Meer

Een pannenkoekplant stekken, zo doe je dat | DIY

Je hebt ze ongetwijfeld voorbij zien komen: pannenkoekplanten. Al geruime tijd een populaire plantensoort. Het leuke van de pannenkoekplant is dat je deze heel eenvoudig kunt vermeerderen. Hoe je dat doet lees je in dit artikel.

Pannenkoekplanten in potten

Pannenkoekplanten in potten FOTO: Renske de Haan

De pannenkoekplant, ook wel bekend als Pilea Peperomioides, komt van origine uit China en heeft platte ronde blaadjes in de vorm van, jawel, een pannenkoek. Een andere benaming is de Chinese Money plant, omdat de bladeren ook doen denken aan muntgeld. Het is een echte retro-plant: hij was ook enorm populair in de seventies.

De Pilea is erg makkelijk in onderhoud. Een keer in de week water en voldoende daglicht zijn de ingrediënten voor een blije plant. Daarnaast is de Pilea een gulle gever van nakomelingen die je vervolgens weer kunt stekken. Hoe dat in zijn werk gaat leggen we uit aan de hand van een paar handige tips.

Wat heb je nodig voor het stekken?

  • kleine potjes en glaasjes
  • potgrond
  • schaar of klein mesje

Babyplantjes herken je snel genoeg. Ze groeien naast de moederplant. Zoals je op de foto kunt zien steken er allemaal kleine plantjes uit de grond. Rechts zie je een groter babyplantje, eentje met meerdere blaadjes. Als je succesvol wil stekken, ga dan voor de grotere. Die zijn nu eenmaal makkelijker op te kweken.

Graaf het plantje een beetje uit zodat je er goed bij kunt met een schaar of mes. Snij of knip vervolgens de plant zo dicht mogelijk bij de moederplant af. Gelukt? Dan gaan we naar de volgende stap.

Het laten wortelen van de pannenkoekplant

Als het goed is heb je nu een los pannenkoekplantje zoals op bovenstaande foto. In dit geval een exemplaar met weinig tot geen wortels. Dat is geen enkel probleem. Zet de nakomeling in een glaasje water zodat ‘ie wortels kan ontwikkelen.

Een stekje kun je gerust twee weken in het water laten staan. Ververs wel regelmatig het water! Wil je voorkomen dat de blaadjes in het water drijven? Leg een satéprikker op het glaasje en hang dan het plantje in het glas. De prikker dient als ondersteuning voor de blaadjes zodat ze niet onder water komen.

Zodra je ziet dat er voldoende wortels aan zitten, kun je het stekje overhevelen naar een potje met grond. En dat brengt ons bij de volgende stap.

Een pannenkoekplant verpotten

Als je de plant gaat verpotten, gebruik dan speciale stekgrond. Vul de pot tot net onder de rand met grond, graaf in het midden een kuiltje en plaats daar het stekje. Bedek de wortels met grond en druk zachtjes aan. Appeltje, eitje toch?

Een pannenkoekplant in een terracotta bloempot is wat ons betreft de perfecte combinatie. Retro vibes ten top! Het frisgroen van de plant steekt mooi af bij oranje. Een nadeel aan terracotta potten is dat ze veel water opzuigen, waardoor er voor je planten weinig overblijft. Tip: zet de pot eerst even in een bak met water zodat ‘ie zich vol zuigt. Wanneer je de plant dan bewatert, gaat dit rechtstreeks naar de plant in plaats van naar de pot.

Extra tips voor de verzorging van de Pilea

  • De Pilea is gek op daglicht, maar niet op volle zon. De blaadjes kunnen dan verbranden.
  • Verkleurde blaadjes? Die kun je er gerust afknippen. Zo stopt de plant niet al zijn energie in de ongezonde blaadjes. Knip ze zo dicht mogelijk bij de stam af.
  • Gele blaadjes kunnen duiden op te weinig of te veel licht. Soms is het even zoeken naar de juiste plek. Verplaats je planten echter niet te vaak, daar houden ze niet van.
  • Je kunt de Pilea af en toe verwennen met een beetje plantenvoeding.
  • Groeit je plant goed en is het tijd voor een grotere bloempot? Let er dan op dat een pot minstens 20 centimeter groter in omtrek is.
  • Wist je dat een Pilea ook kan bloeien? Mocht je een losse stengel zien waar witte trosjes met bloemen aan groeien, trek die er niet uit. Een Pilea die bloeit is vrij zeldzaam.
menu