Dit zijn de ingrediënten voor een Scandinavische kerst | Styling

De Scandinavische woonstijl is nog altijd erg in trek. Hoewel de stijl doorgaans neutraal en minimalistisch is, kun je tijdens de decembermaand net zo goed een gezellig en warm kersthuis creëren. Interieurontwerper Aukje van Stedks legt uit wat een Scandinavische kerst inhoudt en hoe je dit thuis kunt toepassen. God Jul!

Afbeelding IKEA Foto: MARTIN INGER

Lees meer over
Wonen

Ga voor een minimalistische kerstboom

Net zoals de Scandinavische interieurs, is de kerstboom vaak rustig gedecoreerd. Denk aan (niet te veel) versieringen in neutrale kleuren zoals wit, zwart of items van natuurlijk hout. Wil je nog ietsje meer? Voeg dan zilver en goud toe voor een fijn contrast.

Zet de boom niet in een normale standaard, maar in een mooie mand of afgedekt met warme vachtjes.

Ook heel Scandinavisch is een alternatieve kerstboom. Zoals een grote tak in een vaas, of maak bijvoorbeeld van houten planken een boom. Bekijk hier nog meer voorbeelden van alternatieve kerstbomen.

Maak gebruik van natuurlijke elementen

Scandinaviërs leven dicht bij de natuur en halen deze ook graag naar binnen. Dit zie je ook terug in de kerstdecoratie. Ze maken veel gebruik van takken, dennennaalden en dennenappels, hout en bloemen zoals een Amaryllis. Bijvoorbeeld om hun tafels mee te dekken of om kransen en bloemstukjes mee te maken. En dat allemaal op een minimalistische manier, dus niet te moeilijk!

Voeg mooie sterren toe aan je interieur

Sterren horen echt thuis in een Scandinavisch kersthuis. Ze zijn dan ook erg populair als versiering binnen deze sfeer. Ze hangen ter decoratie aan de muur, in de bomen of voor de ramen. Plaats ook niet een gewone piek in de boom, maar een fraaie ster!

Haal warme vachtjes in huis

Het kan erg koud zijn in Scandinavië, dus die extra plaids en vachtjes zijn een goede manier om lekker warm en knus de winterdagen door te komen. De natuurlijke kleuren van de vachtjes passen ook perfect in het neutrale kleurenpalet en het is wederom een manier om de natuur naar binnen te halen. Leg bijvoorbeeld een mooi schapenvacht op die fijne luilekkerstoel of op een houten bankje ter decoratie. Maak van de bank een lekker nestje door er verschillende plaids op te leggen.

Maak het gezellig met lichtjes

In Scandinavië zijn de donkere dagen ook echt donker. Hoe noordelijker je gaat hoe korter de dagen zijn in december. Daarom worden er veel kaarsjes gebrand. En om nog een beetje het gevoel te houden dat er buiten licht schijnt, wordt er vaak een lampje, kaars of een verlichte kerstster in de vensterbank gezet of opgehangen. Zo lijkt het net alsof er toch licht van buiten komt.

Breng extra warmte in huis met rode accenten

In de meer traditionele Scandinavische interieurs wordt de kleur rood nog toegevoegd aan de kerstsfeer. Rood zorgt voor nog meer warmte tijdens de koude en donkere dagen in het Noorden. Maar ook binnen de huidige minimalistische Scandinavische kerststijl kun je hier en daar wat rood toevoegen. Door bijvoorbeeld rode accenten aan te brengen in de kerstboom, een rood tafelkleed te gebruiken tijdens het kerstdiner of door hier en daar glazen vazen neer te zetten met rode bessentakken.

Zo dek je de kersttafel

Hoe een Scandinavische kersttafel eruit ziet? Vooral niet te veel poespas. Dek de tafel met een neutraal tafellaken van linnen of katoen, een basic servies, en kleed het geheel aan met kerstgroen, zoals dennennaalden of eucalyptus, en een aantal kaarsen. De basis is vaak wit of grijs met zwart en naturel tinten. De groene accenten van eucalyptus en dennentakken zorgen voor de kerstsfeer op tafel. Je kunt goud en zilver toevoegen om de kersttafel wat chiquer te maken.

Last but not least: peperkoek-decoraties

Wat niet mag ontbreken zijn de peperkoek-decoraties, zoals die typische peperkoek-huisjes. Maak van de koek versiering voor in de kerstboom of gebruik ze ter decoratie bij het inpakken van kerstcadeaus. Deze creatieve Scandinavische traditie is vooral voor de kinderen erg leuk. Samen koekjes bakken en een peperkoek-huis bouwen en versieren is een gezellige bezigheid voor in de kerstvakantie. (Of haal ze kant en klaar bij de Ikea). En dan maar hopen dat ze het eind van de feestdagen halen…

Nieuws

menu