uitgezet door de mooie omgeving van Dwingeloo. Er is een speciale kinderroute van ongeveer 4 kilometer met een aantal puzzel- en doe-opdrachten.

Wil je verder lopen dan is er ook een gepeilde route van rond de 12 kilometer. Starten kan op elk gewenst tijdstip tussen 10 uur ‘s ochtends en 14 uur ‘s middags. Bij terugkomst staan er (warme) drankjes, soep en broodjes knakworst of warme beenham op je te wachten.

Kom alles te weten over oldtimers

Wil je graag een oldtimer auto uit de jaren 20 van dichtbij bekijken? Of eens het verhaal achter die oldtimer Amerikaanse of Engelse motor willen horen? Gerrit Miedema weet er alles van. Zijn collectie oldtimer auto`s en motoren is te bewonderen tijdens de speciale voorjaarsshow in het Motormuseum Friesland in Raerd. De show is tot en met 26 februari dagelijks te bezoeken van 13.00 tot 16.30 uur voor 3,50 euro.

Activiteiten op het gebied van muziek, theater of beeldende kunst

In de voorjaarsvakantie werken kinderen van 4 tot en met 12 jaar, musici, theatermakers en kunstenaars samen in de ateliers van VRIJDAG aan de Walstraat 34 in Groningen. Elke middag kun je een leuke activiteit doen op het gebied van muziek, theater of beeldende kunst.

Thema is Kek iz tak , over (fantasie)taal, geluid en groei (geïnspireerd op het voorjaar en het gelijknamige boek van Carson Ellis). Je mag zelf kiezen wat je doet. Kijk op de website van VRIJDAG voor meer informatie.

Poep is van alle tijden

De voorjaarsvakantie staat in Friesland weer in het teken van Help Pake & Beppe de vakantie door . Het thema is Wat een tijd en in het Fries Landbouwmuseum hebben ze daar spannende activiteiten omheen bedacht die in het teken staan van poep, want poep is van alle tijden.

Het Fries Landbouwmuseum is de hele week open met allerlei doe, - geur en speurdingen. Je kan als een echte onderzoeker zelf mest onder de microscoop leggen en kijken wat het verschil is tussen poep van verschillende landbouwdieren. Er is een poepspeurtocht, je kunt knutselen en je kunt lekkere poepkoekjes bakken. Alle activiteiten zijn te vinden op museum.frl.

De koffer van PiGa de Pinguin

Een ander activiteit in het kader van Help Pake & Beppe de vakantie door is De koffer van PiGa de Pinguin in het Schaatsmuseum in Hindeloopen. PiGa de pinguïn heeft schaatsen gemaakt om uit te delen tijdens de Elfstedentocht. Maar HELAAS, de tocht gaat weer niet door! PiGa heeft de koffer met schaatsen en knutselmateriaal naar het Schaatsmuseum in Hindeloopen gebracht.

In het museum heeft hij letters verloren waar de kinderen een woord van kunnen maken.... Tijdens de quiz versieren de kinderen onder begeleiding van een volwassene de schaatsen. Je eigen gemaakte schaats mag je meenemen zodat je een leuke herinnering hebt aan deze dag. Alle informatie is te vinden op museum.frl/activiteiten/schaatsmuseum/.

Word Junior Rechercheur en help de politie

Ben jij een echte speurneus, betrouwbaar en een scherpe denker? Kom in de voorjaarsvakantie dan naar het Gevangenismuseum in Veenhuizen. Je gaat de politie helpen met het oplossen van een echte misdaad.

Tijdens je digi-speurtocht kom je op verschillende locaties terecht in gevangenisdorp Veenhuizen. Heb je het goed gedaan? Dan ontvang je het diploma Junior-Rechercheur! Opgave via de website van het museum.

Speel bingo in het bos

De boswachter van Staatsbosbeheer Westerwolde houdt woensdagmiddag 23 februari een bosbingo voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar. Tijdens de bosbingo loop je samen met de boswachter een route van ongeveer 2,5 á 3 kilometer.

Onderweg kom je allerlei dingen tegen die misschien wel op jouw bingokaart staan. Hopelijk is je kaart snel vol en heb jij als eerste bingo. Opgave is noodzakelijk en kan via de website van Staatsbosbeheer.

Kom kennis maken met mountainbiken

Samen actief bezig zijn in de natuur en op de mountainbike het bos verkennen: spannend, sportief en gezellig. Leuk als gezin, met je kind, ouders, of broer of zus. Tijdens de MTB ouder – kind introductierit kun je onder begeleiding van ervaren mtb-gidsen kennis maken met mountainbiken.

