Meer

Wat is er dit weekend te doen in Groningen en Drenthe? Kom luisteren naar verhalen, ga exoten zoeken op de markt of maak een mooie wandeling

Het is dit weekend ideaal weer om een mooie wandeling te maken. Of wat dacht je van bijzondere planten scoren tijdens de exotenmarkt. Hou je meer van theater, ook dan is er genoeg te beleven dit weekend.

Muziek in het groen. Foto: Rhodes Selhorst


Op zoek naar exoten

Bij Tuingoed Foltz in Meeden wordt dit weekend voor de vierde maal een grote Exotenmarkt gehouden. Tal van kwekers en particuliere verzamelaars bieden hun favoriete jungleplanten, boomvarens, palmen, cacteeën, agaves, orchideeën en andere exoten aan.

Tijdens de dagen worden ook tuinlezingen gehouden en op het terras worden exotische lekkernijen gereserveerd. De markt is geopend van 10.00 tot 17.00 uur. De entree is gratis.

Zonnige Zinderende Zomerse Zinnen

Verhalenvertellers Jeanet Landman, Engbert de leeuw en Herman Kruize brengen zondag in het Openluchttheater Tivoli in het Asser bos hun verhalen omlijst met muziek van de Keltische harp. Het is een lustrum jaar voor de vertellers in Tivoli.

Vijf jaar geleden zijn ze begonnen met verhalen vertellen op deze locatie tussen de bomen. De voorstelling is bedoeld voor volwassenen. De verhalen starten om 14.30 uur en een kaartje kost 9 euro.

Een voorstelling over de alom bekende bedtijdrituelen

Theater Pannenkoek brengt zaterdag de kindervoorstelling Treuzelkont twee keer op de planken in Luchtstroom op het Oude Suikerunie-terrein in Groningen. Het is een 30 minuten durende voorstelling over Ella. Ella haalt al haar treuzeltrucjes uit de kast om maar niet te hoeven slapen; knuffel kwijt, dorst, nog even spelen.....

“Mama, nog één boekje.., een liedje dan? Zou haar moeder er in trappen? Waarom gaat ze niet rustig dromen over wat er morgen staat te gebeuren? Een ‘avond-uurlijke’, sprookjesachtige voorstelling vol muziek over de alom bekende bedtijdrituelen.

In verband met de coronamaatregelen is het noodzakelijk dat je reserveert via theaterpannenkoek@gmail.com. Een kaartje kost 7,50 euro. De voorstelling is om 10.00 uur en 11.15 uur.

Archeologische wandeling vanaf het OERmuseum

Onder leiding van een ervaren gids wordt er zaterdag vanaf het OERmuseum in Diever een archeologische wandeling gehouden.

Deelnemers komen veel te weten over het ontstaan van het land zoals het nu is, enerzijds door de natuur gevormd, anderzijds door de mens veranderd ……. En natuurlijk zien ze de bijzondere nalatenschappen uit de prehistorie. De gids vertelt er alles over.

De wandeling duurt ongeveer twee uur en is geschikt voor kinderen vanaf groep 8. Aanmelden via 06-26802024.

Voorstelling vol Russische muziek

Vijf musici van het Noord Nederlands Orkest en theatergroep Het Tuintheater brengen samen een voorstelling vol met Russische muziek. Polder Wodka is een nieuwe bewerking van de eenakter De Beer van Anton Tsjechov. Deze voorstelling wordt gegeven op twee buitenlocaties op zaterdag 14 en zondag 15 augustus.De Beer vertelt het verhaal over een jonge vrouw die in diepe rouw is om haar overleden echtgenoot, ze heeft zich opgesloten. Rouwen zal ze, haar hele verdere leven lang. Ze heeft al een jaar geen mensen gezien. Totdat ze onverwachts bezoek krijgt. Een lompe kerel moet van zijn geldschuld af en staat plotseling voor haar neus. Wat lijkt op een mismatch blijkt iets anders; er ontstaat een liefde.

Voor de muziek is geput uit grotendeels Russisch repertoire van onder andere Borodin, Tsjaikovski en Mussorgsky. Er zijn ook traditionele songs gebruikt.

