Commentaar: Amerika-verslaafd

Biden op campagne in Florida, Trump in Pennsylvania Foto: Cristobal Herrera

Voortdurend worden we eraan herinnerd dat de Amerikaanse presidentsverkiezingen dichterbij komen. En niet ten onrechte. De chaos in de Verenigde Staten mag momenteel groot zijn, het land is nog altijd zeer invloedrijk, zowel economisch, militair als cultureel. Daarnaast zijn er de historische banden. Voor velen was het en voor sommigen is het nog altijd Het Beloofde Land.

Recent onderzoek door instituut Clingendael en Kieskompas voor de Buitenland Barometer laat evenwel een kentering zien. Een groeiend aantal mensen vindt dat Nederland zich meer moet richten op Europa nu de Verenigde Staten onder president Donald Trump steeds meer met zichzelf bezig zijn.

In de media blijft de hoeveelheid berichten over de VS ondertussen groeien. Als door klimaatopwarming grote bosbranden uitbreken, moeten we daar uiteraard van op de hoogte worden gesteld. Als in verschillende plaatsen tegelijk wordt gedemonstreerd tegen politiegeweld, is het goed daar kennis van te nemen. Dat geldt eveneens als de president besmet blijkt met het virus.

Maar het kan ook te veel worden, een verslaving. Waardoor Nederlanders wel de naam kennen van Trump-adviseur Kellyanne Conway, maar niet weten wie nu de Carolien achter Mark Rutte is. We ongevraagd mogen meedenken over de als historisch en beslissend aangekondigde opvolging van Ruth Bader Ginsburg in het Amerikaanse Hooggerechtshof, maar geen weet hebben welk orgaan deze functie in eigen land vervult.

Het is voor redacties verleidelijk uitgebreid stil te staan bij gebeurtenissen in de Verenigde Staten. De berichten zijn permanent beschikbaar en worden voortdurend ververst. Ze zijn makkelijker te vertalen dan berichten uit het Chinees en, misschien nog belangrijker, een garantie voor veel clicks en hogere kijkcijfers. Aristoteles wist het al: alles wat je aandacht geeft groeit.

Het wordt echter zorgelijk als het ten koste gaat van wat ook belangrijk is. Vingers omhoog wie de naam kent van de beoogde opvolger van Angela Merkel als leider van de CDU, de grootste partij van Duitsland, het land waar Nederland economisch het meest mee verbonden is. Nieuwsfilters zijn niet alleen verkeerd afgesteld als iemand ‘lock her up’ schreeuwt op het moment dat een van onze bewindsvrouwen in Den Haag Nieuwspoort betreedt. Een beetje minder VS kan geen kwaad.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meningen
menu