Misschien mountainbike je zelf, maar nooit met je kind of gezin. Of wil jouw kind mountainbiken proberen, maar heb je zelf weinig ervaring. Er wordt offroad gereden. Over spannende paadjes door het bos en over de heide met zand, modder, bochten en boomwortels. Tijdens de rit geven de instructeurs aanwijzingen, maar de nadruk ligt op samen een tocht rijden. Geschikt voor actieve ouders en kinderen van 8 tot en met 12 jaar. De start is in Appelscha bij de parkeerplaats aan de Boerestreek 4. Je kunt je opgeven via soulridemtb.nl.

Leer hoe je moet DJ’en

In het Forum in Groningen wordt maandagmiddag 21 februari op verschillende tijdstippen een DJ workshop gegeven door djproducer.school. Het is een muzikale introductieles waarin je de basisbeginselen van het dj’en leert.

Alle kinderen (7-12 jaar) krijgen een eigen dj-set, zodat ze zelf creatief en muzikaal aan de slag kunnen. Hoe mix je twee nummers aan elkaar? Wat is beatmatchen? Hoe werkt scratchen? Je leert het tijdens deze workshop door vooral zelf heel veel te doen. In de finale draaien een aantal talenten voor de hele groep en zorgen ze dat het dak eraf gaat! De workshop duurt 60 minuten. Je kunt je opgeven via de website van het Forum.


De Prins van Oranje bezoekt Emmen

Dieuwertje Blok en Jeroen Kramer kluisteren jong en oud al jarenlang aan de televisie als de Sint weer in het land is. Ditmaal gaan de twee op zoek naar prinsen en sinaasappels in hun spannende theatersprookje De Prins van Oranje. Ze vragen zich af of er prinsen zijn die in sinaasappels leven en of je die dan moet bevrijden.

En is die prins dan oranje? Zeker is dat De Prins van Oranje zich afspeelt in een ver, ver land en geen familie van onze koning is. Althans, voor zover wij weten. Een sprookje over reizen en thuiskomen, over list en bedrog, en over verliezen en winnen. Maar bovenal over de liefde! Het sprookje is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar en zondag 20 februari te zien in het ATLAS Theater in Emmen om 15.00 uur.

Uilenballen pluizen voor jonge natuuronderzoekers

Mama’s en papa’s van natuuronderzoekers opgelet! It Fryske Gea organiseren speciaal voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar op maandagochtend 21 februari de jeugdactiviteit uilenballen pluizen. Samen met de enthousiaste natuurgids ga je op onderzoek uit in het bezoekerscentrum It Beekpronkje in Katlijk, gelegen aan de rand van het Ketliker Skar. Dit grote natuurgebied is de thuisbasis van veel uilen! De ideale plek om meer te leren over de uil. Want wat weten we eigenlijk over deze roofvogel en hoe ontdekken we wat hij eet? De braakbal vertelt het ons!

Doordat het vol haren en botjes zit kan een uil het niet verteren en spuugt hij het uit in de vorm van een bal. Een bron vol interessant onderzoeksmateriaal! Aan de hand van deze uilenballen achterhaal je wat hij heeft gegeten. Hoe je dit doet? Met handige tools! Je pluist de braakballen uit op zoek naar kaken en schedels van muizen. Dit ‘skelet’ plak je uiteindelijk op een heus braakballendiploma die iedereen mee naar huis krijgt. Verder vertelt de natuurgids je over het leven van roofvogels en uilen. Een superleuk én leerzaam uitje! Meld je uiterlijk een dag van te voren aan (tot 15.00u) via itfryskegea.nl.

Dezelfde activiteit wordt maandagochtend ook gehouden bij het Bezoekerscentrum De Alde Feanen in Earnewâld. It Fryske Gea organiseert de hele voorjaarvakantie allerlei activiteiten. Deze zijn te vinden op de website.

Hoe herken ik een boom in de winter

Zondagmiddag 20 februari organiseert IVN Westerkwartier e.o. een bomenwandeling op Landgoed Nienoord in Leek. Gidsen tonen de winterkenmerken van de bomen, zodat je de bomen ook zonder blad of bloem leert herkennen.

Er wordt om 13.30 uur gestart vanaf het Informatiecentrum Nienoord. IVN-leden en kinderen zijn gratis, niet-leden betalen 2,50 euro. Aanmelden vooraf is niet nodig.

Meer uitjes?

Meer uitjes vind je op dvhn.nl/uitagenda of lc.nl/uitagenda.

Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl.

Nieuws

menu