Aftellen naar kerst: maak je eigen adventskalender | DIY

Kun je niet wachten tot de feestdagen? Kom alvast in de kerstsfeer met deze adventskalender. Van glitter vitrage maak je feestelijke buideltjes, die je kunt vullen met de leukste mini-cadeautjes.

Adventskalender NDC Mediagroep

Lees meer over
Wonen

Dit heb je nodig

  • een stok (een mooie tak – uit de natuur kan ook)
  • grijs katoengaren, jutedraad
  • mini-knijpers
  • 24 cadeaulabels
  • zwarte marker
  • stof naar keuze (ik heb deze glitter vitrage van Kwantum gebruikt voor een feestelijk effect)

Zo ga je te werk

Een adventskalender telt van 1 t/m 24 december. Zoveel lapjes knip je dan ook uit de stof. Meet hiervoor 25×25 centimeter. Leg het eerste lapje steeds weer op de stof om de rest uit te knippen. Dit hoeft niet heel precies, omdat je ze later gaat bundelen. Scheve randjes of knipfoutjes zie je dan niet meer (stap 1) .

Op elk buideltje komt een cadeaulabel met het cijfer van die dag. Zoek een mooi lettertype uit op Google en teken de cijfers na. Doe dit wel eerst met potlood. Trek pas over met de marker als je tevreden bent. Toch een foutje gemaakt? Dan heb je de achterkant nog als reserve. Hou je niet van tekenen, dan kun je de cijfers ook stempelen (stap 2) .

De cadeaulabels voorzie je van een stukje jutedraad. Daar ga je straks de lapjes stof mee bundelen. Pak een vierkantje stof en vouw alle punten naar elkaar toe. De stof die dan nog uitsteekt, duw je naar binnen. Zo ontstaat er een buideltje (stap 3) .

In het buideltje kun je kleine cadeautjes doen, of lekkere chocolaatjes. Pak vervolgens een label met jutedraad en wikkel dat om het buideltje heen, maak het vast met een stevige lus of knoop (stap 4) .

Wikkel strengen katoendraad om de stok, daar komen de buideltjes aan. Schuif een mini-knijper om de jutedraad van het label. Bepaal waar het zakje moet hangen, pak een katoendraad en draai die minstens één keer om de knijper die je ondertussen openhoudt. Doe dan de knijper dicht, die zorgt er dan meteen voor dat het buideltje op z’n plek blijft en niet verschuift door het gewicht (stap 5) .

Extra tips

• Het makkelijkst is om de hanger op tafel of op de grond te leggen en dan alle buideltjes aan de strengen katoendraad vast te maken. Zo kun je goed de compositie bepalen.
• Versier de adventskalender verder door er kerstballen en eucalyptus aan te hangen. Elke dag dat je er een cadeautje afhaalt, vul je de lege plek op met mooie kerstdecoratie. Zo heb je ook tijdens de kerstdagen een feestelijke hanger.
• En daarna? Vervang de kerstaccessoires voor trendy droogbloemen!


Nieuws

menu