DVHN commentaar | Mocht Huub Stapel een genderneutraal Gouden Kalf winnen, dan zou het hem sieren om het ding uit een taxiraampje te kieperen

De belangrijkste Nederlandse filmprijs voor regisseurs was altijd al genderneutraal en niemand vond het ooit een probleem. Gelukkig ook maar; met een Y-chromosoom regisseer je niet minder, beter of anders dan zonder. Voor acteren geldt hetzelfde.

Carice van Houten (links) en Halina Reijn op de rode loper voor de première van Instinct, de openingsfilm van het Nederlands Film Festival (NFF) in 2020, geregisseerd door Reijn en met Van Houten in de hoofdrol.

Carice van Houten (links) en Halina Reijn op de rode loper voor de première van Instinct, de openingsfilm van het Nederlands Film Festival (NFF) in 2020, geregisseerd door Reijn en met Van Houten in de hoofdrol. Foto: ANP

Het komt niet vaak voor dat het Nederlands Film Festival op brede publieke belangstelling kan bogen - behalve misschien in 1995, toen acteur Rijk de Gooyer zijn pasgewonnen Gouden Kalf al mopperend uit een taxiraam kieperde. Zo beschouwd heeft de Dutch Academy for Film (DAFF) een meesterzet gedaan met de vernieuwing van de jaarlijkse Nederlandse filmprijzen.

Nieuws

menu