De voorstelling Polder Wodka wordt gespeeld bij de Coendersborg in Nuis op 14 augustus en de Hortus botanicus in Haren op 15 augustus. Kaarten kun je kopen via hettuintheater.nl.

Bezoek kunstenaars in hun atelier

Acht kunstenaars uit Dwingeloo openen zaterdag en zondag de deuren van hun atelier. Een routekaart is te downloaden vanaf de website openateliersdwingeloo.nl en verkrijgbaar bij de informatiestand bij de St. Nicolaaskerk in Dwingeloo.

De ateliers zijn tussen 13.00 en 17.00 uur gratis te bezoeken.

Wandelen door de kwelders

Genieten van de schoonheid en stilte bij Nieuwe Statenzijl, op de grens van Nederland en Duitsland. Dat kan zondag met een wandeling begeleid door gidsen van het Groninger Landschap.

In dit zuidelijke deel van de Dollard is goed zichtbaar hoe de Dollard een inham langs de Waddenkust is. Bij Nieuwe Statenzijl vormt de Dollard een bijzonder brakwatergetijdenlandschap.

De wandeling is gratis en start om 11.00 uur bij de kiosk boven op de sluis. Aanmelden is noodzakelijk en kan via de website van het Groninger landschap.

Groeten uit Grolloo

Een combinatie van een theatervoorstelling en bluesmuziek, dat is Groeten uit Grolloo . Een openluchtvoorstelling over een stel vrienden die met elkaar opgescheept zitten. Gedurende de nacht worden de onderlinge verhoudingen van de stellen flink op scherp gezet. Van slapen komt weinig. De voorstelling ‘Bed Blues in G’ is gebaseerd op ‘Bedroom Farce’ van Alan Ayckbourn.

Alles in deze voorstelling is verweven met de blues. Zo bestaat het gehele sound decor uit blues klanken vanuit het G akkoord - een verwijzing naar het nummer ‘Blues in G’ van BB King, waarbij de ‘G’ knipoogt naar ‘Grolloo - the bluesvillage’. Personages in de voorstelling dragen klassieke namen zoals Etta (James), J.J. (Cale), KoKo (Taylor).

Uiteraard zijn er ook optredens van verschillende bands. Het exacte programma is te vinden op groetenuitgrolloo.nl. Het festival duurt nog tot en met 22 augustus.

Muziek in het Groen - Bij borgen en kerken

Celliste Mathilde van Wijnen en violiste Rhodes Selhorst vertellen op zondag 15 en 22 augustus een sfeervol muzikaal verhaal op het platteland van Groningen.

In twee muzikale routes voeren zij de luisteraar langs borgen met hun prachtige tuinen en schilderachtige middeleeuwse kerkjes. Met wetenswaardige teksten over de locaties waar zij spelen en muziek vanaf de middeleeuwen tot nu van Biber, Telemann, Piston en Piazzolla.

Op zondag 15 augustus gaat de route van Zuidhorn via Fransum naar Niehove (14 km, op de fiets 45 minuten). En op zondag 22 augustus van Leens via Hornhuizen naar Pieterburen (13 km, op de fiets 42 minuten). Tickets zijn verkrijgbaar vanaf 5 euro per locatie via muziekinhetgroen.eventbrite.nl.

Alles over verschillende epidemiën door de eeuwen heen

In museumboerderij De Karstenhoeve in Ruinerwold is tot en met 30 oktober de expositie In de Lappenmand te zien.

De expositie besteedt aandacht aan de verschillende epidemiën door de eeuwen heen, zoals de Spaanse griep in 1918. Het sterftecijfer was enorm, vergeleken met corona nu.

De reguliere gezondheidszorg bestond uit de dorpsdokter, de wijkverpleegster en de vroedvrouw, zij waren gezien gasten in het dorp. Ook volksgeloof speelde een grote rol. Zo hielp een kastanje in de broekzak tegen reumatiek.

De museumboerderij is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur. De entree is 5 euro.

Meer uitjes vind je op dvhn.nl/uitagenda .


Een evenement aanmelden kan via redactie.vanplan.nl .


menu