Zonder koffer naar Schiphol. Zo pak je voor drie weken vakantie met alleen handbagage

Je vliegtuig vanaf Schiphol halen doe je deze zomer alleen met kunst en vliegwerk. Dat komt vooral door de gigantische rijen voor het inchecken van bagage. De simpelste oplossing: neem geen bagage mee.

Op reis met alleen handbagage.

Op reis met alleen handbagage. Foto: Shutterstock

Lees meer over
Eropuit

Kan dat: drie weken vakantie met alleen maar handbagage? Ja. Zolang je niet overdreven veel meeneemt, je goed voorbereidt en vooral heel strak inpakt. Mensen die Tetris hebben uitgespeeld hebben een voordeel. Voor de rest van jullie zijn er deze tips:

1) Schrijf op: wat heb ik écht nodig

Efficiënt inpakken begint met een paklijst. Daar staan er tientallen van op internet . Welke je ook kiest, waarschijnlijk gaat er een waslijst aan spullen op die je in een kleine vouwwagen nog niet meekrijgt. Print ‘m uit en kijk kritisch: wat heb ik écht nodig.

Hieronder een shortlist:

NB. op deze lijst staat de helft van wat je volgens ‘het internet’ mee moet nemen op vakantie.

2) Handige spullen

Er zijn best wat spullen die je mee kunt nemen om juist ruimte te besparen.

 • Sneldrogende handdoek. Deze dingen zijn gemaakt van microvezels en drogen belachelijk snel (als je ‘m in een heet sopje wast, is-ie binnen een half uur droog). Kost een tientje of twee, is superklein op te vouwen en je kunt er de hele vakantie mee door.
 • Reiswasmiddel. Dit zijn kleine velletjes droog wasmiddel. Maak een heet sopje (eventueel met zout, dat werkt goed tegen zweetvlekken). Eén velletje erin en je hebt een sopje voor een handwas. Zo kun je met veel minder kleding op reis.
 • Sarong. Rok, badlaken, sjaal, vest. Kledingstukken die je op meerdere manieren kunt gebruiken zijn natuurlijk superhandig als je licht wilt pakken. Ook voor mannen een superhandig (én fashionable) item.
 • Thermoshirt + windwerend jack. Dit is voor de vakanties naar iets koudere en regenachtiger gebieden. Een dikke jas meenemen kan natuurlijk, die kun je aandoen in plaats van inpakken. Aan de andere kant is een combinatie van een thermoshirt met een heel dun wind- en waterdicht jack ook genoeg om warm en droog te blijven. En dat scheelt een hoop ruimte in de tas.

3) Slim inpakken

Een aantal tips voor het handig inpakken van een tas:

 • Zware spullen onderop.
 • Vul je schoenen met sokken en ondergoed (slim gebruik van lege ruimte).
 • Kabels voor telefoons in een brillenhoesje.
 • Giet crèmes, gels en vloeistoffen over in kleinere ‘reisflesjes’ en zorg dat je die in een hersluitbaar diepvrieszakje bovenop hebt. Je mag maximaal 1 liter door de security meenemen en alleen in flesjes van minder dan 100 milliliter.
 • Bang dat spullen lekken? Een beetje vershoudfolie over de opening van de fles (en daar vervolgens de dop overheen) voorkomt dat.
 • Bind sandalen en slippers tegen de tas aan. De zolen vouwen niet dubbel en het bespaart ruimte in de tas.
 • Dingen die wel mee moeten maar te veel ruimte innemen: die draag je.

4) Supertip: rollen, rollen, rollen

Opgevouwen kleding ziet er netjes uit, maar voor reizen is het verre van ideaal. Voor supercompact inpakken zonder kreukels kun je jouw kleding het beste rollen. Zo maak je kleine burrito’s die ongelofelijk compact zijn. Dit heet een ranger roll of army roll . Dat ziet er zo uit:

En hier stap voor stap:

5) Een beetje valsspelen met vacuümzakken

Het oprollen van je kleding is best wat werk. Hoe nauwkeuriger je dat doet, hoe meer ruimte je bespaart. Wil je sneller ruimte besparen? Je kan ook al je kleding in een vacuümzak stoppen. Stofzuiger erop en klaar.

6) Nog niet genoeg ruimte? Bedenk wat je op locatie kunt halen of vervangen

Toiletspullen zijn universeel. Geen zin om te investeren in een kleine shampoo-bar of droge deodorant? Dat is ook op je vakantiebestemming wel te halen. En als je een T-shirt minder meeneemt, dan heb je direct een goede bestemming voor het souvenirtje van de vakantie.

Tip: neem niet meer dan één boek mee. Als je die uit hebt: ruil hem dan met andere vakantiegangers. Een e-reader neemt natuurlijk ook weinig ruimte in.

Voor de rest van het entertainment kun je vaak ook terecht bij je telefoon. De app Undercover , bijvoorbeeld, is een gezelschapsspel wat je met één mobieltje en een oneindig aantal spelers kunt spelen.

Zo moet je toch alles in een tas van 56 bij 45 bij 25 centimeter kunnen krijgen. Bijkomend voordeel: ontspullen schijnt ook nog eens wonderen te doen tegen stress.

menu